RACING PORTAL

Nemzetközi lóversenymagazin a turf legfénylőbb csillagaival

A 101. Magyar Derby számokban

Vasárnap következik a sportág ünnepe.

alagi_befuto.jpg

Nézzük a 15 aspiránst felvonultató 101. kiadás statisztikáját. Akit untatnak a számok ne is olvasson tovább!

Lovak:

13 mén, 2 kanca – mindkét kanca magyar tenyésztésű és mindkettőt hölgylovas üli

7 francia, 3-3 ír és magyar, 1-1 angol és német tenyésztés

A 15 indulót 15 apamén (és 15 különböző futtató állítja ki)

A már futott formák alapján Amore Boy (71) - Real Hope (68,5) - Csinibaba (67,5) - Lord Winter (67,5) sorrend várható, de óvatosan ezekkel a számokkal, hiszen egyikük sem futott még 2400 méterre, azaz ezeket nem ezen a távon érték el!

A  három magyar tenyésztés közül kettő magántenyészetből kerül ki, Csima Dominikától és Szűcs Attilától. A szenttamási ménesnek viszont éppen 25 esztendővel ezelőtt volt utoljára saját tenyésztésű indulója. Akkor Grémium harmadikként ért célba Menedzser és Abu mögött. (Ez volt Aperianov Zakariás 16., egyben utolsó derbygyőzelme.)

Idomárok:

A háromszoros derbynyerő Maronka Gábor ad egyedül 3 indulót a 101. kiadásba. (Ráadásul Di Domenica Sweety négyes számmal, sőt négyes boxból indul, ami neki mindig jó ómen.)

Mellette Csontos Pál - Kovács Sándor - Zala Csaba és Fézer Róbert érdekelt két-két reménységgel, azaz ők öten indítanak 11-et a 15-ből.

Csontos Pál – Farkas Levente első alkalommal nyergelhet lovat a kékszalagra. Érdekesség, hogy talán pont ők ketten indítják a legfőbb esélyeseket.

Zsokék:

11  férfi, 4 nő

9 (6 határainkon belül is született) magyar,  6 külföldi lovas (Jaro Línek most nem szürkével indul!)

A hölgylovasok eredményei a korábbi derbykben:

5 részvétel Gönczi Rebeka - legjobb eredménye: 2. Lili (2019)

4 részvétel Suták Csenge – 2. Messerschmitt (2017)

Mocsinka Vivien és Fézer Ramóna először indul a legrangosabb hároméves futamban. Az uraknál Benkő Ádám, Ördög Alen és Bernáth Christopher is debütáns lesz.

101_derby_indulok.png

Magyarországon sosem nyert hölgyzsoké derbyt, "elsőbálozó" úr viszont már többször is. De olyat, hogy a zsoké-tréner páros mindkét tagja először indul és győz, nos ilyet még nem jegyezhettünk fel 100 év alatt.

A derbyvel kapcsolatos egyik legfontosabb kérdés most sem más, mintsem, hogy tud e győzni az Alagi Díj bajnoka. A nyitóképre mindenesetre ennek befutóját tettük. Amore Boy Real Hope előtt a célban.

A tévesztés, elszámolás jogát most is fenntartjuk!

Kép: Vonczem Gabriella 

süti beállítások módosítása