RACING PORTAL

Nemzetközi lóversenymagazin a turf legfénylőbb csillagaival

Ismét Festeticsék

A tizennegyedik hős, Cagliostro története.

cagliostro.jpg

Canada után ismét a Festetics-szinek diadalmaskodtak 1934-ben a Magyar Derbyben, de ezúttal egy sokkal jobb klasszisú lóval. Pedig Nubier és Cartouche fiáról sem gondolták kezdetben, hogy kimagasló klasszisú telivér lesz. Túlságosan goromba külleme miatt eleinte nem is tartották versenylónak. Hogy ez mennyire így volt, igazolja, hogy anyját Cartouche-t annak az évnek őszi árverésén adták el néhány száz pengőért, amikor Cagliostro tréningbe került.

"Nagyranőtt, nehéz testű és a legerősebb munka mellett is erősen hústartó telivér volt Cagliostro." -  mondja trénere, Szigeti. Jól trenírozható, hűséges ló volt, amely mindig legjobb tudását adta. Érdekes, hogy nagy arányai mellett is meglepően korai volt.

Kétéves korában már júniusban pályára jött, de első kísérletére kikapott. Utána nyert egy maidenversenyt, majd a Lomnici hendikepet és a Balatoni dijat. Ezután favoritként helyezetlenül végzett az Őszi kísérleti versenyben, végül a Szent László díjban második lett. Hároméves korában az első startjára szintén kikapott. Legyőzője a későbbi Kancadij nyerő Léka volt. Következő feladata a Millenniumi díj volt, ahol parádézva nem kisebb nagyságot vert meg, mint Tempót, ráadásul négy hosszal távolozva. A Magyar Derbynek ezután kedvence lett és könnyen meg is nyerte közepes képességű ellenfelei ellen.

Hivatalos eredmény: 14. Magyar Derby, 1934. június 24. Vasárnap. 273. futamstart: 16 óra 20 perc.

Díjazás: 46 000 Pengő (40 000, 4 000, 2 000)

1. CAGLIOSTRO pm Nubier - Cartouche Szigeti Nándor Esch Győző
2. CASABLANCA pk Caissot - Bedouine        Hitch György Balogh János
3. TOUPET  pm Pázmán - Tetragynia     Csernovits Arzén Sajdik Sándor
4. Lámpás sm Hesp József Schejbal József
5. Essex   sm Hitch Róbert Rózsa László
6. La-Nurra                 stpm gr. Pejacsevich A. Klimscha Albert
7. Nordland                 pm gr. Pejacsevich A. Gutai János
8. Nem nem s.       pm Németh Géza Gulyás Bálint
9. Arsiero    pm Vitéz Pintér Péter Weissbach M.
10. Addio pm Németh Géza Teltschik Henrik
11. Kurkud Khan          pm Vitéz Pintér Péter Csaplár Lajos
12. Pagana pk Zangen M. Szilágyi

Tenyésztő és futtató: herceg Festetics György

Idő: 2.31.8

Bírói ítélet: Igen könnyen 3,5, 2 h.

Totalisateur: 10:17. Helyre: 10:13, 17, 45 Befutó fogadás: 5:22

Versenyleírás: Lámpás, Pagana és Casablanca nyugtalansága késleltette a startot. A start után Pagana megkésett. Nordland mögött Cagliostro, Casablanca, Lámpás a sorrend. A fordulónál Toupet visszaesett az utolsó helyre. A célegyenesbe még Nordlan vezette a mezőnyt, majd Cagliostro hosszokkal elhúzott, csak Casablanca tudta követni. A távoszlopnál Cagliostro tartotta előnyét és könnyen nyert Casablanca előtt. Lámpás elvesztette jó pozícióját, és az erélyesen támogatott Toupet mögött lett negyedik.

Az idomár - Szigeti Nándor - véleménye: Cagliostro rendkívül nagy testű, hústartó ló, de jól trenírozható. A sok munkát meghálálja, tudását hűen adja. Könnyen nyerte a Derbyt és kétszer a "Király díjat ". Terveztük Rascal hármas - rekordját 

Az őszi díjban újabb vereség következett, de jó lótól, Vulkántól kapott ki kedvezőtlen súlyviszonyok miatt. A Magyar St. Leger helyett, a köhögési járvány miatt pót-St. Légért futottak, melyet könnyen nyert. Utána rövidtávra vette vissza idomárja és starthoz állt az Austria díjban, az előkészületekre szánt idő rövidsége miatt azonban nem bírt megbirkózni az 1300 méteren sikeres és azt a futamot háromszor egymás után megnyerő Sikerrel.

Négyéves korában a Batthyány-Hunyady díjban jött pályára, melyet éppen olyan könnyen nyert meg, mint utána a Millenniumi díjat. A formája tetőpontján levő crackket istállója Hamburgba küldte, ahol azonban az erős konkurenciában csak hatodik lett. A nálunk kimagasló klasszisú mén veresége mindenkit megdöbbentett. Még szomorúbb, amit Szigeti mond, hogy itthon „óriás" Cagliostro odakünn a mezőny legkisebb lova volt. Cagliostro vereségének hatása alatt határozta meg Festetics herceg a tenyésztésünk feljavítása érdekében követendő irányt: 

Kancákat kell importálnunk Angliából!

Cagliostro ötéves korában kizárólag csak azért maradt tréningben, hogy Rascal Királydij rekordját beállítsa, a kísérlet azonban nem sikerült, mert a hároméves korában legyőzhetetlen Try Well megverte. Cagliostro a tenyésztésben úgy néz ki ugyanolyan jól megállja a helyét, mint a versenypályán. Első évjáratában néhány egészen kiváló küllemű és átlagon félüli képességű versenylovat (Haladj!, stb.) adott. Fontos volna, hogy a nálunk jól bevált Nubier vérét legjobb fia továbbvigye a tenyésztésben.

Az írásokban Hesp József, Horváth József és Váczi Ernő leírásaira, adataira, dokumentumaira és fotóira támaszkodtunk.

süti beállítások módosítása