RACING PORTAL

Nemzetközi lóversenymagazin a turf legfénylőbb csillagaival

A harmadik - két derbynyerő is meghajolt előtte

1923 - a problémák sokaságával küzdő ló csúcsra ért.

derbynyerok_1921_-.png

A zöld gyep bizonytalanságának jó példája marad a Lesvári ménesben nevelt mén esete a Magyar Derbyben. Handful a csikókorban elszenvedett mirigykór folytán sohasem volt igazán egészséges ló. Valamilyen baja mindig volt. Kétéves korában észlelte először idomárja, Mravik, hogy baj van a légzésével. Versenykarrierje ennek ellenére jól indult. Megnyerte a Kezdők versenyét, majd a Kettős Ivadékversenyt, ezután első favorit lett a Szent László díjban, ahol helyezetlenül végzett.

Utána viszont könnyen nyerte az Austria Preist. A nagyklasszisú kétéves hatalmas háromévessé fejlődött. A 174 cm magas, dús izomzatú mén dacolva minden betegséggel megnyert minden nyerhetőt egy olyan évjáratban, amilyen nálunk legfeljebb minden tíz esztendőben akad. Megnyerte kis mezőnyben a Mágus Rennent, majd két derbynyerő Balbinus és Lavendel II. ellenében a Batthyány-Hunyady Dijat, harmadik startjára pedig könnyen győzött az Alagi díjban.

Ezután következett a bécsi Derby, ahol az addig veretlen F. Béla bácsival, a verseny első favoritjával találkozott. Handful mellett Mravik vezetőlovat is nyergelt: Ascaniot, utóbbit a még kezdőszámba menő Takács Pista lovagolta, míg a cracket az istállólovas Esch Győző ülte. Ascanio egy ideig együtt ment F. Béla bácsival, majd amikor az az 1600-as starthelynél visszaesett, élre állt és pokoli iramot diktálva csak az utolsó métereken kapott ki Ricsay-tól.

ifj_mravik_pal_es_mary_reeves.jpg

ifj. Mravik Pál és felesége Mary Reeves, a neves John Reeves idomár lánya 

Handful viszont a versenyből sántán tért vissza Alagra, nyolc nappal a Magyar Derby lefutása előtt. Dr. Hutschenreiter, a híres bécsi állatorvos megvizsgálta és erős patazúzódást észlelve gipszbe tette a lábát. Ascanio közben megnyerte Bécsben a Mode Preist és így a Magyar Derbyben Esch Győző természetesen őt választotta. A Magyar Derbyt azonban a könnyű alagi pályán és főleg nem pokoli iramban futották. A mindössze egy lassú munkával starthoz álló Handful az utolsó fordulóig egy csomóban versenyzett a többiekkel, majd hirtelen élre szökött és könnyen győzött Argos és F. Béla bácsi ellen. A nemrég még gipszbe tett lábbal bicegő crack győzelme után - mondja Mravik - sok jó sportsman nézett rám gyanakodva.

Az első pillanatokban bizony nehéz is volt megérteni, hogy a pár nap előtt még rokkant ló a Magyar Derby győztese lehetett.

Versenyleírás: A start után Oda neki vezet Ascanio, F. Béla bácsi és Handful előtt. A kanyarban F. Béla bácsi robbant és a befutó egyenesben a korlátnál helyezkedve vezeti a mezőnyt. Mögötte Ascanio, Oda neki, Handful és Argos a sorrend. A távoszlop előtt Handful kívülről elhúz, előzve ellenfeleit könnyen nyer. Argos kíméletlen lovaglással az utolsó métereken veri F.Béla bácsit.

Az istállólovas - Esch Győző  - véleménye: Handfult favoritként lovagoltam a bécsi Derbyben, ahol "letört", de vezetőlova - Ascanio - győzött. A Magyar DerbyreAscaniot választottuk, és akkor a "bizonytalan" lábú Handful könnyen nyert. 

Hivatalos eredmény:  3. Magyar Derby, Alag, 1923. Június 17. Vasárnap. Eső, mély talaj. 225. futam, 

Start: 16 óra 45 perc.

Díjazás: 280 000 Korona (200 000, 60 000, 20 000 K). 

1. HANDFUL  pm Mindegy - Handabanda ifj. Mravik Pál Takács István  
2.  ARGOS       pm Horkay - Ágnes Gombolai Nagy G.
3.  F. BÉLA BÁCSI       sm Prince - Ballada Kaposi Schejbal I.
4.  Ascanio  pm   ifj. Mravik P. Esch Győző
5.  Babérág  pm   Krause Rojuk Gy.
6. Oda neki                 sm   Krause Hofbauer F.

Tenyésztő és futtató: báró Sprinter Gusztáv 

Bírói ítélet:  Könnyen, 3/4h., nyakh. Idő: 2.49 2/5.

Totalisateur: 200:380 Handful és Ascanio. Helyre 200:600, 440.

Esetleges osztalék: 200:500 F. Béla Bácsi, 1060 Argos, 1120 Oda neki, 2780 Babérág.

Handful légzőszervei a Derby után teljesen elromlottak. Még három versenyben Indult az év folyamán, de már csak árnyéka volt önmagának.

handful.jpg

Négyéves korában megoperálták, canült (légzőcsövet) kapott, de ez sem sokat használt Idomárja ezután már csak rövid távokon próbálkozott vele, de sikertelenül. Az évad végével ménesbe ment, ahol a következő évben, csikókorában elszenvedett betegsége következtében kimúlt.

Az adatokban Hesp József, Horváth József és Váczi Ernő anyagaira támaszkodtunk. Handful képét Nagy Attilától kaptuk.

süti beállítások módosítása