RACING PORTAL

Nemzetközi lóversenymagazin a turf legfénylőbb csillagaival

2020 – a nagydíjak tükrében

Nézzük ebben a szörnyű évben a 21 legfontosabb verseny legjobbjait.

georgiev-800x445.jpg

Lovak:

Háromévesek: Többször leírtuk, hogy Charlie Firpo a legjobb hároméves szerintünk, de kétségtelen, hogy Faust a derbynyerő és a legtöbb pénzt kereső egyszemélyben. A Nemzeti Díjat Bánk, a Legert Aurora Amica nyerte. Különös, hogy öt, abszolút klasszis hároméves kanca futott idén, akik között mi sem tudtunk dönteni. Róluk külön cikket írtunk.

Kétévesek: Nehéz messzemenő következtéseteket levonni. Mystic Maleficent a Gróf Károlyi, Diadora Sts a Szt. László, míg Arhimed a Kritérium nyerője.

Sprinterek: Mindösszesen KETTŐ DARAB verseny, mégpedig a Kozma Ferenc ev. és az Overdose Díj áll nyitva az idősebb sprinterek előtt is. Ezeket Vain Hope és Morita Menantie nyerte. Mindkettő Georgiev idomítás. Ez világosan mutatja  versenyrendszerünk tökéletlenségét. A 21-ből, mindössze 3 db nagydíj van rövidtávra kiírva. A Nemzeti Galopp Liga elképesztően szakmaiatlan versenyrendszerét még Overdose sem tudná megnyerni ebben a formájában.

Középtávúak: Ide viszont 1400 és 2000 méter között 12 verseny tartozik, de csak 7 db marad, amiben az idősebbek is indulhatnak. Csak Golden Sea nyert kettőt (Kisbér Díj és Gróf Széchenyi) ezekből. A másik öt futamot, öt különböző telivér nyerte.

Hosszútávúak (2100 méter felett): Itt a doppingeset miatt Aurora Amica tudott duplázni.

Immer 1972-ben megnyerte a Derby-Kincsem Díj-Leger-Lovaregyleti Díj négyesét, de erre 98 év alatt más még nem volt képes, igaz nem is sokan próbálták.

 

Bármilyen furcsa a Magyar Turf Club facebook oldalunkon mégsem a fent nevezettek közül került ki a közönség kedvence. Az ugyanis, Frankel hazánkban még veretlen fia, Blazing Comet, aki iránt a legnagyobb, Overdose és “Steady” óta nem látott érdeklődés mutatkozott.

Az Év Lova viszont elsöprő fölénnyel, a Milánóban is vitézkedő Cirfandli lett.

2021-ben Golden Sea, Cirfandli (a képen), Blazing Comet és Charlie Firpo miatt vélhetően a középtávú versenyek tartogatják majd a legtöbb csemegét.

ci-1024x683.jpg

Zsokék:

Zdenko Smida és Georgiev az uralkodók. 21 nagydíjból ötöt-ötöt ők nyertek meg. Bámulatos. Stanislav Georgievről is itt illene szólni, hiszen az általa 2019-ben megnyert Magyar Derby mellett 2020-ban négy futam (Kisbér Díj, Imperiál Díj, Gróf. Széchenyi I. ev., Kozma F. ev) is van, amit úgy nyert meg, hogy ő lovagolta a győztest és egyúttal ő volt a felkészítő tréner.  A Kisbér díj szerepe az elmúlt évtizedekben változott meg. Sok-sok éven át nem igazán számított elismert versenynek, viszont ha megnézzük, hogy a közelmúltban olyan lovak nyerték, mint pl. Garabonciás, Ostinato, Akaba, Quelindo vagy éppenséggel Nancho, láthatjuk, hogy ez a futam, miért van a 21 kiemelt között. (Évtizedekig benne volt viszont a Köztársasági Díj, és a Szent István Díj, most viszont azok nincsenek a TOP 21-ben.)

„Stani” a Derbyben Balogh János 1940-es győzelme után a második, az Imperiál Díjban az első, a Gróf Széchenyi István emlékversenyben, a Kisbér Díjban és a Kozma Ferenc emlékversenyben szintén az első olyan alakja a Magyar Lóversenyzésnek, aki általa idomított lóval győzött lovasként. Ide kapcsolódik, hogy ezt a nem mindennapi bravúrt Bakos Gábor is megtette idén. A Gróf Károlyi Gyula emlékversenyben ő is történelmet írt, mint az első ily módon duplázó idomárlovas.

A 21 nagydíjból, csak négyet nyert magyar zsoké.

Bakos mellett örömteli, hogy hármat két fiatal hölgyzsokénk csípett el. Mocsinka Vivien Charlie Firpoval a Batthyány-Hunyady Díjat és Amazing Allegra-val a Lovaregyleti Díjat húzta be, míg Gönczi Rebeka Arhimeddel a Kritérium nyerője. 4-17, azért elég lehangoló. Smida 5, Georgiev 5, Línek-Lukásek 2-2 győzelem. Línek egyébként zsinórban harmadjára nyerte meg a 2014-ben életre hívott Overdose Díjat, sőt a hét kiadásból ő nyert meg ötöt. Mármint a pályán. Doppingvétség miatt azonban a legutóbbi címét törölték.

Trénerek:

Nem meglepő, hogy itt is az év abszolút főszereplője, „Georgiev a Király”, a már említett 5 győzelme mellett, még győzött a Hazafi Díjban is Antillopával, de őt a fiatal Jozef Parigal lovagolta. Kovács-Bakos Szilvia pedig a Királynő, aki szintén hat győztest jegyez. A képzeletbeli dobogóra Maronka Gábor léphet fel 3 sikerével. Szerencsére csak két rangos trófea került ki hazánkból. Zuzana Kubovicova a Millenniumi Díjat, Chodur úr pedig a Kincsem Díjat orozta el mestereink elől. (Azonban ezek sajnálatosan pont azok a versenyek, amelyek a legfontosabbak a nemzetközi Gr3-as bevezetés szempontjából.)

A Kiemelt versenyek nyerői 2020-ban:

kiemelt1.jpg

Pirossal a külföldi győztesek, zölddel a történelemírók.

Képek: Vonczem Gabriella, ZLPhotos, nyitókép: Mérges Enikő

süti beállítások módosítása