RACING PORTAL

Nemzetközi lóversenymagazin a turf legfénylőbb csillagaival

Polgármesteri interjú

A Kincsem-héten elsőként Tápiószentmárton polgármestere szólal meg.

kincsem-het-800x445.png

Amikor megláttuk a Facebook-on a Tápiószentmártoni Önkormányzat kezdeményezését, már akkor elhatároztuk, hogy interjút készítünk az illetékesekkel a Kincsem-emlékév kapcsán.

Elsőként a település polgármesterét, Györe László urat kerestük meg, aki készségesen válaszolt kérdéseinkre.

Racing Portal: Polgármester úr! Kicsit meglepődve, de annál nagyobb örömmel találkoztunk a kezdeményezéssel, miszerint Önkormányzatuk nem várt még öt esztendőt, hanem Kincsem születésének 145. évfordulójára is méltó módon emlékezik. Honnan jött az ötlet ehhez?

Györe László: Én azt gondolom, hogy nekünk minden ötödik vagy tizedik évet is illene megünnepelnünk, mivel itt született Kincsem, a csodakanca és az Ő tenyésztője, Blaskovich Ernő is tápiószentmártoni születésű volt. Talán sokan nem tudják, hogy a nagyobb családi kastély is itt állt, csak sajnos a II. világháború után megsemmisült. A mai tápiószelei múzeum a család kisebbik kastélya volt.

RP: Miben nyilvánul meg az emlékév? Milyen programokra számíthatnak az érdeklődők?

GYL: Első körben a képviselő testület véleményét kértem ki, hogy érdemes lenne ezt az esztendőt emlékévvé nyilvánítani, annak ellenére, hogy nem egészen kerek évforduló. Ők támogattak ebben a törekvésemben, így a helyi Önkormányzati Híradó címlapjáról is Kincsem és Blaskovich köszön vissza és szeretnénk a negyedévenként megjelenő lap mindegyikében valami újdonsággal előrukkolni Kincsemről illetve a Blaskovich családról. A legfontosabb rendezvényünk mindenképpen a vasárnapi lesz. Iskoláinkban, óvodáinkban meghirdettünk egy versenyt, amire bármilyen Kincsemhez kapcsolódó alkotással lehet nevezni. A legjobbakat természetesen díjazni fogjuk, illetve egy kiállítás keretében is bemutatjuk a beérkezett pályaműveket.

Ezt követi dr. Dusek László Tanár Úr előadása, ahol sok mindent megtudhatunk Kincsemről, majd ezután jön az Önkormányzat interaktív játéka, ahol a jelenlévők okostelefonokkal tudnak csatlakozni a rendszerhez és így vehetnek részt egy Kincsem-kvízben. Ennek főnyereménye egyik képviselőtársunk, Muity Gábor által felajánlott okos eszköz.

RP: Ehhez is gratulálunk. A mindennapokban hogyan érhető tetten Kincsem szelleme, szellemisége ma Tápiószentmártonban? Mondhatjuk, hogy Kincsem köztünk él?

GYL: Abszolút. Mondhatjuk, hogy Kincsem köztünk él. Minden lakó nagy öntudattal mesélné egy ideérkezőnek, hogy ki is volt Kincsem, hogy itt született és, hogy kvázi a mi lovunk volt. Mindenki tud a Blaskovich kastélyról is. Éppen emiatt kicsit sérelmeztük a Kincsem filmnek nem egészen történelmileg hű eseményeit, de tisztában vagyunk vele, hogy az egy kasszasikernek készült és nem egy történelmi filmnek, de magunkénak érezzük Kincsemet mindenképpen. Több helyi vállalkozás is viseli a nevét, Lovaspark, gyógyszertár, borászat, építők áruháza.

 

176254_103410356405460_7017643_o.jpg

 

RP: Milyen önkormányzati tervek vannak még Kincsem kapcsán Tápiószentmártonban?

GYL: Erről azt tudom elmondani, amit az imént már ecseteltem, hogy mennyire benne él a köztudatban Kincsem a csodakanca településünkön, azonban a Kincsem Lovasparkon kívül semmiféle megemlékezést nem véltem felfedezni önkormányzati területeken hosszú ideje. Így azt vettem a fejembe, hogy egy közös Blaskovich Ernő-Kincsem szobrot szeretnénk állítani az egyik parkunkba. Több képviselő már jelezte támogatását, így én el is kezdtem szponzorokat gyűjteni, és remélem, összejön annyi  pénz, hogy egy méltó emlékmű készülhessen egy olyan művész keze nyomán, aki mondhatjuk, hogy világhírű.

RP: Ez egy olyan szívünknek kedves kezdeményezés, hogy ha lapunkat Polgármester Úr méltónak tartja, mi abszolút teljes mellszélességgel állunk e kezdeményezés mögé.

GYL: Nagyon szépen köszönjük.

RP: Nem is rabolnánk tovább a drága idejét, de az utolsó kérdésünk nem lehet más: ha az önkormányzat már a 145-öt is ilyen nagyszerű eseménysorozattal ünnepli, akkor a 150-nél valami nagyon nagy dologra számíthatunk?

GYL: Ezt én előre megígérni nem tudom, de nyilvánvaló, hogy ha én maradok és eljutunk odáig akkor mindenképpen szeretnénk méltó módon megemlékezni arról is. El kell hogy mondjam, hogy az előző vezetés is gondolt a megemlékezésre korábban, hogy a 135. évben csináltak egy elég nagyszabású rendezvényt, mert a Földművelési Minisztériumba vitték el azokat az alkotásokat,amelyeket akkor is a helyi művészeti iskola növendékei készítettek. Ott volt egy nagyon nagyszabású kiállítás, amihez lovas lapok, a budapesti Kincsem Park, az Oktatási Minisztérium is csatlakoztak, tehát már a 135. is méltó módon került megünneplésre. Remélem a 150-nél is itt leszünk és tehetjük a dolgunkat.

RP: Olvasóink és talán ez egész magyar lovas társadalom nevében köszönjük, hogy rendelkezésünkre állt. Nem tudjuk elégszer hangsúlyozni, hogy mennyire büszkék vagyunk arra, és mennyire megható számunkra, hogy Tápiószentmárton Önkormányzata Kincsemről ilyen méltó módon emlékezik meg.

GYL: Mi is köszönjük a megkeresést. Várjuk Önöket vasárnapi rendezvényünkre.

Holnap dr. Dusek László szavait olvashatják majd, aki a Kincsem-túrák szervezője és a Tápió-mente krónikása.

fotó: tapioszentmarton.hu

süti beállítások módosítása