RACING PORTAL

Nemzetközi lóversenymagazin a turf legfénylőbb csillagaival

A tizedik lett a leghangosabb

…avagy ez történt a Melbourne Cup 2021-es kiadásában.

verry.jpg

Pár héttel ezelőtt nagy örömmel kürtöltük világgá, hogy az új évezred két legfantasztikusabb lovának trénerei ismét fókuszba kerültek.

A Melbourne Cupban ismét az Ő lovaik játszották a legfőbb szerepeket. Kiválóan futott az egész földrész által favorizált és támogatott ötéves, Incentivise, aki 21 riválisát le is gyűrte, de egy jobb akadt nála, így Peter Moodynak még várnia kell első itteni kupájára.

Nem úgy Chris Wallernek, akinek a legfőbb favoritok közé nem igazán sorolt szuperkancája magabiztosan, négy hosszal nyerte Ausztrália ikonikus futamát, megszerezve egyúttal 10. Gr1-es címét.

Ahogy tippeltük az idén nem kontinensünk lovai kerültek főszerepbe, de teljesség igényén megjegyeznénk, hogy a dobogó alsó fokára azért odaért egy európai aspiráns, egészen pontosan Spanish Mission, Andrew Balding istállójából. 

Verry Elleegant ezzel mindössze a harmadik ló lett Gold And Black (1977) és Makybe Diva (58 kg, 2005) mellett, aki legalább 57 kilóval meg tudta nyerni a versenyt az elmúlt 44 évben.

A négy lovat indító Ciaron Maher & David Eustace idomári kettős legjobbja így egy negyedik helyezés lett.

 A nyerő tréner nem utazott a helyszínre, hanem a családjával nézte a futamot Sydney-beli otthonában.

Elég különleges. Olyan bátor, olyan elszánt és olyan kiváló. Volt néhány nagyszerű és fontos győzelmünk, ez minden bizonnyal ezek egyike. Eltart majd egy darabig, amíg feldolgozzuk. Jelenleg büszke trénerként kell gondolni rá. Ez a Melbourne kupa, senkinek nem kell mondani mennyire különleges, pont annyira, amennyire Ő is különleges. Ma igazán megmutatta a klasszisát.” 

A győztes lovas régóta csodálta Prebble-t, miután 10 évesen találkozott vele, amikor az meglátogatta McDonald apjának istállóit.

2008-ban James első MC szereplésekor Fiorente nyergében második lett, példaképe Prebble mögött, aki Green Moon-nal nyerte a kupát. Egy évvel később Fiorente a csúcsra ért, de akkor Damien Oliver dicsőült meg vele.  Ma viszont kiegyenlítette az állást.

A zsoké emberi nagyságát mutatja, hogy már a nyeregben azonnal nyújtotta kezét, majd a mérleg előtt várta barátját, míg az átrágta magát a sok-sok, ilyenkor kötelező televíziós interjún és megölelte.

Ez a mindenséget jelenti számomra. Ez az a verseny, amiről mindig is álmodtam, hogy lovagoljak benne és persze nyerjek. Brett volt a gyerekkori hősöm és a példaképem, és ma is az.”

A 29 éves és már a poklot is megjárt – 2016-ban 18 hónapos eltiltást kapott fogadási manőverért és a Godolphin is azonnal szerződést bontott vele –  zsoké Melbourne Cup-győzelmével tovább tartja a tavaszi karneválra érkezése óta tartó kiváló formáját. Két győztest lovagolt a Cox Plate napon, miután túljutott a csalódáson, hogy annak nagy favoritja, Zaaki a verseny reggelén megsérült, de a történelemben mindössze a második lovas lett, aki négy futamot nyert a Victoria Derby napján.

Ráadásul aznap, két futam között értesítették,  hogy Verry Elleegant lovaglására foglalták le. Az új-zélandi születésű zsoké „tervezett társa” Away He Goes ínsérülést szenvedett, míg Verry Elleegant-et várhatóan Damian Lane lovagolta volna, de helyette McDonald kapta meg a lovat.

Ez tényleg egy tündérmese, de így kellett lennie.” – mondta McDonald.

A Phar Lap óta a legrövidebb oddsú favoritként induló Incentivise-t négy hosszal verte meg  Chris Waller bajnoka, Verry Elleegant, aki a Melbourne Kupával egészítette ki Waller amúgy is rogyadozó trófeaszekrényét.

Incentivise azonban egyetlen csodálót sem veszített, mert keményen harcolt Spanish Mission-nel a második helyéért. Mind Peter Moody, mind pedig Brett Prebble hatalmas boldogsággal, csakis szuperlatívuszokban  nyilatkozott lovuk teljesítményéről. Az esti orvosi vizsgálatnál derült ki, hogy az egyik első lábán egy kisebb duzzanat látható. A következő napokban kap egy teljes “átvilágítást”

Ausztráliában hatalmas az eufória a kettős “hazai” győzelem kapcsán, de fontos megjegyezni, hogy jóval kevesebb volt idén az európai induló, egész pontosan csak kettő.

A legboldogabb egészen biztosan Brae Sokolski volt, aki az első két helyezettben egyaránt résztulajdonos, akinek vélhetően a komoly büntetés sem szegte kedvét, amit a Covid protokoll megsértése miatt kapott, mert berohant a winner’s enclosure-be. Természetesen bocsánatot kért, hogy élete legszebb pillanatában nem tudott uralkodni magán. Ki tudott volna?

Incentivise volt valóban a hájpolt ló és úgy gondoltuk, hogy ő fog nyerni, de amikor 300 méternél megláttam Verry Elleegant színeit, tudtam, hogy a versenynek vége. Egy álmom vált valóra azzal, hogy győztem. Azzal pedig, hogy nem pusztán egy győztesem van, hanem  házibefutóm, ez elmondhatatlan érzés. Ez egy különleges nap és igazi kiváltság.” – mondta a világ legboldogabb embere.

Damien Oliver 12, míg Dean Holland 11 napos eltiltást kaptak gondatlan lovaglásért. A felfüggesztés azt jelenti, hogy Oliver kihagyja Colette fedélzetén a 2 millió dolláros Mackinnon Stakest (2000 m) szombaton.

A végére a legfontosabb: idén szerencsére nem volt baleset (csak két kisebb sérülés) a kupában.

Nyitókép: @DarrylSherer Twitter

süti beállítások módosítása