RACING PORTAL

Nemzetközi lóversenymagazin a turf legfénylőbb csillagaival

Egy ifjú talentum búcsúja

A mindössze 21 éves, kétszeres ír bajnok zsoké kiszáll a nyeregből és apja, Aidan O’Brien, valamint bátyja, Joseph O’Brien nyomdokaiba lép, megkezdve tréneri pályafutását.



donnacha_010618_91_jpg_760x480_q85_crop_subsampling-2_upscale.jpg

A bejelentés nem volt nagy meglepetés, mivel köztudott volt, hogy Donnacha hadilábon állt a mérleggel. Az ifjú zsoké így meglehetősen nehéz, küzdelmes szezont zárt le maga mögött, ami egyben gyümölcsöző is volt és talán a bajnoki címe nyújthat számára némi vigaszt.

Mi most Pat Smullen a Thoroughbred Daily News hasábjain publikált cikkéből szemezgetünk.

Magna Grecia nyergében megnyerte a 2000 Guineas-t, amelynek sikerélményét 2018-ban is átélte Saxon Warrior hátán. Nem kétség, a tudás hatalom, és ha még felső kategóriás lovakat is kap az ember, az hatalmas motiváció a cél felé.

2014. július 23-án kezdődő zsoké pályafutása idén, november 3-án véget ért. Ezalatt a rövid öt év alatt a kissé vadóc zsoké miden évben fejlődött és sikert sikerre halmozott.  Az adatok alapján elit lovassá vált, és ha még öt évet lovagolna, talán bejuthatna az első top 10 vagy akár a top 5-be is.

donnacha-g1s.png

A Thoroughbred Racing Commentary táblázata Gr1-es győzelmeiről

Kihangsúlyoznánk újra – Donnacha még csak 21 éves. Elképesztő teljesítmény  ilyen rövid idő alatt. Ez pedig nem csak a családnak és a lovaknak köszönhető. Igazi versenyző agya és szíve van, azonban a magasság és a súly megnehezítette a napjait, ezért meghozta a döntést.

Miután egy ideig gondolkodtam a dolgokon, úgy döntöttem, hogy a következő évben a tréningre koncentrálok. Jó volt lovagolni, és sokkal tartozom a körülöttem lévőknek.” – közölte Donnacha a Twitteren.

Pat Smullen kilencszeres ír bajnok is gratulált neki, azonban szomorúan vélekedik arról, hogy sok tehetséges zsoké hagy fel a versenyben való lovaglástól a súlyproblémák miatt. Donnacha tisztában volt azzal a ténnyel, hogy semmi sem tart örökké, és hogy nem fognak emelni a súlyokon, viszont ő is támogatja a gondolatot – úgy, mint Smullen – hogy újra kéne gondolni a súlyozást.

Szerinte a Ballydoyle-nál jelenleg nincs megüresedett állás, azonban Donnacha hiánya több várható változást von maga után. Mivel apjának és testvérének lovagolt leginkább, pótolni kell a helyét, ami remek lehetőséget nyújt más tehetséges lovasnak.

Aidan nem igazán tekint távolabb az istállóján és a lovasain túl, azonban akik ott vannak most jobban kibontakozhatnak.  Seamie Heffernan további lehetőségekre vár úgy, mint Padraig Beggy, ám Smullen szerint Wayne Lordan lesz a „fővezér” Donnacha “nyugdíjba vonulása” után, és nem hiába. Lordan az elmúlt hónapokban lenyűgözően lovagolt, mint például a Tenyésztői kupán Iridessa nyergében.

Josephnek is találnia kell új zsokét, mivel szinte csak az öccse ült bátyja idomítottjain. Shane Crosse-nak és Declan Mcdonogh-nak jó esélyei vannak betölteni az űrt.

Tagadhatatlan, sok trénerben feszülhet a húr, ha belegondolnak, hogy még egy O’Brien csatlakozik közéjük, és ez nem véletlenül van így. Az elkötelezett, tiszta munka meghozza gyümölcsét, és semmi kétség aziránt, hogy Donnacha trénerként is hatalmas sikereket ér majd el.

“Nagyszerű lovas karrier. Ily sokat ért el ilyen rövid idő alatt. Jó volt egy ideig megosztani veled a mérleget, és sok szerencsét kívánok neked a jövőben!” – búcsúzik kollégájától: Pat Smullen

Képek: TRC

süti beállítások módosítása