RACING PORTAL

Nemzetközi lóversenymagazin a turf legfénylőbb csillagaival

Klasszikusok – Magyar St. Leger

verseny, amely sokkal több, mint a Hármas Korona harmadik ága.

roppant-praga-1956-bukarest-dij-robert-e-pansy-800x445.jpg

Az angol szakemberek szerint az áprilisban futott 1600 méteres “2000 aranyas” versenyt a korai gyors ló nyeri: a június elején kiküzdött nagy mezőnyű Derbyt a szerencsés – de ősszel a St. Legerben érvényre jut a klasszis, a távbírás, az acélosság! Viszont az a telivér, amelyik a fenti három klasszikus versenyt megnyerte a “hármas korona győztes” címmel vonul be a ló történelembe.

direktor-1959-drezda.jpg

Direktor – 1959-ben Drezdában

Nálunk is ugyancsak jelentős múltra tekint vissza e verseny, 1870-ben futották Budapesten az első St. Legert és jegyezzük fel az első nyerő nevét is: Cadet.

A hármas korona magyar viszonylatban a Nemzeti Díj(1600 méter), a Derby (2400 méter) és a Magyar St. Leger (2800 méter). Ezt a büszke címet olyan lovak tudták csak elnyerni, mint 1936-ban Try Well, negyven év szünet után 1977-ben Bilbao, 1999-ben April Sun, 2007-ben Saldenzar, majd 2015-ben Quelindo.

notas-kapitany.jpg

Nótás kapitány

Természetesen nemcsak a lovak, hanem a lovasok nagy erőpróbája is ez a klasszikus. Jó egynéhány esetben győzött a hosszú távon jól érvényesülő “jockeyship”, a lovas tudása a versenyben. Nem véletlen, hogy a rekordot 8 győzelemmel, minden idők legjobb magyar lovasa,  Janek Géza tartja.

A harmadik ág megszerzése önmagában is nagy dicsőség, és ez avatja igazi értékmérővé és teszi  izgalmassá ezt a klasszikus versenyt. Éppen ezért érdekes, hogy 1988-1992 között négy kanca is meg tudta nyerni. (A tényszerűséghez tartozik, hogy volt még egy ilyen sorozat 1948 és 1953 között hat éven át kancák hódították el a Hármas Korona harmadik ágát.)

Számomra az egyik legemlékezetesebb Leger győzelem Batu Kán nevéhez kötődik, aki 2001-ben öt hosszal verte Alagon, a jóval esélyesebbnek vélt April Surprise-t.  Se előtte, se utána nem tudott ehhez fogható sikert felmutatni az Emperor Jones ivadék.

roppant-2.jpg

Roppant –  az 1955-ös kiadás nyerője

Az idei kiadásban az Ecsedi család Impressionja a favorit, de ellene szól, hogy 1997 óta nem nyerte kanca ezt a futamot. Legutoljára Soltész András Robiniája ért a csúcsra a “gyengébb nemet” képviselve.

Statisztikák 1947-től: 

A lovasok között a tegnapelőtt születésnapos Vas József és Stanislav Georgiev négy-négy sikert jegyez.

A versenyrekordot Esti Fény érte el 2018-ban, 2.53.0, míg a legtöbb nyerőt Buccaneer és Imperiál adta (6-6).

A trénerek királya e futamban is Aperianov Zakariás hét sikerrel.

Szöveg és képek: Horváth József

süti beállítások módosítása