RACING PORTAL

Nemzetközi lóversenymagazin a turf legfénylőbb csillagaival

Gyenge évjárat közepes képességű kancája ért a csúcsra

1933 - a tizenharmadik bajnok, Canada története.

derbynyerok_reklam.png

Képességre kétségtelenül a leggyengébb volt az eddigi három Derbygyőztes kanca közül.

Rendkívül ideges, nehezen trenírozható ló volt Pázmán és Clara lánya Szigeti trénere szerint.

"Sokszor alig lehetett a starthoz vinni. Annyi gondot, mint Canada, egyetlen más lovam sem okozott. Puha, kiszámíthatatlan természetű, mondhatnám bestia volt, s bármennyire szeretek Derbyt nyerni, ha mégegyszer Canadával kellene az utat megcsinálnom, inkább lemondanék a dicsőségről..." - mondta róla mestere.

Kétéves korában nem sokat tudott. Első startjára harmadik lett, utána helyezetlen a Kettős Ivadékversenyben és egy kétéves versenyben. Ezt követően második egy hasonló versenyben, majd végre októberben megnyerte első versenyét.

Hároméves korában tavasszal, első startjára kikapott a Háromévesek Nagy hendikepjében, de utána megnyerte a gróf Széchenyi István emlékversenyt, az Alagi díjban viszont Őt verte meg Fokos. A Magyar Kancadíjat olyan könnyen nyerte, hogy a szegényes évjáratban favoritja lett a Magyar Derbynek, amelyet a legerősebb küzdelem után fejhosszal meg is nyert Avanti ellen. Mögöttük Livius és Kiszombor szerény hendikeplovak voltak. 

Hivatalos eredmény: 13. Magyar Derby, 1933. június 18. Vasárnap. Mély talaj, eső, zivatar, 176. futam. Start: 16 óra, 52 perc.

Díjazás: 57 500 Pengő (50 000, 5 000, 2 500)

1. CANADA pk Pázmán - Clara Szigeti Nándor Esch Győző
2. AVANTI pm Light Hand - Add ide    Németh Géza Schejbal J.
3. LIVIUS pm Light Hand - Vogue      Hesp József Tuss I.
4. Kiszombor              pm Hitch Róbert Csuta F.
5. Midinette                sk Przybyla Péter Szokolai I.
6. Litte Patty                sm gr. Pejacsevich A. Gutai J.
7. Adernó    pm Csernovits Arzén O. Schmidt
8. Végrehajtó sm Issekutz Gyula Balogh J.
9. Reischerold stpm ifj. Mravik Pál Csaplár L.
10. Marabu pm Slepetzky J. Gulyás B.
11. Suntime  pm Slepetzky J. Szabó L. II.
12. Rotane pk Zangen M. Szilágyi F.

Tenyésztő: Fenéki ménes (herceg Festetics Tasziló)

Futtató: Fenéki ménes (herceg Festetics György)

Marabu állva maradt az indításnál.

Bírói ítélet: Küzdelem fejh., 2 h. Idő: 2.41.4

Totalisateur: 10:25. Helyre: 10:18, 24, 40. Esetleges osztalékok: 10:64 Végrehajtó, 76 Little Patty, 87 Reichsherold, 88 Avanti, 103 Marabu és Suntime, 162 Kiszombor, 167 Adernó, 216 Livius, 291 Rotane, 667 Midinette. 

Versenyleírás: Felhőszakadás kísérte a start előkészületeket, és fokozta az izgalmakat. Végül jó start után az ideges Canada megnyugodva  élre állt és végig vezette a mögötte váltakozó mezőnyt. A távoszlop után a kívül támadó Livius, Kiszombor, Midinette lendülete megtört, de a barriernél szabad utat kapott Avanti  veszélyesen rohamozta a kifelé törő Canadát. A célban az erélyesen támogatott Canada kivédte Avanti támadását és nyert. 

A Magyar St. Legerig ezután nem is jött pályára, de ott csak negyedik tudott lenni a német Aijaman, az őszre feltámadt Vulkán és a sokat javult Reichsherold mögött. Négyéves korában gyenge kezdet után augusztusban nyert két kis korteherversenyt. Ötéves korában Bécsben vereséggel kezdett, de utána győzelmi sorozat következett. Zsinórban öt versenyt nyert jobb lovak ellen.

Canada a ménesben úgy látszik méltó akar lenni Derbynyerö kancatársaihoz, mert eddig semmit sem hozott. Kétszer elvetélt, egyszer meddő maradt, úgyhogy ezideig nincs ivadéka.

Az írásokban, fotókban Hesp József, Horváth József és Váczi Ernő leírásaira, adataira, dokumentumaira támaszkodtunk.

süti beállítások módosítása