RACING PORTAL

Nemzetközi lóversenymagazin a turf legfénylőbb csillagaival

Felfokozott hangulatban

Pár héttel ezelőtt már elhasználtuk a Nemzetközi nőnap címet, így ez nem lenne ismét ildomos, pedig a szerény, hatfutamos versenynapon négy győzelmet a hölgyek jegyeztek.

sandor_matyas.jpg

Hálátlan feladatot „kap” ilyenkor a versenyszervező. Már nem csak a szakma, hanem a néző is nagyon várja a derbyt és a pályán több szó esik a jelöltekről, mint az aznapi részvevőkről. A közönség is találgat, boncolgat, de valljuk meg, így van ez rendjén.

A derbyt az egész világon olyan felfokozott érdeklődés övezi, amely nagyon kevés másik futamról mondható el.

A 35 vasárnap látott telivér értelemszerűen nem számíthat figyelemre a 101. Magyar Derby napján, így számukra most nyílt mód bizonyításra. Suták Csenge (Run Ripli Forward) sikere után Fézer Ramóna szerzett fontos győzelmet. Mivel Wind Princess-szel nyerni tudtak, így a fiatal hölgy 10. győzelme is megszületett, azaz lovagolhatja édesapja trenírozottját, D’Angelot a derbyben. Nem akármilyen érzés lehet ez ilyen fiatalon.

Hogy milyen, erről persze elsősorban Gönczi Rebekát kellene megkérdezni, aki rekordok sorát írta át az elmúlt hónapokban, években és 196 év alatt ő lesz az első hölgylovas, aki zsinórban hatodik derbyjére készülhet, mert Szuna Szabolcs őt kérte fel Merci Star-ra. (Ötig sem jutott más, csak ő.) Bármennyire is megváltoztak és eltolódtak az erőviszonyok, még mindig óriási megtiszteltetés annak a ménesnek lovagolni, amely két olyan klasszis derbynyerőt adott a sportágnak, mint Aréna és Turbó.

gonczi_rebeka.png

Az egyetemes galoppsportban sem tudunk olyan hölgylovasról, aki egymást követő hat derbyben állt starthoz!

Rebeka meg is nyerte a Lord Derby emlékversenyt, ahol taroltak a kancák, mert Circassian Circle mögött Fitzante és Visiana értek célba. Ráadásul mindhárman négyévesek.

A 101. derby előtt ez volt Rebeka 101. győzelme.

Talán a vártnál is könnyebben „húzta be” a nyitóképen látható Sándor Mátyás (Pigeon Catcher) - Mocsinka Vivien páros a Caissot Díjat. Úgy néz ki, hogy a Sztankov Racing kereshet valami komolyabb feladatot a magyar tenyésztés számára.

Az urak becsületét ifj. Kozma István (Irdatlan) és Stanislav Georgiev (Sand Strong) mentette meg.

Prágában spanyol inváziót hozott a 103. Cseh Derby. Vagy portugált? Na jó, egyiket sem! A győzelmet ugyanis Ingrid Janáčková Koplíková helyi idomítottja, Abha (Zelzal) szerezte meg, akit a portugál Ricardo Sousa vezetett győzelemre. Mögötte jóbarátja, az Vaclav Janacek (a Luka idomítással, You Just Rock-kal) ért célba akivel a „spanyol bajnokságban” naponta ádáz küzdelmet vívnak. Az Aramest legutóbb verő Charpentier közel hat hosszra a nyerőtől negyedik.

Ezzel immár második éve születik kancagyőzelem a cseh derbyben.

"Abha kiváló. Amint elindul, olyan, mint egy vonat, amelyet nem lehet megállítani. Azt hittem, a Breakmoment uralja majd a versenyt, de tudtam, hogy Abhának van szíve és klasszisa. Tökéletesen passzol Ricardohoz" 

mondta Koplíková trénerasszony eddigi legnagyobb hazai sikere után. 28 év elteltével (Regulus) nyerte el egy Lysá nad Labemben felkészített telivér a kékszalagot.

90541-img.jpg

A trénerasszony örömét még az sem rontotta el, hogy a verseny favoritja, Breakmoment csak 10., másik idomítottja, L`Enfant Terrible 13., igaz Ganibet is dobogós (3.). Ez azért nem éppen rossz mérleg négy indulóból.

Láthatják, hogy a nőnap nem is lett volna túlzás, hiszen a budapesti események után Prágában kanca nyerte a derbyt egy hölgytréner irányításával. Vajon Budapesten is számíthatunk erre vasárnap?

A Racing Portal és a Magyar Turf Club felületein 101% derby ezen a héten. Tegnap a 45. hőst mutattuk be, a továbbiakban pedig csemegézünk a 45 legemlékezetesebb nyerőből és felidézzük a derby legszebb pillanatait. Tartsanak velünk!

Következik az ünnepi nagyhét!

Képek: ZLphotos, Bánhalmi Norbert, Petr Guth, www.dostihovy-svet.cz

süti beállítások módosítása