RACING PORTAL

Nemzetközi lóversenymagazin a turf legfénylőbb csillagaival

KI lesz a Király utódja? - II. rész

Mút heti cikkünk folytatása következik.

ar_bc.jpg

Olvasva Sereg András "Ki lesz a Király utódja?" című izgalmas írását, eszembe jutott egy nagyon érdekes cikk, amelyet a dél-afrikai Sporting Post internetes oldalán leltem. A cikk írója Robin Bruss, széles körben elismert iparági szakértő, aki enciklopédikus tudással rendelkezik a lóversenyzés és tenyésztés terén. Egész életében részt vett a sportban, mint Group 1 győztes tulajdonos, tenyésztő, ügynök, árverésvezető, újságíró, televíziós műsorvezető, kutató, adminisztrátor és tanácsadó.

A Telivérben közölt kérdésre, nevezetesen, hogy "ki lesz a Király utódja?", ő megadja a választ.

Ő Auguste Rodin-ban látja a jövő Galileóját.

Megvizsgálta azt a kidolgozott törzskönyv-konstrukciót, amely Auguste Rodinhoz vezetett, és azt, hogy miért lehet egy napon a következő nagyszerű apa.

A párosítás nyilvánvaló állóképességre épül - egy ír Galileo kanca és a japán Deep Impact utódja nem csak a klasszikus 2400 méteres távon, hanem még 3200 méteren is állóképességet bizonyíthat.

"Auguste Rodin pedigréjében két törzskönyv található, amelyek annyira mesteriek és olyan jól felépítettek, hogy nem elhanyagolható a vélemény, miszerint jelenleg a világ legjobban tenyésztett lova." - írja Bruss. "Először is és mindenekelőtt oly mértékű versenyklasszis felhalmozódás van a törzskönyvében, olyan mélységű elitséggel, amelyet korábban még nem láttam."

Elméletét így fejti ki:

"Hadd magyarázzam el: 65 országban körülbelül 600 000 telivér versenyez. A Group 1 győzelem valószínűsége világszerte minden ló estében körülbelül 1/1000-hez. A Gr1-es bajnokok tehát a telivérpopuláció 0,001%-át teszik ki. Ahogy én látom, ha megnézünk egy törzskönyvet és a szülők, nagyszülők és dédszülők első három generációjának neveire koncentrálunk, 14 ős van, amelyeket saját versenyzési képességeik alapján lehet besorolni. Ez egy egyszerű módszer, amely sokkal többet mond el a származás mélységéről, mint a kancavonal három generációjának közzététele, amelyet egy katalógusoldalra nyomtatnak. Auguste Rodin esetében azt látjuk, hogy ebből a tizennégyből tizenketten nyertek versenyt a legmagasabb szinten. Vagyis a két szülőjének és a négy nagyszülőjének 100%-a, azaz MIND Group 1 győztes volt. A harmadik generációban a nyolcból hat. Ez azt jelenti, hogy az első három generációban a lovak 86%-a az említett ezreléken belül van."

Márpedig ez az osztálypiramis csúcsa.

Írásában kitér arra, hogy bár két felmenője, Alzao és Burghclere nem nyert királykategóriás versenyt, ennek ellenére mégis kényelmesen beleférnek a fajta felső 3%-ába, mivel előbbi Group 2-őt nyert, utóbbi negyedik helyen futott be a Ribblesdale Stakes-ben (Gr2) a Royal Ascoton.

"Ha minden út Rómába vezet, akkor Auguste Rodin esetében minden út Group 1-be vezet." Két szülője hat Gr 1-et, négy nagyszülője tizenkettőt, nyolc dédszülő pedig további nyolc Gr 1-et nyert. Összesen 26, plusz a saját öt sikere. Ez így már 31."

"Összehasonlításképpen: a tizenháromszoros Champion apamén Galileo, három generáció alatti 14 elődjéből hét (50%) kilenc Gr 1-es futamot abszolvált sikerrel. Galielo triplájával az 12. Hasonlóképpen féltestvérének, Sea The Starsnak is. 14-ből heten nyertek összesen 7 Gr 1-et. A saját 6 Gr 1-ével az 13. Egyik sem olyan jól tenyésztett, mint Auguste Rodin, összesen 31-gyel."

Cikkét azzal folytatja, hogy dicséri a Coolmore tenyésztési politikáját, majd magasztalja - tegyük hozzá, teljes joggal - főhősünk anyját, Rhododendront és annak teljes testvérét Magicalt, valamint még néhány kiváló telivért a családfában és üdvözli a döntést, miszerint a mén edzésben marad négyévesen is, ami szerinte nem csak a versenyzésnek és a közönségnek, de a tenyésztésnek is hasznára fog válni.

"Öt Group 1 győzelem kivételes minden ló számára, de az igazán nagyok - mint Nearco és Ribot, Hyperion és Frankel - 4 évesen megjelentek, és újra és újra csatasorba álltak. A fajta legendáivá váltak. A gyönyörű, elegáns, minőségi Auguste Rodin úgy néz ki, mint egy még érő, fejlődésben lévő ló, és kiváló könnyű akciója, kivételes galoppja a nagy gyorsulással azt eredményezheti, hogy 3 éves bajnokból az Év Lovává emelkedik Európában, de talán még a világ legjobb lovának címét is kivívhatja."

Hogy igaza lesz-e, arra valóban csak 2027-tól kapunk választ.

Akit érdekel a teljes cikk, az itt olvashatja el angol nyelven.

Talabér Zoltán, kép: @aobrienfansite X

süti beállítások módosítása