RACING PORTAL

Nemzetközi lóversenymagazin a turf legfénylőbb csillagaival

Nincs ennél nagyobb

Elérkezik a nagy nap: folytatódik az élő lóversenytörténelem.

golden-horn-800x445.jpg

Az Epsom Derby-t valószínűleg senkinek nem kell bemutatni; a klasszikus távú, azaz 2400 méteres Group1 Európa, sőt, az egész világ lóversenyzésének csúcsa, nem véletlenül hívják a derbyk derbyjének, a futamok futamának – nem mellesleg pedig a legnagyobb és legfontosabb verseny, amit versenyló megnyerhet.

A St Leger Stakes 1776-os életre hívása óta hosszú utat jártak be a klasszikusok, de évről évre megkérdőjelezhetetlenül a galoppsport alapját jelentik. Indulhattak bármekkora klasszisok a Coronation Cup-ban (hogy a hétvégénél maradjunk), az Eclipse Stakes-ben vagy akár a nagy Arc de Triomphe-ban, – ha megengedik, hogy korábbi szavainkat idézzük

mindig is az Epsom Derby volt a legfényesebb csillag a lóverseny égiszén, és örökre az is marad.

Hiszen idén már 240. alkalommal írja át a történelmet, és juttat a mennybe egy telivért, aki méltónak bizonyul a megdicsőülésre. Azóta, hogy 1780-ban Lord Derby, a rendező és Sir Charles Bunbury, a Jockey Club elnöke között pénzfeldobással dőlt el az újdonsült futam neve – mint mára mind jól tudjuk, előbbi javára -, majd május 4-én Bunbury lova, Diomed hozta el a futam első trófeáját, a Derby számtalan álmot váltott már valóra, melyek mögött csupa hihetetlen történet, hihetetlen ló és hihetetlen csapat áll.

Megszületése óta évről évre, politikai viszonyoktól és háborúktól függetlenül összecsaptak a legjobb hároméves (mén)ek, és olyan halhatatlan klasszisok virágoztak fel az Epsom Downs-i dombtetőről lefutva, mint Kisbér, Dante, Nijinsky, Mill Reef, Shergar, Galileo, High Chaparral, Sea the Stars, Camelot, Australia vagy Golden Horn.

Nem mintha nem említhetnénk bármelyik nyerőt az eddigi 239-ből a halhatatlan legendák között.

A Derby-ben már csak szerepelni is hatalmas megtiszteltetés, megnyerni pedig csak és kizárólag a leggyorsabb, legjobb formában levő, legszívósabb telivér tudja, aki megbirkózik a mindenkit próbára tevő emelkedővel, a nagy tömeggel, és persze a ténnyel, hogy a világ legnagyobb versenyében szerepel.

Masar, William Buick és a Godolphin ünnepli a Derby-győzelmet az epsomi tömegben

Az Epsom Derby megkérdőjelezhetetlenül az évszázados hagyományok, történetek és presztízs oszlopa, mely joggal érdemelte ki mára, nem csak Európa, hanem az egész világ kitüntető figyelmét.

Holnap 17:30-kor Broome, Sir Dragonet, Telecaster és társaik előtt kitárul a kapu, hogy a dombtetőről levágtatva ne csak a célba, de a történelemkönyvekbe is beérkezzenek – egyszer s mindenkorra. Érkezik a 240. Epsom Derby.

Képek: British Horse Racing, Racing Post, Godolphin

süti beállítások módosítása