RACING PORTAL

Nemzetközi lóversenymagazin a turf legfénylőbb csillagaival

Damien Oliver kalandos élete

Royal Ascot alatt ünnepelte 47. születésnapját Ausztrália egyik legérdekesebb történettel bíró zsokéja.

doliver-800x445.jpg

1972. június 22-én született az ötödik kontinens egyik legsikeresebb és legkacifántosabb életúttal rendelkező lovasa, így épp itt az ideje: bemutatjuk Önöknek Damien Olivert!

Lovas családban nevelkedett, bár nem egy értelmű, számára ez áldás volt-e vagy átok, ugyanis 1975-ben apja, Ray, aki szintén versenylovasként tevékenykedett, leesett a Kalgoorlie Cup-on és belehalt sérüléseibe. Ez azonban riasztotta el sem Damient, sem bátyját Jasont a zsoképályától.

Damien 1988-ban szerezte meg a lovastanuló-licenszet, ez év márciusában aratta első győzelmét Mr. Gudbud-dal Bunbury-ben (értelemszerűen az Ausztráliában), ezt első feautre (kiemelt) sikerét a Warwick Stakes-ben ünnepelhette, végezetül pedig 1990-ben ért fel a legnagyobbak közé, mikor a Caulfield Guineas-ben Centro nyergében bezsebelte első Gr1-trófeáját.

Karrierjét számos sérülés törte keresztbe, ezek közül legjelentősebbet 1996-ban szenvedte el Moonee Valley-ban, melyben eltörte a gerincét, azonban sikeresen visszatért. Még nagyobb nehézségekkel kellett szembenéznie 2002. október 29 után, ugyanis ezen a napon bátyja, Jason életét vesztette egy doppingolással összeköthető lovasbalesetben a nyugat-ausztráliai Belmont Park Racecourse-on. A történethez hozzátartozik, hogy a tragédia ellenére Damien mindössze egy szűk héttel később Media Puzzle-lel elhódította a Melbourne Cup fődíját.

 

 

2010. szeptemberében egy rövid időre szüneteltette a versenyzést, hogy egy bűnügyi nyomozásban segítsen, majd 2011-ben megjelent a mozikban a The Cup, mely a 2002-es Melbourne Cup-győzelem filmbe illő történetét meséli el – Damien Olivert Stephen Curry alakítja az életrajzi filmben.

2012 őszén aztán fogadási botrányba keveredett, mikor kiderült, hogy 2010-ben Moonee Valley-ban 10 ezer ausztrál dollárt tett egy rivális lóra, Miss Octopussy-ra a saját telivérje, Europa Point ellen. Miss Octopussy végül mindössze hatodik helyen végzett, ez azonban nem mentette fel Olivert a felelősség alól, így azonnal lekerült Lloyd Williams Green Moon-járól a Cox Plate-en és a Melbourne Cup-on egyaránt.

Persze ez nem azt jelenti, hogy kihagyta volna a Karnevált, épp ellenkezőleg, ugyanis ő vitte haza a Victoria Derby és az Emirates Stakes első helyét is, majd november 13-án beidézték a versenybíróságra, végül pedig 20-án nyolc hónapra felfüggesztették. Ezzel kispadra kényszerült a szezon hátralevő részében, összességében azonban szerencséje volt, ugyanis egy évvel később már két év “kényszerpihenőt” vont magával a tiltott fogadás.

fiorente.jpg

2013. szeptember 13-án tért vissza a pályára és szűk két hónap múlva már pályafutása harmadik Melbourne Cup-diadalát ünnepelhette Fiorente hátán.

2014. augusztusáig összesen 7070 versenyben lovagolt és 2970 helyezést ért el, melyből 1199 győzelem, 118 millió dollár össznyereménnyel, majd 2015-ben erre még rátett egy lapáttal, mikor az év első felében 760 rajtból 116-szor ért haza elsőként, azaz átlagosan 6,6 szereplésenként egyszer!

Karrierje során nyolcszor nyerte meg a Racing Victoria Scobie Breasley Medal-ját, 2014-ben megkapta a victoriai zsokék bajnokságának Roy Higgins Medal-ját, valamint nem utolsósorban tízszer győzött a melbournei lovasok bajnokságában, mellyel mindössze eggyel marad le a rekorderpárostól, Roy Higgins-től és Bill Duncan-től.

Jelenleg feleségével, Trish-sel és három gyerekükkel él Port Melbourne-ben, a külvárosban, kalandos története pedig még közel sem ért a végére.

Képek: Racing Australia, sportsnews.com.au

süti beállítások módosítása