RACING PORTAL

Nemzetközi lóversenymagazin a turf legfénylőbb csillagaival

Try Star

Midway kapcsán felmerült a neve, így kézenfekvő volt, hogy következzen a bemutatandók sorában a Derby-rekorder.

try-star-vas-j-800x445.png

A Prix de l’Arc de Triomphe 1975. évi bajnokának (Star Appeal) fiát, csakúgy mint oly sok kiváló telivért a nemrégiben elhunyt Fehér doktor importálta hazánkba. A szakavatott mester valószínűleg a kiváló vérvonalat láthatta meg benne, mert a Trespass ellette csikó külleme nem árulkodott róla, hogy egy későbbi klasszis válhat belőle. Német tulajdonosa ide ajándékozta, hiszen Try Star már a hatodik hónapban született, ami nem éppen jó előjel egy versenylónál.

Egy elmaradott, kis csikó volt. Háromévesen is úgy nézett ki, mintha kétéves lenne.” – mondta állandó lovasa, Vas József.

Illetve az állandó szó most túlzás, hiszen kétévesen kizárólag Varga Zoltán lovagolta. Hogy miért?

Mert két jó kétévesünk volt és úgy egyeztünk meg, hogy én Tobrukot lovagolom, Try Start pedig Ő.

Éppen ez volt a befutási sorrend a Szent László Díj (akkor még Kétévesek Nagydíja) 1985-ös kiadásában, amikor is Try Star (Varga) fejhosszal verte Vas József lovát.  Előtte ugyan főszereplőnk kikapott, az akkor már hároméves Dudaszótól – aki rekordidővel győzött –  a Köztársasági Díjban (ma Kozma F. ev. – 1200 méter), de ennek ellenére

Ő lett az év végén a ranglistaelső 77-es imponáló osztályozással. 4 futás – 3 győzelem és 1 második hely kétévesen.

Nem rossz kezdet, de a tavasszal a Nemzeti Díjban máris oda lettek a Hármas Koronáról szőtt álmok. Akkor már Vas Józseffel fejhosszas vereséget szenvedtek Viadortól, akit Bíró József lovagolt.  Itt azonban Try Star nem volt egészséges.

Egy hete már “ment a ló hasa”. Nem volt rendben.  Valamiféle fehérje-túltengése volt és az egész teste tele volt kistányérnyi méretű foltokkal. Aperianov mester azt mondta, a ló nem dolgozhat, csak kézen sétáljunk vele. Try Star tehát munka nélkül futott a Nemzeti Díjban, de így is csak szoros vereséget szenvedtünk. Később bebizonyosodott, hogy nem a ló, hanem mi voltunk a hibásak abban, hogy kikapott.” – mondja Vas.

19860511_nemzeti_dij_viador_biro_j_try_star_9_vas_j.jpg

A vereség a Nemzeti Díjban. Fotó: Vonczem Gabriella

Az Alagi Díjban könnyen, fogva (3,5 hossz) vágott vissza Viadornak a Nemzeti Díj fiaskóért, majd a Derby már csak egy hab volt a tortán.

A 16 hosszas, légiesen könnyed győzelem máig rekord, a legfölényesebb siker a 98 kiadás során,

de (előtte) az Osztrák Derby nem sikerült. Try Star csak 10.

Az egyértelműen kisiklás volt tőle, hiszen Budapesten a Kincsem Díjban úgy lett harmadik két idősebb lengyel ló mögött, hogy nagyon megverte a jugoszláv, cseh, osztrák, magyar lovakból álló mezőny többi tagját. Az év hátralévő része is diadalmenet, hiszen egyaránt fölényesen nyert a St. Legerben (2 hosszal) és a Ménesek Nagydíjában (mai Lovaregyleti Díj) 5 hosszal, sőt az osztrák St. Legerben is (szintén idősebbek ellen!) az előkelő harmadik helyig futott fel.

Háromévesen Magyarországon: 7 futás – 5 győzelem és 2 helyezés. 83-as számával ismét ranglistavezető és Év Lova!

(A kétévesen csak fél kilóval alacsonyabbra osztályozott Tobruk, háromévesen már 5,5 kilóval alatta.)

 

Négyévesen (1987-et írunk) Try Star még jobb, még erősebb lett. Igazi diadalmenetéhez tapsoltak a turfbarátok. A Batthyány-Hunyady Díjat öt hosszal (Midway előtt – a szerk.), a Millenniumi Díjat 9 hosszal (Midway előtt – a szerk.) az FVM Díját számtalan hosszal, a Kincsem Díjat pedig két és fél hosszal nyerte, verve a lengyel és osztrák lovakat (is). Az a Gaston (POL), aki egy esztendővel korábban megelőzte, itt már mögötte ért célba.

Try Star a csúcsra ért.

Itt kellett volna pihenőre küldeni, de még várt rá a 2200 méteres Alkotmány Díj (ma Szent István Díj),

ahol pénteken már érezni lehetett, hogy nincs teljesen rendben, ezért kaptunk ki Takaninitől. Mély pályán futottunk és nem vettem észre, hogy már gond volt az inával. Azt hittem a sár húzza vissza. Így is másodikak lettünk öt és fél kilót adva a nyerőnek. Kijött az ina, amit hétfőn meg is nézett állatorvos, de titokban kellett tartani, hiszen Try Star nevezve volt a Badeni Nagydíjra. (Kincsem és Imperiál is futott benne – a szerk.) Alig tudtuk feltenni szegényt a lószállítóra, mert olyan sánta volt. Lesült a pofámról a bőr, hogy egy félmillió márkás versenyben egy nem egészséges lovat akartak futtatni. Mikor mentünk a startgép felé, kérdezte tőlem az Acatenango-val pár perccel később címet védő, Bocskai György, hogy „Józsi mész?” Hogy mennénk, ha nincs lába – feleltem és csak körbekentréztem vele, mivel nem vagyok állatkínzó. Ha Try Star rendben lett volna, talán küzdhettünk volna Acatenango-val, de a második helyben biztos voltam. Akkor azt mondtam Fehér doktornak: én befejeztem a lovaglást. Ha egy olyan lovat viszünk ki a Grosser Preis von Badenra, aminek „nincs lába”, akkor én nem szeretnék tovább lovagolni. Így is lett. 1987-ben (először) szögre akasztottam a csizmát és 1988-ban már tréner voltam.” – meséli Vas József.

Négyévesen: Magyarországon 4 futás (csupa nagydíjban) – 3 győzelem – 1 második hely. 87-es számával ismét (zsinórban három esztendeje) ranglistavezető.

Tehát csakúgy mint Midway, három egymást követő évben, egyre magasabb formákkal volt évjárata legjobbja.

Felépülése után, 1988-ban egyetlen futás várt még rá. Köteles Bertalannal ötödik lett a Millenniumi Díjban, majd befejezte versenykarrierjét.

Mondhatjuk méltatlanul. Egy akkora klasszis nem ilyen sorsot, befejezést érdemelt volna.

derbynyerok-apamenkent-is.png

Dióspusztán lett felállítva. Sok-sok ivadéka került pályára, de közülük az 1996-ban született és az első Hazafi Díjban második Tamara és persze Sir Khan érte el a legmagasabb minősítést. Utóbbi 1994-ben apját követve Derbyt nyert.

A nyolc nagydíjat nyerő Try Star a Magyar Lóversenyzés legnagyobb hősei közé sorolandó.

Már mondanunk sem kell, hogy köszönjük Vas József és Hesp József állandó segítségét.

Képek: Aperianov Pannika

süti beállítások módosítása