RACING PORTAL

Nemzetközi lóversenymagazin a turf legfénylőbb csillagaival

Az utolsó nem sikerült - 3. rész

Már végéhez közelít legendákat bemutató sorozatunk.

smarty-jones-800x445.jpg

War Emblem (szül: 1999, Our Emblem - Sweetest Lady) 2002-ben úgy nyerte meg a Derbyt (Medagliad’Oro előtt), hogy Victor Espinoza a verseny reggelén találkozott vele először. Mivel győzött a Preakness-ben is, így a 2002. június 8-án a Belmont Stakes látogatottsági csúcsot döntött. 103.222 néző érkezett annak reményében, hogy részese lehet a történelemírásnak, azaz Hármas Korona győzelemnek tapsolhat. War Emblem azonban kis híján térdre esett a start pillanatában, majd később még egy lóval ütközött így szertefoszlottak a Triple Crown álmok. Öt év alatt a 3. Bob Baffert ivadék bukott el az utolsó próbatételen, úgy, hogy megnyerte előtte a két klasszikust. Mivel később a Haskellt is imponáló fölénnyel nyerte, kétség nem férhetett hozzá, hogy ő volt a legjobb 3 éves, de TC győzelmet még sem ünnepelhettek. Fedezőménként ő is “szolgált” Japánban és ma ő is a Old Friends Equine farmján él. A Belmont nyerője: Sarava

Funny Cide (szül: 2000, Distorted Humor – Belle’s Good Cide) Már kétévesen bontogatta szárnyait, majd a tizedik legjobb idővel nyerte a Kentucky Derbyt. Mivel Funny Cide indult a Preakness-ben, így nem nagyon akaróztak oda lovakat íratni, és “Pimlico Stakes Coordinator”, David Rollinson feladatául kapta, hogy toborozzon még lovakat a versenybe. Később aztán ferde szemmel néztek rá a tulajdonosok, ugyanis Funny Cide 9 és 3/4 hosszal intézte el ellenfeleit, bámulatos 1:55:61-es lefutási időben.

Egyszerűen nem találtam a mezőnyben a saját lovamat, így Funny Cide-ot figyeltem. Lenyűgöző volt” – mondta az 5. helyen célba érő Senor Swinger trénere, Bob Baffert.

Önök is kitalálhatták már: ez a kiváló ló túl gyors volt a 2400 méterhez és 3. helyen ért célba a Belmontban, így oda a Triple Crown. 2007-ben vonult vissza a versenyzéstől és népszerűségét mi sem mutatja jobban, hogy a NYRA (the New York Racing Association) egy “Funny Cide Retirement Party”- t tartott tiszteletére Saratoga pályáján, azév augusztus 10-én. A Belmont nyerője: Empire Maker.

A nyitóképen látható Smarty Jones (szül: 2001, Elusive Quality – I’ll Get Along) Akinek csúnya foltként éktelenkedik eredménysorán a Belmont vereség, ugyanis ezen kívül pályafutása, összes (még 8) versenyét megnyerte Elusive Quality fia. Seattle Slew 1977-es sikere óta, az első telivér lett aki veretlenül nyerte meg a Derbyt (közel 3 hosszal). A Preakness-ben erőt demonstrált és 11,5 hosszas győzelme mai napig fennálló rekord. Május 15-én a címlapról az ő képe köszönt vissza a Sports Illustrated olvasóira. Az ennyire gyors lovak azonban nagyon ritkán nyernek a Belmont Stakesben. Neki sem sikerült, mert második lett a 36/1 hez adott Birdstone mögött. Az aznap, a pályán regisztrált 120.139 néző mai napig fennálló részvételi rekord bármilyen New York-i sporteseményt figyelembe véve. Több helyen teljesített apaméni szolgálatot, 2016-ban pl. Uruguay-ban is. A Belmont nyerője: Birdstone.

Big Brown (szül: 2005, Boundary - Mien) Már a Racing Portal működése alatt számoltunk be Boundary fiának nagy meneteléséről. Kétévesen egyetlen versenyét már 11 1/4 hosszal nyerte, majd az sem okozott számára gondot Kentuckyban, hogy a 20-as boxból indult. 4 3/4 hosszas győzelme után akasztották nyakába a rózsatakarót.  Miután a Preakness-t 5 1/4  hosszal nyerte, trénere Dutrow különlegesnek nevezte. Azonban a verseny után 6 nappal patarepedést találtak nála. “Összefoltozva” is a Belmont esélyesének számított, de a versenyben Tale of Ekati-val ütközött és végül több mint öt hosszal kapott ki. Ő is megnyerte később a Haskellt és a legjobb 3 éves ménnek választották. A Belmont nyerője: Da’ Tara

I’ll Have Another (szül: 2009, Flower Alley - Arch’s Gal Edith) Már kétévesen is kapott ki egyszer, de 165.307 (rekord!) néző előtt annak ellenére megnyerte a Derbyt a mindössze  25 éves zsokéval, Mario Gutierrez-zel, hogy előzetesen csak 25/1-hez adták a bukik. A Preakness-ben nyakhosszal verték a favorit, Bodemeister-t, így jöhetett a Belmont Stakes. A verseny előtti pénteken azonban trénere Douglas F. O’Neill egy könnyekkel teli sajtótájékoztatón jelentette be, hogy Amerika kedvence ínsérülés miatt nem tud starthoz állni. Így 1936 után ő az első telivér aki nem elbukta a Triple Crown-t, hanem nem tudott starthoz állni a 3. megmérettetésen. A Belmont nyerője: Union Rags.

California Chrome (szül: 2011, Lucky Pulpit - Love the Chase) Napjaink egyik sztárménje. A Derbyt és a Preakness-t sem nyerte hatalmas fölénnyel, de a Belmontban csak holtversenyes negyedik lett. CC-ba a start pillanatában belegaloppoztak és vérző lábbal (és vélhetően komoly fájdalmakkal) is lefutotta a versenyt. A sors azonban még komoly meglepetéseket tartogatott számára, vagyis kárpótolta. Elnyerte az Év Lova címet, a Secretariat Vox Populi Award-ot, és az NTRA “Moment of the Year” elismeréseket, de ő sem maradt adós semmivel. 2016-ban A Dubai World Cup megnyerésével igazi diadalmentbe kezdett, de a Breeders’ Cup Classic-ban második lett. A Belmont nyerője: Tonalist.

Mindhárom részt Szabó Enikő írta., Kép: BloodHorse twitter

süti beállítások módosítása