RACING PORTAL

Nemzetközi lóversenymagazin a turf legfénylőbb csillagaival

Ki legyen az Év Lova?

Amerikában mindig hatalmas várakozás előzi meg ennek a címnek a kiosztását, így most górcső alá vesszük a legfőbb aspiránsokat.

Knicks Go (trénere: Brad H. Cox) A festményre kívánkozó csodálatos szürke ötéves mén, hat futása során öt impozáns győzelmet aratott. Közülük is kiemelkedik a Pegasus World Cup és a Breeders’ Cup Classic. A Saudi Cupban negyedik, de az nem számít a voksolásnál. Őt tettük a nyitóképre.

A sajnálatosan doppingbotrányba keveredett Medina Spiritnek (Bob Baffert) véleményünk szerint vajmi kevés esélye van a címre 9:4-4-1-es mutatója miatt. Már a háromévesek között sem nevezhetjük ki nyugodt szívvel a legjobbnak. Megnyerte ugyan a Derbyt, de a Preaknessben „csak” harmadik és a BC Classicban fejet hajtott Knicks Go előtt.

Essential Quality (Brad H. Cox) ugyan csak negyedik volt a Derbyben, de előtte és utána szinte verhetetlenné vált. A BC Classicban csak harmadik, azaz Medina Spirit is megelőzte, de véleményünk szerint ő az USA legjobb háromévese most. Nem ez azonban a kérdés!

Az ötéves Letruska (Fausto Gutierrez) az egyetlen kanca spiráns, bámulatos eredménysorral! Április óta minden versenyét megnyerte (!) pedig csak Gr1-ben és Gr2-ben versenyzett, de zárásként Del Marban nem jött ki a lépés. Csak 10. lett a BC Distaffban, amivel egészen biztosan elvesztette esélyét a címre. 

A videóban a négy aspiránsból három a dobogón

Hot Rod Charlie és Life is Good neve merülhet még fel, de úgy véljük Knicks Go győzelméhez nem férhet kétség. 

Talán férhetne, ha a Kentucky Derby hivatalos végeredményét kihírdetnék addig. Medina Spirit diszkvalifikálása esetén ugyanis a szintén Cox idomítású Mandaloun 6:3-1-1-es mérlege 6:4-0-1-re változna. A Juddmonte szuper ménje, a derbyt követően egy Listed győzelem után megnyerte a Haskellt is, bár talán még ez is kevés lesz az ötéves ellen. 

A győztes személyére 2022. február 10-én derül fény. Akkor tartják az 51. Eclipse Awards gálát a kaliforniai Santa Anita Parkban.

Kép: BloodHorse Twitter

süti beállítások módosítása