RACING PORTAL

Nemzetközi lóversenymagazin a turf legfénylőbb csillagaival

A következő Julie Krone?

Avagy egyre magasabban a szépséges Mickaëlle Michel csillaga.

mickaelle-800x445.jpg

Míg a legtöbb fiatal zsoké folyamosan keresi a lehetőséget, hogy nagyobb versenyekben lovagoljon, a 25 éves rendkívül népszerű Mickaëlle karrierje eddig egészen meseszerű.

Azok után, hogy 2018-ban rekordszámú 72 győzelemmel lett apprentice-bajnok, egy csapásra felkapta a média. A Paris-Turf egész oldalas címlapot szentelt neki.

euq6rynxqaujvse.jpg

Ami nem is csoda, hiszen a hölgy elképesztően dekoratív, kiváló az instagram és twitter felülete, amelyek ma elengedhetetlenül szükségesek a csúcson maradáshoz.

Már az is hatalmas szó, hogy ilyen fiatalon licenchez jutott Japánban, ahol a világon talán a legerősebb a zsokévetélkedés. Japan Racing Association érdemei elismeréséül meghívta őt a World All Star Jockeys series sorozatba, ahol (augusztusban) végül harmadik helyezést szerzett.

 „33 év után ez volt az első alkalom, hogy egy női zsoké dobogón végzett. Az összes japán ember beleszeretett Mickaëlle-ba, és Mickaëlle beleszeretett a japán rajongóiba.” – mondta Spanu.

Apropó Spanu. Mickaëlle tehetsége elvitathatatlan, de hogy itt tart abban elévülhetetlen érdemei vannak Frederic Spanunak. Lapunk olvasóinak biztosan ismerős ez a név, hiszen a korábbi zsokét tisztelhetjük személyében, aki nem csak menedzsere, de élete párja is Michelnek.

A szezonban már 30 győzelemnél járó (és ezzel az ideiglenes licensszel lovaglók között, az Epsom Derby győztes Alan Munro és a szintén francia Ryan Curatolo rekordját döntő)  fiatal hölgy, azonban március végén válaszúthoz érkezett. El kellett döntenie, hogy marad Japánban vagy esetleg álmai helyszínén az Egyesült Államokban folytatja a lovaglást. A koronavírus járvány azonban meghozta helyette a döntést és maradt.

“Szeretnék köszönetet mondani a Shadai Group-nak, amely a (vezető) tenyésztő és tulajdonos Japánban” – mondta Michel. “Különösen köszönetet mondok az elnöknek, Teruya Yoshida úrnak. Hála neki, itt vagyok és rekordot állítottam fel. Amikor ide jöttem Japánba, fogalmam sem volt róla, hogy sikerrel járok-e a NAR körzetben. És természetesen köszönetet mondok azoknak a lovaknak is, amelyeket lovagoltam. “

Elmondása szerint azonban nem csak a járvány miatt nem tér vissza hazájába, hanem mert kiválóan érzi magát új otthonában. 

Ha ott akar maradni, mint Christophe-Patrice Lemaire vagy Mirco Demuro, akkor tudjuk, hogy meg kell tanulnia japánul beszélni. Ha ez sikerül neki és jövő februárban sikerrel teszi le a vizsgát, akkor semmi gond. Hónapokon át hetente három-négy alkalommal másfél órán át tartó órákat vett egy tanártól. Nehéz kihívás, amikor reggelente is dolgozik, és napi nyolc versenye van. A rajongók azonban hihetetlenek. Sok-sok japán ember imádja Mickaëlle-t, és miatta ki is jön a versenyekre. Négy héten, négy versenypályán rekordot, több mint 2 milliárd yent (hozzávetőleg 6 milliárd forint!) hozott a fogadás, ahol ő indult. A NAR (National Association of Racing) emberei 15 éve nem láttak ehhez foghatót. Ő egy főnyeremény a japán lóversenyzés számára. Ennek ellenére a szabályok rá is vonatkoznak. Nagyon keményen kell dolgoznia, hogy megtanulja a nyelvet.” – mondta a pályafutása során több mint 500 győztest lovagló Spanu.

Ekkora sztár: Nézzék a videót lentebb!

Egy kisfilm forgatásakor találkoztunk. Azt mondta Chantilly-ban lovagol menjek és nézzem meg. Így tettem. Mikor már egy hónapja minden nap láttam lovagolni leszerződtettem. Volt már öt vagy hat lovasom, de mindenképpen a csapatomban akartam tudni őt. Azt mondtam mindeninek: Megtaláltam az új Julie Krone-t! Higgyétek el, ő lesz a legjobb. Mindenki azt mondta nekem: Te őrült vagy, Fred.

Spanu azt mondja a francia trénerek nem állnak még készen, hogy női zsokékkal dolgozzanak, így ő nemzetközi karriert álmodott meg szerelmének, ami eddig be is jött. 

Megvan a tervem. A világ egyik legjobb női zsokéja már most. De ő lesz a legjobb talán egy-három év múlva. Higgyék el nekem. Majd meglátják.” – fejezte be Spanu.

Képek: Mickaëlle twitter, Jon Lees

süti beállítások módosítása