RACING PORTAL

Nemzetközi lóversenymagazin a turf legfénylőbb csillagaival

Születésnapodra: Silver Charm

Születésnapja alkalmából bemutatjuk Önöknek az amerikai sztármént!

silvercharm_mw_ew-1431-800x445.jpg

1994. február 22-én Floridában látta meg a napvilágot közepesen híres családfával, legismertebb felmenője a kétévesen rekordpénzt nyerő, 1965 és 1967 között számos topsikert begyűjtő Buckpasser volt. Silver Charmot kétéves korában tenyésztője, Mary Lou Wootton 85 ezer dollárért adta el Bob Baffertnek, akitől pedig Beverly és Robert Lewis vásárolta meg rövidesen, a szürke azonban továbbra is Baffert idomításában maradt.

Első győzelmét kétévesen aratta a Del Mar Futurity-ben, majd háromévesen még komolyabb feladatok elé állt: 1997 májusában Gary Stevensszel a nyeregben a Kentucky Derbyn állt starthoz, ahol egy furlonggal a cél előtt élre állt és elhódította a rózsák futamának trófeáját. A Preaknessen már épp csak, hogy sikerült időben megelőznie a Derbyn is ezüstérmes Captain Bodgitot, a Belmonton viszont már fejet kényszerült hajtani Touch Gold előtt.

 

 

Ettől függetlenül az év végén megkoronázták az Eclipse Awardson, mint Kiemelkedő Hároméves Mén, majd négyéves szezonját rögtön egy Dubai World Cup-diadallal kezdte, amit aztán számos egyéb versenyben is megismételt – csak a teljesség igényén: San Fernando Stakes, Strub Stakes, Kentucky Cup Classic Handicap, Goodwood Handicap (a mai Awesome Again Stakes) és a Clark Handicap, valamint egyaránt második lett a Stephen Foster Handicapen és a Breeders’ Cup Classicon.

Ötévesen ugyan megnyerte a San Pasqual Handicapet, azonban minden más szereplését elveszítette, egyre csalódáskeltőbben, a Stephen Foster-negyedik hellyel véget ért versenypályafutása.

5b9ac4e80d3f2_image_-1024x837.jpg

Következő szezontól a Three Chimneys Farmon fedezett Kentuckyban 25 ezer dollár kezdetleges áron. Apaménként öt évet töltött Észak-Amerikában, majd 2004-ben a japánok megvásárolták, ahol 2004 decembere és 2009 között összesen három istállóban fedezett. Észak-Amerikában tizenöt stakes-nyertest adott, míg Ázsiában szinte teljesen sikertelen volt (egyetlen koreai stakes-helyezett áll a neve mellett), ugyanakkor utódai összesen 2 millió dollárt kerestek és több mint ezer versenyt nyertek.

2014-ben a Derby-nyertes Ferdinand vágóhídi halálát követő versenyló-mentési program keretein belül az amerikai jótékonysági szervezetek a Three Chimneys Farm és az Old Fiends Farm segítségével visszahozták Amerikába, ahol a kentuckyi Old Friends Equine létesítményben azóta is tengeti nyugdíjas napjait.

Képek: Paulick Report, Saratogian

süti beállítások módosítása