RACING PORTAL

Nemzetközi lóversenymagazin a turf legfénylőbb csillagaival

Frankie’s Magnificent Seven – 2019

A Dettori-hét folytatásaként az idei “Káprázatos Hetes” történetével folytatjuk.

frankie-dettori-queen-800x445.jpg

A héten a Racing Portalon fókuszban az idei szezonban sikert sikerre halmozó Frankie Dettori. Tegnap már olvashattak róla, hogyan hozott el 1996-ban egy nap alatt hét fődíjat, amelyért szobrot emeltek neki Ascotban, ma pedig elmeséljük, hogyan tette meg ugyanezt – igaz, nem egy, hanem öt nap alatt – a legnagyobbak között, az idei Royal Ascoton.

Queen Mary Stakes (Gr2) – Raffle Prize

A Royal Ascot nyitónapján ugyan nem jött össze a győzelem az olasznak, szerdán azonban elhozta rögtön az elsőt, mikor hatalmas küzdelem után győzelemre lovagolta Mark Johnston kétéves Slade Power-kancáját.

 

Prince Of Wales’s Stakes (Gr1) – Crystal Ocean

A következő már az első Gr1 volt, nem mellesleg a meeting legnagyobb összecsapása a közép-hosszútáv határán, ahol az addig még közel sem ilyen nagyra tartott Crystal Ocean (Sea The Stars) olyan sztárokat utasított maga mögé, mint Magical, Waldgeist vagy Sea Of Class, ezzel gyakorlatilag berobbant a korosztály és gyakorlatilag az európai lóversenyzés elitjébe.

 

 

Norfolk Stakes (Gr2) – A’Ali

Másnap a Ladies’ Day-en sem lassított, szintén elhozta kora déltuán a kétévesek futamát, ezúttal a kevésbé ismert Simon Crisfordnak, mikor nyakhosszal hazalovagolta Society Rock azóta háromszoros Gr-győztes fiát.

 

Hampton Stakes (Gr3) – Sangarius

Alig telt el fél óra, máris jött a duplázás, a háromévesek “kisebb” futamában a szuperklasszis Kingman első évjáratú fia nagyon magabiztosan oldotta meg a feladatot, megörvendeztetve a Juddmonte-ot és pályafutása addigi legjobbját hozva – azóta sajnos nem lépett pályára, pedig ha folytatja a megkezdett fejlődést, komoly potenciál lehet benne.

 

Ribblesdale Stakes (Gr2) – Star Catcher

És rögtön jött a harmadik is! A háromévesek Derby-távú versenyében John Gosden Sea The Stars apaságú kancájával diadalmaskodott, aki akkor még csak bontogatta szárnyait, azóta azonban két Gr1-trófeát húztak be közösen.

 

Ascot Gold Cup (Gr1) – Stradivarius

Az i-re a pontot a főfutamban, a maratonfutók jól ismert Gold Cupjában tette fel a táv legnagyobb ászával, olyan ellenfeleket verve, mint Cross Counter, Capri vagy Flag Of Honour. A sors iróniája, hogy az immáron négynél tartó győzelmi sorozatnak a következő futam úgy vetett véget, hogy Dettori épp csak lecsúszott az ötödikről.

 

Commonwealth Cup (Gr1) – Advertise

A hetes másnap a hároméves sprinterek vetélkedésében lett teljes: Showcasing fia magabiztosan szerezte meg a Royal Ascot legfiatalabb versenyének első helyét, azt már mondanunk sem kell, hogy patinás mezőny ellen. A mén pályafutásának ez volt második Gr1-sikere – de nem az utolsó.

 

A Commonwealth Cup megnyerése azonban sokkal többet jelentett, mint egy fiatal mén következő lépése a klasszissá válás útján: ismét összejött a “The Magnificent Seven”, ezzel Dettori már másodjára vitte véghez azt, amiről legtöbben csak álmodnak. A hihetetlen siker után a zsoké jókedvűen megemlítette, az 1996-os hetesért emelt szobor mellé ideje lenni emelni egy másodikat.

Nyitókép: Racing Post

süti beállítások módosítása