RACING PORTAL

Nemzetközi lóversenymagazin a turf legfénylőbb csillagaival

Véget ért a hihetetlen sorozat

A tizenhetedik már nem sikerült Golden Sixtynek.

A trónfosztó pedig Waikuku, aki 3/4 hosszal utasította maga mögé a hatéves heréltet a Steward's Cup-on Hongkongban.

Szakmailag is nehezen találom a szavakat, rengeteg gondolat kavarog a fejemben a vereséggel kapcsolatban.

Először is a legfontosabb: bizonyára minden lóverseny szaklap azt tekinti majd a legfontosabbnak, hogy Golden Sixty kikapott. Tizenhatnál ért véget a veretlenségi sorozat. És a nagy egészt nézve tényleg ez a nap fő híre, azonban véleményem szerint ennek legalább annyira kéne a győztesről szólnia, mint a sorozatnyerő szuperklasszisról.

Waikuku (Harbour Watch) ugyanis kiérdemelte a Gr1-trófeát. John Size idomítottja töretlenül száguldott végig a mérföldes futam célegyenesén, ellenfeleinek nullával határos esélyt adva.

Így úszik el a hibátlan széria

"Nagyon örültem annak, ahogy a verseny alakult, remek ritmusban voltam és tudtam, hogy meg fog lepni, de Golden Sixty-vel a versenyben csak akkor értél biztosan haza, ha már elhagytad a célszalagot" - nyilatkozta a győztes lovas, Zac Purton.

Ugyanakkor Golden Sixty is kétségkívül kitett magáért. Nem vészesen, de kívül fordult és messziről kellett zárkóznia az utolsó négyszáz méteren - ahol még az egészen hihetetlen 21,95 másodperces idő sem bizonyult elég gyorsnak. Ebben viszont nem a csak körülmények, hanem Waikuku kiváló finise is komoly szerepet játszott.

Ellenben az is igaz, hogy a verseny alakulása most finoman szólva sem Golden Sixty-nek kedvezett. A sok arany közé betolakodó ezüstérem azonban semmit nem vitat el a pej érdemeiből. Négyszer legyőzte már Waikuku-t, de most meghajolni kényszerült előtte.

Épp az ilyen szerencsétlen véletlenek miatt tiszteljük annyira a sorozatnyerőket, és ugyan nem lett tizenhetedik, az a tizenhat is épp elég fantasztikus. Következő feladata pedig vagy a Queen’s Silver Jubilee Cup (1400 méter), vagy a Citi Hong Kong Gold Cup (2000 m) lesz február 20-án szintén Sha Tinban, Gr1 szinten.

Noha a Steward's Cup érthető módon magára vonta a figyelmet, nem szabad megfeledkeznünk róla, hogy előtte egy másik csúcsfutam is elrajtolt az ázsiai metropoliszban. A Centenary Sprint Cup-on 1200 méteren csatáztak a villámlábú telivérek, a befutóban azonban gyorsan match race-szé alakult az összecsapás. Stronger és Vincent Ho végül fejhossszal gyorsabbnak bizonyultak a Hong Kong Sprint-bajnok Sky Fieldnél. Ők a képen.

A dolog érdekessége, hogy ezzel az a Douglas Whyte ünnepelhette első nagyobb sikerét trénerként, aki korábban tizenháromszor lett bajnok zsoké és rekordszámú 1813 győzelmet aratott, ezáltal sokan a legsikeresebb lovasnak tekintik a hongkongi lóversenyzés történetében.

A két Gr1 nyertes csapatai mellett a nap harmadik főszereplője Joao Moreira volt, aki négy versenyben lovagolta haza aktuális társait, ezzel immáron tizenöttel vezet Zac Purton előtt a bajnokságban.

Képek: HKJC twitter

süti beállítások módosítása