RACING PORTAL

Nemzetközi lóversenymagazin a turf legfénylőbb csillagaival

A szupersztár

A 46. derbyhős története.

seebirk-2.jpg

Ugyan (kelet-)német tenyésztésű, de a magyar galoppsport egyik legjobbját méltatjuk a következő percekben.

A Birkhahn-Seefahrt származású fekete kis csődörcsikó éves korában, 1966 novemberében került hazánkba, Keszthelyi István istállójába, aki maga is dolgozott az NDK-ban és kiváló kapcsolatokat ápolt az ottaniakkal.

Kétévesen, a derbynapon győzelemmel mutatkozott be a pesti publikumnak, majd egy újabb siker után máris mélyvízbe dobták: a szocialista meetingen (Berlinben) a Szófia Díjban közeli második ezzel a magyar kétéves ranglista magabiztos vezetője volt, annak ellenére, hogy a mai Szent László Díjban és a Kétévesek Kritériumában is negyedik később. Utóbbi eredményeket vélhetően a fáradtság számlájára kell írni, hiszen tíz alkalommal is futott (és emellé még utazott)!

De örök igazság: egy telivérnek háromévesen kell a csúcson lennie. Keszthelyi pontosan tudta ezt, bár akkor sem igazán kímélte az acélos feketét. A Káposztásmegyeri Díj, Munka Ünnepe (mai Batthány-Hunyady) Díj meglehetősen nehéz feladat egy derbyaspiráns számára, de kétségtelen, hogy a kettő, idősebbek ellen aratott győzelem miatt az Alagi Díj egyik legfőbb várományosává lépett elő.

Közel két hosszal nyerte.

Jöhetett az Osztrák Derby, ahova öt országból – még Angliából is - neveztek indulókat, de dagadt a keblünk a büszkeségtől az alábbi eredmény láttán.

aut_derby_1968.jpg

Seebirk szupersztár státuszba lépett már a Magyar Derby előtt, ráadásul zsinórban negyedik éve nyerte magyar lovas (Alafi-Gelics-Gelics-Gelics) a sógorok derbyjét.

A kiváló magyar -  de akkoriban már Ausztriában dolgozó szakember -  Vasas Vendel elhozta Budapestre Rapallót, hiszen nem igazán tudott megbarátkozni az osztrák derby eredményével. Igaza volt. Seebirk legerősebb ellenfele volt a Spalato ivadék, de amikor Krusnyiczky Márton ostorhoz nyúlt, eldőlt az első hely sorsa.

Versenyleírás: Svejk, Piccador, Rapallo, Seebirk, Muskátli, Karim, Szerencsefi, Irmag, Szerelmes volt a sorrend a víztoronynál. Majd a célegyenes elejétől egy vonalban galoppozott Piccador, Rapallo, Seebirk és Szerencsefi. A távoszlopnál Seebirk állt az élre és biztosan kivédte Rapallo veszélyesnek látszó romahát és nyert. Muskátli a végére zárkózott fel harmadiknak. Szerencsefi szoros negyedik lett.

Immár Seebirk is csatlakozott a legendás társasághoz, Lavendel II, Imperiál, Nem igaz triójához, akik kettős derbynyerők lettek.

Hivatalos eredmény: 46. Magyar Derby. 1968. június 16. vasárnap. Rendes talaj, napos idő, kánikula, 32 fok. 180. futam, Start: 16 óra 15 perc. (19 nevezés, 9 törlés)

Díjazás: 90 000 Ft (60 000, 18 000, 12 000) Tiszteletdíj a győztes ló tenyésztőjének, idomárjának, lovasának és lovászának. 

1. SEEBIRK fm Birkhahn - Seefahrt Keszthelyi I. Krusnyiczky M.
2. RAPALLO pm Spalato - Romanze Vasas Vendel K. Zivna
3. MUSKÁTLI sk Atatürk- Messalina Keszthelyi I. Gelics Mihály
4. Szerencsefi pm Gutai János Varga Ferenc
5. Karim pm Vasas Vendel G. Martin
6. Irmag pm Kovács Márton Farkas Tibor
7. Piccador sm Németh Ferenc Nagy Sándor
8. Svejk pm Keszthelyi István Pintér Mihály
9. Szerelmes szm Mátyus György Fejes Lajos

Tenyésztő: Graditzi Főménes (DDR), Futtató: Bakonyi istálló

Bírói ítélet: 1 3/4 - 6 - 5/4 - 1 3/4 

Idő: 2.30        Részidők: 25.6 - 25.9- 25 - 26.2 - 23 - 24.4

Totalisateur: 10: 17 Seebirk, Muskátli és Svejk. Helyre: 10:10, 11, 11. Befutóra: 10:22, 24

Esetleges osztalékok: 10: 20 Rapallo, 67 Szerencsefi, 119 Karim, 239 Irmag, 487 Szerelmes, 498 Piccador

Az idomár - Keszthelyi István - véleménye: Versenylovasként négy Derbyt nyertem, amire büszke vagyok, de Seebirk kék szalagja különösen örömteli számomra. A rendkívüli képességű, de igen érzékeny idegzetű, finom szervezetű mén tréningmunkáit patikamérlegen kell mérni. Igazi szakmai feladat, amit eddig sikerrel oldottam meg.

Seebirk versenyteljesítménye: 2 - 3 éves korában 18 versenyben futott. 10 versenyt nyert és 3 versenyben volt második. Megnyerte a Magyar Derbyt, az Osztrák Derbyt, az Alagi Díjat, a Káposztásmegyeri Díjat, a Munka ünnepe Díjat,  Baden-Baden város Díját. Második lett Bajor Derbyben (München). Osztályzata (hp): 89

Karrierje csúcspontja azonban kétségtelenül, hogy a Német Derby első két helyezettjét (!) verte a Fürstenberg Rennenben!

furst.jpg

Seebirk tenyészeredménye: 1969-1985 között fedezett a magyar versenylótenyésztő ménesekben – Dióspuszta, Apáti, Kerteskő, Szenttamás. 340 kancából 192 élő csikót nemzett. Jelentősebb ivadékai: Málna (Nemzeti Díj), Maca, Széplány, Tengerszem (Magyar Kancadíj), Karakórum (Magyar St. Leger, Alagi Díj), Királyasszony (Magyar Kancadíj), Masetta (Milleniumi Díj).

A magyar lóversenyzés egyik utolsó krónikása, Vesztényi Gábor 2006-ban (már betegeskedve) olyan sportsmaneket kérdezett meg, mint Aperianov Zakariás, Babochay György, Csurka István, Farkas Ferenc, Farkas Tibor, Fehér Dezső, dr. Gál László, Hesp József, Horváth József, Kanics András, Keszthelyi István, Németh Ferenc, Papp Sándor, Roskoványi Tamás, Rostás Margó és mások, hogy kik (voltak) a XX. század legjobb lovai.

Nos a válaszadók között, a következő sorrend alakult ki:

  1. Imi
  2. Imperiál
  3. Seebirk

Ugye ehhez nem kell kommentár?

Az írásokban Hesp József, Horváth József és Váczi Ernő leírásaira, adataira, dokumentumaira és fotóira támaszkodtunk.

süti beállítások módosítása