RACING PORTAL

Nemzetközi lóversenymagazin a turf legfénylőbb csillagaival

Lucien Laurin

Tegnap leghíresebb lovát méltattuk blogunkon, ma essék szó a mesterről.

llpc-800x445.jpeg

Lucien Laurin (1912. március 18., Joliette, Quebec, Canada – 2000. június 26., Key Largo, Florida) nagyszerű zsoké és tréner.

Azt hiszem, akik látták a Secretariat filmet azoknak Lucien Laurin-t, “a különc kanadai-franciát” nem kell nagyon bemutatni.

1929-ben Montrealban kezdte zsoké-pályafutását. Állandósuló súlyproblémái miatt azonban 1941-től már trénerként dolgozott a lóversenyiparban. 1958-tól számítható a pályafutása aranykora, hiszen sorra nyeri a nagyversenyeket, de amerikai klasszikusban csak 1972-ben győz először. (Riva Ridge – Kentucky Derby. Később még öt siker a legnagyobb versenyekben).

1972-ben ő az Eclipse Award győztese a trénerek között.

A következő év természetesen pályafutása csúcs éve, hiszen  a tegnap születésnapos Secretariat hármas koronát nyer az irányításával. (Érdekes, hogy 73-ban mégsem ő az év trénere, hanem a karrierje során egy klasszikust sem nyerő, H. Allen Jerkens)

1976-ban befejezte pályafutását, majd a következő évben választották a Hall of Fame halhatatlanjai közé. (Egy évvel később pedig Kanadában részesült ugyanebben az elismerésben.)

2000-ben, csípőműtétje után fellépő szövődmények következtében hunyt el floridai otthonában.

kiemelt kép: Lexington Herald Leader – Penny Chenery-vel 1973-ban, a 31 hosszas történelmi Belmont-nyerés után. Később, jóval a Disney-féle film bemutatója után készült egy a valóságot sokkal jobban bemutató dokumentumfilm Secretariat-ról. Ebben Penny arról is beszél, hogy több is volt köztük barátságnál. 

süti beállítások módosítása