RACING PORTAL

Nemzetközi lóversenymagazin a turf legfénylőbb csillagaival

Zac Purton

Az ausztrál zsoké, aki négyből kettő versenyt megnyert a decemberi Turf Világbajnokságon.

62716-large.jpeg

1983. január 3-án született a queensland-i Brisbane-ben, Ausztáliában. 2003-ban gyakornokként nyerte meg a helyi zsokébajnokságot, majd Sydney-be költözött. Gyorsan felért a legjobbakhoz, 2006-ban aratta első Gr1-sikerét Excites-szal az AJC Sires’ Produce Stakes-ben.

A 2007-2008-as szezonban kezdett versenyezni Hong Kongban is. 2010-ben megnyerte a hármas korona első ágát, a Steward’s Cup-ot Fellowship-pel, 2012-ben pedig a Royal Ascot-on is győzelemre lovagolt egy hong kongi sprintert, név szerint Little Bridge-t a King’s Stand Stakes-ben.

Legjobb éve 2013-14 volt, amikor is champion lett, megtörve ezzel Douglas Whyte 13 éve tartó uralmát. Sikerei jelentős részét az ír tenyésztésű Military Attack-nek köszönhette, vele győzött többek között a Hong Kong Gold Cup-ban vagy a szingapúri International Cup-ban.

A Hong Kong International-on 2012-ben jött össze először a siker, Ambitous Dragon-nal a Mile-t hódították meg, de azóta győzött a Vase-ban Dominant-tal 2013-ban, a Sprint-ben Aerovelocity-vel 2014-ben és 2016-ban, valamint tavaly ismét a Mile-ban Beauty Only-val.

Ezek mellett 2014-ben Ausztráliában is jutott neki két csúcskategóriás győzelem, a Doncaster Handicap-ben Sacred Falls-zal, a Caulfield Cup-ban Admire Rakti-val. 2015-ben Hong Kong Derby-t nyert Luger-rel, illetve Takamatsunomiya Kinen-t Aerovelocity-vel.

Zsenialitását mutatja, hogy a decemberi Telivér Világbajnokságon kilenc futamban szállt nyeregbe. Kétszer győzött (mindkettő Gr1), kétszer volt második, és kétszer harmadik.

Kép: Racing Post Twitter
süti beállítások módosítása