RACING PORTAL

Nemzetközi lóversenymagazin a turf legfénylőbb csillagaival

Etti Plesch (1914-2003)

Avagy a Baltazzik és a ma születésnapos neves futtató kapcsolata

henbit.jpg

1980-ban Etti Plesch lett az első női tulajdonos, aki kétszer is megnyerte az Epsom Derby-t, amikor Henbit nevű lova is győzni tudott a világ leghíresebb versenyében. Ő látható a nyitóképen Willie Carsonnal a nyergében. Erre közel húsz esztendőt várt főszereplőnk, hiszen először 1961-ben a saját tenyésztésű Psidium-mal élhette át a győzelem mámorító varázsát. Kép itt és itt. Ma már nyilvánvalóan nem él ez a rekord, elég csak Sue Magnier-ra gondolni.

Történetének több magyar szála van. 

Főszereplőnk Countess Maria Anna Paula Ferdinandine von Wurmbrand-Stuppach (továbbiakban Etti) néven egy osztrák nemesi családba született 1914. február harmadikán, Bécsben. Édesapja talán Ferdinand von Wurmbrand-Stuppach gróf volt. Bizony nem túlzás a feltételes mód, hiszen a krónikák szerint édesanyja, May von Wurmbrand-Stuppach (továbbiakban May) a házasságuk alatt gyengéd viszonyt ápolt azzal a Josef Gizycki gróffal, akinek fő „érdeklődési köre a nők testi kielégítése volt". Így sokak szerint ő Etti (biológiai) apja.

Ezt nem tudhatjuk biztosra, de azt igen, hogy May az 1886-ban Napajedlában ménestelepet építő, görög-osztrák származású Baltazzi Arisztid és a szintén Napajedlán született Maria Theresia Baltatzis (von Stockau) lánya.

aristid.jpg

Julius von Blaas olasz festő festményén, BON MARCHÉ (Bona Vista - Edelweiss), aki második volt a 1904. évi 35. Német Derbyben és Baltazzi Arisztid.

Arisztid, Alexander Baltazzi hat testvérének egyike, de lóversenytörténetileg a legfontosabb. Köreinkben ki ne hallotta volna neveiket, amelyek Kisbér Epsom Derby győzelmével íródtak (végleg) a lóversenyzés aranykönyvébe.

Így ér össze a Baltazzi-Plesch szál.

Érdekesség, hogy a futtató testvérek pont abban az évben – mindössze egy hónap különbséggel - hunytak el, amikor Etti született.

baltazzi_arisztid.jpg

Baltazzi Arisztid Freudenauban. Photo: National Library of Austria

Etti von Wurmbrand-Stuppach gyermekkorát családja napajedlai kastélyában töltötte, majd Bécsben és Morvaországban nevelkedett, de Európa-szerte sok helyen megfordult. Tízéves korától hét éven át a davosi Waltzaner-szanatóriumban kezelték tuberkulózissal, amely Thomas Mann „A varázshegy” című regényének helyszíne volt.

Öt házasság után, 1954-ben hatodjára is oltár elé vezették. Dr. Plesch Árpádot, a jómódú magyar jogászt, nemzetközi pénzembert, ritka botanikai könyvek és pornográf ezoterikák gyűjtőjeként tartották számon, aki imádta a lovakat és a lóversenyt is. Őt pedig Gianni Agnelli, a Fiat elnöke bálványozta, aki haláláig büszkén tartotta mentorának Plescht. Még abban az évben (1954) bele is vágtak a telivérfuttatásba és öt évvel később Nagamival Coronation Cupot, míg Discorea-val Irish Oakst nyertek. 1970-ben ültek a trónra, amikor is Sassafras (a Derby és a Prix Royal-Oak után) győzött az Arc-ban is, vetve ezzel véget a nagyszerű Nijinsky veretlenségi sorozatának. Mr. Prospector fia, Miswaki két földrészen, Franciaországban és Belmont Parkban is Stakes nyerő.

Plesch Árpád már nem élte meg a második Epsom Derby (Henbit) sikert, de hiába volt ő is háromszor házas, felbecsülhetetlen vagyonát kizárólag Ettire, utolsó feleségére hagyta. 

Férje 1974-ben bekövetkezett halála után, Etti a partik királynője lett, amely korszakáról is részletesen írt, a 2007-ben kiadott Horses and Husbands című könyvében.

ep.jpg

Mindössze egy lánya született (a harmadik házasságából).

Hat férje közül négy magyar volt, de érdekesség hogy kettőt közülük, a francia femme fatale, Marie Louise Lévêque de Vilmorin (1902-1969) (akit 1923-ban eljegyezett Antoine de Saint-Exupéry regényíró és pilóta, de az eljegyzést felbontották) elcsábított tőle. Pálffy feleségül is vette. Ők csillagozva a felsorolásban. A szívtipró hölgy, aki egyébként francia regényíró, költő és újságíró volt itt látható

Etti 2003. április 29-én (89 évesen), Monte Carlo-i otthonában hunyt el.

Képek: akvarium.hu,  @AnaglogsDaughtr X

A történet érintettjei:

Theodore Baltazzi bankár (1788–1860) -  második felesége Elize Sarrel (1824-1878) hét gyermekük született

  • köztük Alexander Baltazzi (1850 - 1914. november 24.), és Aristides Baltazzi (1853. január 13. - 1914. október 24.), az Epsom Derby nyerő, Kisbér futtatói.
    • Arisztid felesége Maria Theresia von Stockau grófnő (1859-1949), közös lányuk

Etti férjei:

  • Clendenin J. Ryan Jr. (1905–1957) - amerikai vasúti örökös, mindösszesen három hónapig tartott a házasság. (1934-35)
  • *gróf Pálffy Pál ab Erdöd (1890–1968) - magyar tigrisvadász. (1935-1937)
  • *Esterházy de Galántha Tamás gróf (1901–1964) Devecseren éltek. Tőle született lánya Marie-Anna Berta Felicie Johanna Ghislaine Theodora Huberta Georgina Helene Genoveva "Bunny" Esterházy de Galántha (1938–2021), aki egy fiúunokával ajándékozta meg. (1938-44)
  • gróf Berchtold Zsigmond zu Ungarschütz (1900–1979), Leopold Berchtold külügyminiszter fia. (1944-49)
  • William Deering Davis (1897-1965) chicagói milliomos. (1949-51)
  • Dr. Plesch Árpád (1889–1974) (1954-1974-ben bekövetkezett haláláig)

Ezzel az írással köszönjük meg Nagy Attila sok-sok támogatását és segítségét az archív fotókat illetően.

tamogatoi_banner1.png

süti beállítások módosítása