RACING PORTAL

Nemzetközi lóversenymagazin a turf legfénylőbb csillagaival

Így kell debütálni

Barna András egyből a csúcsra vágtázott.

Emlékeznek még a harmincegyedik derby eredményére? Olyan csúnyán leszerepelt a magyar hároméves elit a nemzetközi összehasonlításban, hogy a vezetőségnek lépnie kellett. 1955-ben két import mén érkezett Olaszországból, nevezetesen Falerno és Hasan. Utóbbi 1960-ban máris a csúcsra ért hazánkban, hiszen a 38. Magyar Derby dobogójára kizárólag ivadékai tudtak odaérni, míg Falerno az 1961. évi derby hősét adta. Ez is mutatja az akkori szakembergárda hozzáérését.

A mama, Pazar II. nem tartozott az elitbe Írországban, de bizalommal tekintettek az utód pályafutása elé. Hát még akkor, amikor 17 ellenfelét előzte meg debütálásakor. Tóth Pál idomítottját a vállalat azonnal nevezte is a szocialista meetingre, amelyet abban az évben Varsóban rendeztek. Ott nem szerepelt le, de győzni nem tudott. Úgy vélték, hogy talán a fáradtság okozta azt, hogy a Kétévesek Nagydíjában is helyezetlen, de később az orvosi vizsgálat szárcsontgyulladást mutatott ki nála.

Megkapta a kellő pihenőidőt, és háromévesen rögtön győzelemmel debütált mérföldön. Az ugyanerre a távra futott Nemzeti Díjban is győzött Barna Andrással a nyergében, ami az ő sikere mellett természetesen a vállalat vezetőinek bölcs döntését is igazolta az apamén importját illetően. Az Alagi Díjban azonban favoritként csak harmadik lett, de olyan szoros volt a bírói ítélet, hogy legalább féltucat telivért lehetett a derby favoritjának nevezni.

Versenyleírás: Az indítás után Robbanó vezetett. Utána Morva, Holubár, Frappáns és Bosszantó a sorrend. A mezőny végén Razzia galoppozott. A sorrend a kanyar után változott, amikor Frappáns fokozatosan jött előre, és a célegyenes közepén élre állt, és tovább fokozta előnyét. Rigoletto Thébával (utóbbit a szintén élete első derbyjét lovagló Vas József ülte - a szerk.) küzdött a helyezésekért, majd hátulról Rovancs támadott eredményesen. Razzia a célegyenesben sokat javított, de későn.

Hivatalos eredmény: 39. Magyar Derby. 1961. június 25. vasárnap, rendes talaj, napos idő, 34 fok, 174. futam, start 16 óra 31 perc

Díjazás: 60 000 Forint (40 000, 12 000, 8 000) 

1. FRAPPÁNS pm   Falerno - Pazar II. Tóth Pál Barna András
2. RIGOLETTO pm  Roppant - Igoretta Mátyus György Krusnyiczky M.
3. ROVANCS sm   Róbert Endre - Savannah II. Horák János  Lapusán Ferenc
4. Théba szk Tóth Pál Vas József
5. Razzia pm Szabó Lajos Gelics Mihály
6. Bosszantó pm Csaplár Lajos Alafi László
7. Hafiz pm Aperianov Z. Nagy Imre
8. Hallali pm Galló Mihály Strasser Károly
9. Holubár pm Mátyus György Kováts L. II.
10. Ipa sm Pallag József Faragó Sándor
11. Robbanó pm Horák János  Nagy Sándor
12. Rózsa Sándor pm Horváth K. II. Pozsonyi Béla
13. Zombor fm Stricula József Vrábel János
14. Morva pk Horák János  Keszthelyi I.

Tenyésztő: Dióspusztai ménes, futtató: Veszprémi istálló

Rektor állatorvosi javaslatra a versenyben nem vett részt.

Idő: 2.32 2/5 Részidők: 25.2 - 23.8 - 26 - 27.4 - 22.8 - 27.2

Bírói ítélet: 5 - fejh - rövidnyakh - 1,5 (Célfotó a III. helyre).

Totalisateur: 10.: 34, helyre: 10 : 17 , 37, 23 . Befutóra: 10 265, 136

Esetleges osztalékok: 10: 49 Robbanó, Rovancs és Morva, 58 Razzia, 59 Holubár és Rigoletto, 73 Rózsa Sándor és Zombor, 113 Théba, 120 Ipa, 202 Hafiz, 312 Bosszantó, 763 Hallali.

Az idomár - Tóth Pál - véleménye: Frappáns az istálló kedvence, kitűnő ló. Az Alagi díjban hibás taktikával futott, de itt korrigáltunk - és a Derby megérdemelten a miénk.

Barna András kiválóan tartotta be Tóth Pál utasítását és ennek történelemírás lett a vége: Takács István (1923) után a második zsoké lett, aki élete első derbyjét rögtön megnyerte. 

derby_erdekessegek.png

Bandi bácsi az elszalasztott Hármas Korona sanszról így mesélt a Racing Portalnak 2010-ben:

"RP: 1961-ben már a csúcsra ért, hiszen Nemzeti Díjat és Derbyt nyert. Miért nem nyerte meg Frappáns a hármas koronát?
BA: Az Alagi díjat is csak azért nem nyerte meg, mert a Rigoletto (Kovács R. II.) nevű lóval kis híján felborítottak minket és fejhosszal kikaptunk. Megnyertük a Derbyt öt hosszal és a lovasok krémjébe kerültem. Még angol lapok is kértek tőlem interjút.  A ló azonban egy moszkvai futás előtt letört így nem tudott hármas koronát nyerni, és a Derby lett így pályafutása utolsó versenye."

2 -3 éves korában versenyzett. 10 versenyben futott, 5 versenyt nyert és 1 helyezést ért el. Főbb győzelmei: Magyar Derby, Nemzeti díj, Váci díj. Osztályzata: 78.

1965-ben kiherélték, így telivértenyésztésbe nem nyert besorolást.

A képen Barna András Korvitál nyergében látható! Frappánsról sajnos nincs képünk.

Az írásokban Hesp József, Horváth József és Váczi Ernő leírásaira, adataira, dokumentumaira és fotóira támaszkodtunk.

süti beállítások módosítása