RACING PORTAL

Nemzetközi lóversenymagazin a turf legfénylőbb csillagaival

40 éve történt – 1981 a magyar nagydíjak tükrében

A főszerepben: Turbó és Talár.

turbo-derbygyozelme-bodnar-kedvesi-babochay-800x445.jpg

Az 1981-es év volt az a galoppsportban, amely a fent említett két Rustan ivadék vetélkedéséről maradt emlékezetes. No, nem a pályán, hiszen Talár középtávon vitézkedett, de azért megmérették a Derbyben, ahol a győztestől 13,5 hosszt kapva végül harmadik. Távja ellen futott.

Az Imperiál unoka, a szenttamásiak büszkesége, Turbó a Nemzeti Díj, Alagi Díj, Derby „bejáratott útvonal” minden állomását sikerrel teljesítette. Az elsőt még Ferenczi Pállal, majd állandó lovasával, Bodnár Lajossal. Hét hosszal nyerte az Osztrák Derbyt, amely láttán a kinti lapok is elragadtatással írtak róla. A Kincsem Díjban is mindenki az ő megkoronázását várta, de “csak” harmadik lett. Ennek ellenére az Osztrák St. Legerben ismét varázsolt és fölényes győzelmet aratott. A nyitóképen a csapat a Magyar Derby megnyerése után. Bodnár-Kedvesi-Babochay.

Joggal merülhet fel kérdésként: miért nem futott a budapesti kiadásban Kedvesi József idomítottja, hogy Hármas Korona nyerő lehessen? Természetesen megkérdeztük erről állandó segítőnket, Vas Józsefet, aki elmondta, hogy akkoriban szinte szó sem esett erről. A hármas korona kis túlzással nem volt a köztudatban, de legalábbis semmiképpen nem volt prioritás. Az ilyen klasszis lovakkal, mint például Turbó, legtöbbször a Fürstenberg Rennent és/vagy az osztrákok St. Legerét célozták meg. A legenda szavait alátámasztja korábban írt cikkünk, hogy bizony sok-sok, két állomást már sikerrel teljesítő klasszis telivérrel nem is vették célba a Legert és ezzel a hármas koronát.

A három (hazai) nagydíjat nyerő Turbó (Rustan-Tribunka) annak ellenére elnyerte az Év Lova címet, hogy Talár (Rustan-Tóga) négy kiemeltben sem talált legyőzőre.

Kiss József büszkesége megnyerte a Batthyány-Hunyady Díjat, a Millenniumi Díjat, az Imperiál Díjat és a mai Kállai Pál emlékversenyt, azaz a négy legfontosabb középtávú versenyünket. Mindezt háromévesen, ami nem kis bravúr ismerve az akkori viszonyokat. Minden alkalommal Papp Sándor II. lovagolta.

talar-1980.jpg

Az Imremajori istálló büszkesége, Talár már kétévesen is fölénnyel, nyolc hosszal nyerte élete második futását. A képen lovasa: Ferenczi Pál.

A hivatalos hendikepskála élmezőnye így nézett ki a hároméveseknél:

Turbó 83,5

Arszlán 81,5

Talár 81

Micsoda klasszisok voltak mindhárman.

A kancadíj győztese is Kedvesi József istállójából került ki Mende (lovasa Ferenczi Pál) személyében. A Legert (Turbó távollétében) Minorita (Szabó L. II./Kováts L. II.) nyerte, ahol Mende harmadik.

A legfontosabb évjárat-összehasonlító versenyünk végül igazi csemege volt, hiszen kiváló lengyel és cseh lovak is indultak a Kincsem Díjban. A vége ráadásul igazi diadalmenet lett, hiszen az az Arszlán (Bíró J./Házi L.), aki a Nemzeti Díjban három hosszal kapott ki Turbótól, fél hosszal verte a második helyen célba érő kiváló lengyel szürkét, Jaraboo-t, aki viszont kilenccel előzte meg az év szenttamási hősét. Sajnos nincs meg ez a befutóképünk.

A legfontosabb sprintversenyünket (Kozma F. ev., akkor még Köztársasági Díj) Lejtő (Bodnár L./Vinnai A.) nyerte, míg a kétévesek két legfontosabb futamában két versenyfélvér győzött.

Mind a Szent László Díjat nyerő Cudart, mind pedig a Kritériumot nyerő Cirádát a kiváló évet záró Ferenczi Pál lovagolta. Előbbi Alafi László, utóbbi a champion tréner, Kedvesi József munkáját dicséri. A lovasok bajnoka, Vas József lett 1981-ben.

1981-ben, a klasszikus versenyekben taroltak a hároméves Rustan ivadékok. Mende (Káposztásmegyeri Díj, Kancadíj), Talár (Millenniumi Díj + még 3 nagydíj), Turbó (Nemzeti Díj, Alagi Díj, HUN Derby, AUT Derby, AUT St.Leger), Arszlán (Kincsem Díj), sőt a Nemzeti Díjban és a Derbyben három-három Rustan csikó végzett elöl!

Jövő héten megszólal az év egyik főszereplője Ferenczi Pál, akivel tegnap felvettük az interjút.

Továbbra sem lehetünk eléggé hálásak Vas József és Hesp József állandó segítségéért. Nélkülük hozzá sem tudnánk kezdeni e cikkekhez.

Minden visszatekintőben a legfontosabb futamokat vesszük górcső alá, azaz NEM mindet. Íme ezek 1981. évi nyerői.

NEMZETI Turbó/Ferenczi P./Kedvesi J.
MILL Talár/Papp S. II./Kiss J.
BATTH Talár/Papp S. II./Kiss J.
ALAGI Turbó/Bodnár L./Kedvesi J.
DERBY Turbó/Bodnár L./Kedvesi J.
KANCA Mende/Ferenczi P./Kedvesi J.
KINCSEM Arszlán/Bíró J./Házi L.
IMPERIÁL Talár/Papp S. II./Kiss J.
KOZMA Lejtő/Bodnár L./Vinnai A.
KÁLLAI Talár/Papp S. II./Kiss J.
LEGER Minorita/Szabó L. II./Kováts L. II.
SZT. L Cudar (fv)/Ferenczi P./Alafi L.
2 é KR Ciráda (fv)/Ferenczi P./Kedvesi J.
ÉV LOVA Turbó
süti beállítások módosítása