RACING PORTAL

Nemzetközi lóversenymagazin a turf legfénylőbb csillagaival

Frankie’s Magnificent Seven – 1996

A héten fókuszban a hihetetlen évet író Frankie Dettori, így ma az olasz egyik legendás, majdhogynem feledhetetlen napját idézzük fel.

7-800x445.jpg

Mikor idén júliusban Frankie Dettori hét futamban is hazalovagolta hátasait a Royal Ascoton, a sztárzsoké a visszautalt karrierje eredeti “Káprázatos Hetesére”, melyre valószínűleg csak a legrégebbi lóversenyrajongók emlékeznek. A történet azonban megérdemli, hogy többen halljanak róla, így most, hogy a héten főhősünk van középpontban, kapva kaptunk az alkalmon, hogy továbbadjuk a sztorit.

A hihetetlen sorozat 1996. szeptember 28-án esett meg: Dettori még relative pályája elején, ám már regnáló bajnokként érkezett Ascotba, ahol a nap mind a hét versenyében nyeregbe szállt. A csodanap a favoritként induló Wall Street győzelmével vett röpstartot a Lodge Stakes-ben, majd a már jóval szélsőbb esélynek számító, 12 az 1-hez adott Diffident is hazaért a Diadem Stakes-ben.

Komolyra akkor kezdett csak igazán fordulni a dolog, mikor Mark Of Esteem emlékezetes küzdelemben utasította maga mögé Bosra Shamet a Queen Elizabeth II Stakes-ben, majd mikor Decorated Hero is hazaért a Tote Festival Handicap-en, már semmit nem lehetett hozzáfűzni. A versenynap közvetítője, Sir Peter O’Sullevan csak annyit kiáltott: “Újra megcsinálta!”, a BBC pedig úgy döntött, meghosszabbítja az adást egészen addig, amíg Frankie ki nem kap.

 

Ő pedig nem lassított: mikor Fatefully nyergében a Rosemary Stakes trófeáját is elhozta, a lelátókon és a sajtósok között eszméletlen hangulat uralkodott el, majd Lochangel is diadalmaskodott a Blue Seal Stakes-ben, ezzel a két favoritgyőzelemmel Dettori pedig beállította Gordon Richards és Alec Russell rekordját, akik egyaránt hat-hat versenyt nyertek egy versenynapon.

A zárófutam, a Gordon Carter Stakes előtt már valósággal izzott a levegő: a nap elején Fujiyama Crestet még 12-es szorzóval adták a bukik, a hihetetlen szériát látva a fogadóirodák azonban kapva kaptak az alkalmon, így mikor elrajtolt a futam, már csak kétszeres pénzt ért a győzelme.

“Azt gondoltam, Frankie addigra teljesen kimerül, ez a vén gazember pedig kemény munkát igényelt két mérföldön” – emlékszik vissza a ló trénere, Sir Michael Stoute. “Ahogy elhagyták a jártatót, Frankie visszafordult és azt mondta, ha legyőzik, az csakis az én hibám, nem pedig az övé, mert már vörös a fáradtságtól.”

Fujiyama Crest azonban legjobb formáját hozta és valóra váltotta az álmot:

Dettori véghezvitte a “Káprázatos Hetest”!

A fogadóirodák természetesen megbolondultak: Darren Yates a hibátlan nap megjósolásáért elenyésző kiadásért cserébe 550 ezer fonttal gazdagodott, miközben egy kevésbé szerencsés fogadó, aki minden futam győztesére tett egy fontot, de a sorozatra nem, a lehetséges 25 ezer font helyett csak 26-ot vihetett haza. A szerencsejátékipar egy nap alatt 40 millió dolláros veszteséget könyvelt el.

Ugye senki nem csodálkozik azon, hogy az olasz  szobrot kapott Ascotban?

Főhősei számára azonban boldog véget ért a történet: a Dettori család később megvette Fujiyama Crestet, aki nyugdíjas napjait Newmarketben töltötte történelmi partnerével.

Holnap folytatjuk!

Nyitókép: Great British Racing

süti beállítások módosítása