RACING PORTAL

Nemzetközi lóversenymagazin a turf legfénylőbb csillagaival

Már megint a hölgyek

Bármi friss infó van róluk, arról mindig szívesen írunk, hiszen már régen nem csak arról van szó, hogy szépségükkel emelik a versenyek fényét.

marie-velon-sc-800x445.jpg

Mára abszolút főszereplői a legnagyobb futamoknak is.

A világ legeredményesebb hölgy lovasát, egy nagy írásban mutattuk be múlt héten, de azóta Hollie Doyle újabb mérföldkövet ért el. Kedden a 400. győzelmét is megszerezte ugyanis. Hamarosan újra csodálhatjuk őt, hiszen a hagyományos, hongkongi zsokévetélkedésen is ott lesz szerelmével, Tom Marquanddal együtt. 

Most azonban nem róla óhajtunk írni, hanem Marie Velonról, aki gondoskodott róla, hogy Mickaela Michael rekordja ne álljon fenn évtizedekig. Az általunk már bemutatott világutazó, szépséges lovashölgy 2019-ben 72 győzelemmel lett a legeredményesebb női lovas Franciaországban, de Marie ezt a számot most megdöntötte. 

E sorok (keddi)  írásakor már 76-nál jár, amivel a profik között is hetedik a listán, amit Boudot vezet egyébként. A hölgyek előretörését mutatja, hogy a TOP 50-ben 11 (az első 100-ban 24) női zsoké neve olvasható.

A cím elhódításának oka egyértelmű: Mickaela nemzetközi sztár lett, aki eleve Japánban kezdte a szezont, de sok-sok külföldi felkérése miatt, sokkal kevesebbet (289) lovagolt Franciaországban, így csak az összetett rangsor 72. helyén áll, ami persze semmit nem von le Velon kisasszony érdemeiből.

Az év elején egy pillanatig sem gondoltam a női Arany Ostorra. Augusztusban azonban húsz sikerrel igazán kivételes nyarunk volt. Vichybe Jean-Pierre Gauvin istállójából az összes ló jó formában érkezett, növelni tudtam az üldözőim és köztem lévő „szakadékot” és apránként elkezdtük hinni, hogy női bajnok lehetek. Aztán ahogy múltak a hetek, ez már kimondott cél lett. Július óta inkább szabadúszó vagyok és ügynökömmel – Jules Susinivel – dolgozom, de Jean-Pierre Gauvin örök támogatása volt  a legfontosabb tényező ennek a címnek az elérésében. ”- emlékezik vissza Marie.

A 21 éves friss “bajnok” ügynöke, Jules Susini így nyilatkozott róla:

Egyértelmű, hogy Marie-val, a lóháton bemutatott képességei miatt dolgozom. Egy abszolút kiváló képességű, teljes zsokét kaptam a csapatomba! Minden megvan benne a sikerhez. Az említett kiváló képességei mellett barátságos, szervezett és önmagával szemben is meglehetősen szigorú.

“Az ügynököm nem hagy ki egyetlen nagy lehetőséget sem, és Jean-Pierre Gauvin szüntelenül bízott bennem, ezalatt a három év alatt” – mondta Velon a Le Parisien-nek. „Minden győzelem csodálatos, de mindegyiknél koncentráltnak kell maradnom, anélkül, hogy a trófeák megszállottjává válnék. Célom továbbra is ugyanaz: a kis versenyek győzelmei ugyanolyan fontosak számomra, így nem szeretnék letérni erről az útról.” – mondta a már több, mint 542 versenyt nyerő Marie.

“Elengedhetetlen, hogy teljes mértékben belevessem magam ebbe a munkába, de a főnököm és a tulajdonosok teljes bizalma nélkül értelemszerűen mindez nem sokat ért volna. A bizalom mindennek az alapja. Jean-Pierre Gauvin nagyon türelmes velünk és egyszerűen ránk ragasztja a bizalmát. Egész egyszerűen ő egy igazi lovas ember. Órákig tudnám dicsérni. Mindent megérdemel, ami vele történik. Zseniális.” 

12 éves korom óta lovagolok. Keményen dolgoztam, de soha ne bántam meg semmit. Amikor azt mondjuk, hogy a befektetett munka mindig megtérül, biztosíthatom Önöket, hogy ez igaz, hogy nem csak üres beszédről van szó. A motiváció a motor. Jó mohónak lenni ebben a munkában, de nem szabad elszállni. Minél magasabban vagyunk, annál szörnyűbb lehet a zuhanás. Ebben mindannyian egyenlőek vagyunk, legyen szó akár a legnagyobb, akár a legkisebb zsokékról. Szóval igen, az Arany Ostor lenne a világ legnagyobb ajándéka számomra, de az még odébb van. Már a Top 10-be kerülés is olyan teljesítmény lenne, amelyet nő soha nem ért még el. Még Mickaëlle Michel és Coralie Pacaut is kudarcot vallottak a legjobbak között. – gondolt az év végi végeredményre főszereplőnk.

jockey-list.png

Stéphane Pasquier pillanatnyilag mögöttem van a ranglistán. Ez nem akármilyen fenyegetés és persze motiváció. Tudom, hogy nem marad ott sokáig. Egy kis extra lenne számomra, ha előtte végeznék, de nekem ez egyelőre meglehetősen nehéznek és kivitelezhetetlennek tűnik. Tudod, olyan nehéz versenyt nyerni. A reggeli munka, a felkészítés, a megfelelő elkötelezettség nem mindig elég, tehát minden alkalommal, amikor áthaladok a célvonalon, azt mondom magamnak, hogy csodálatos ez az élet, amelyet választottam.”

Szerintünk még sokat fogunk hallani róla.

Nyitókép: ScoopDyga

süti beállítások módosítása