RACING PORTAL

Nemzetközi lóversenymagazin a turf legfénylőbb csillagaival

Kincsem nyomában

Elfogytak az ellenfelek Winx mellől.

Sorrendben 31. győzelmére készül szombaton a világ legjobb versenylova, Winx. 

Aki, olyan szintre lépett, hogy gyakorlatilag nem adnak ellene indulót a riválisok trénerei. A szombati Chipping Norton Stakes-ben 8-an indulnak, ebből 7 lovat Chris Waller indít. Meglepődnénk, ha nem az a Happy Clapper lenne a második, aki eddig kilenc alkalommal kapott ki a csodakancától, és ebből a kilencből négyszer ő volt az első számú legyőzött, azaz második.

Patrick Webster el is mondta tegnap, hogy nagy büszkeséggel töltené el, ha a nyolcéves heréltje ismét az ikon mögött érne célba. Szemernyi kétségünk sincs, hogy ez így lesz.

De.

Ha bárki Önök közül azt gondolná, hogy én csalást sejtek és előre tudom a végeredményt az nagyon téved. Épp ellenkezőleg. Adott egy olyan kiváló versenyló, aki ellen egyszerűen  - sem anyagilag, sem szakmailag - nem éri meg lovat indítani.

Aki eddig 71 Gr1 bajnokot győzött le.

Azaz akik már nyertek királykategóriás versenyt. Akárhol fut a kontinensnyi országban nem találnak rajta fogást. Hiába indul 1400 vagy 2000 méteren egyszerűen verhetetlen. És trénerének kell "feltöltenie" a mezőnyt, hogy legyenek indulók a versenyben. 

Sokan emiatt persze megkérdőjelezik a csodakanca győzelmeit, és azt mondják felhígított versenyekben szerzi győzelmeit. Ez azonban butaság. A lóversenyzés évszázadokra visszanyúló történetében nem ismeretlen fogalom a walk-over kifejezés. 

Hogy mit jelent ez?

Egy nagyhírű ló ellen, különböző okok miatt sorra léptetik vissza ellenfeleit így a klasszis telivért a verseny előtt csak körbevezetik a ringben de futnia nem kell. A győzelmet természetesen bejegyzik a neve mellé. A világ egyik legnagyobb hatású fedezőménje, Eclipse pályafutása 18 győzelmét úgy jegyzi, hogy "csak" 10x győzött (a pályán) és 8 walk-over sikert számlál. 

Kincsem 54 győzelme között is több walk-over. 

A világ azonban megváltozott az 1800-as évekhez képest. A show, a közönség kiszolgálása ma már legalább annyira fontos, mint a lóverseny alapfeladata: a fajta-, és tenyészkipróbálás. 

Winx minden futása népünnepély Ausztráliában. Ő ma már nem egy versenyló, hanem egy nemzeti szimbólum.  Iparág épül rá. Milliós bevételt hoznak csak a képét, vagy a futtatói szindikátus logóját viselő ajándéktárgyak.

Ha verseny nélkül csak körbevezetnék a ringben, mint anno Kincsemet, az aligha kapna jó sajtót.

A drága pénzért jegyet váltó nézők látni akarják. Futni! ...és nem sétálni. 

Ezért talán mindenki jobban jár ha versenyben győz és ír át minden történelmi rekordot.  

Bár abból már alig maradt számára. Már szinte minden rekordot ő tart.

Kivéve Kincsemét.

Kép:7 Horse Racing Twitter

süti beállítások módosítása