RACING PORTAL

Nemzetközi lóversenymagazin a turf legfénylőbb csillagaival

’19 Dubawi

Az idei szezon lehet talán AZ, amikor Dubawi letaszítja Galileo-t a trónról.

dmkkrvowaaad7je-e1548783998362-800x445.jpg

A BloodHorse összeállítása alapján.

Olyan fényes kilátásokkal várják a Dubawi-ivadédok az európai szezon kezdetét, hogy ha csak a fele is válik valóra, akkor is címlapokon fogják lehozni Dubawi sikerévét. A Darley zászlóvivő ménje adja ugyanis a két legforróbb háromévest is még itt, ideje korán: két veretlen „csikóról” beszélünk, hisz Too Darn Hot és Quorto vezetik most a 2000 Guineas és Derby fogadásait. De korántsem ők az egyetlenek, kik dicsőséget szállíthatnak apjuknak.

Quorto istállótársa, Al Hilalee szintén olyan klasszikus-évjáratba tartozó telivér, aki mindezidáig veretlen és már Stakes-győzelem virít a neve mellett. Ezzel a két pej színben pompázó ígérettel az istállóban, Charlie Appleby dörzsölheti a kezeit, hogy tavalyi bombaévét ott folytassa, ahol abbahagyta.

Roger Varian is egy gyöngyszemet tarthat a markában: a szintén épp hároméves korba lépett Prince Eiji – aki már krónikánkba is bekerült maiden-győzelmekor – 2,6 millióba került yearling korában, és azóta harmadikként ért célba Gr3-ban, ötödikként pedig Franciaországban. A mén anyja nem más, mint a 2000 méteren két Gr1-et is nyerő hősnő Izzi Top. A mama későn éréséből jó indulattal arra lehet következtetni, hogy a fiú is később aratja a babérokat – ha fogja.

Két további Dubawi idavék is 100 feletti formaszámot futott kétéves korában az elmúlt szezonban: Turgenev (Tasaday-től) és Court Poet mindketten szépen debütáltak, majd 7. és 4. helyezésekkel vonultak téli pihenőre. Tőlük várhatják a javulást csapataik.

Két friss hároméves kancát nem láthatott még a nagyérdemű, kiket John Gosden mester még a megfelelő időpontra tartogat: Fughetta és Promissory, azaz The Fugue és Seal of Approval első csikói remélhetőleg tavasszal megkezdik karrierjüket és klasszis szüleik patanyomaiba lépnek.

Dubawi végtelen lehetőségekkel rendelkező hároméves évjáratát még megtámogatja az idősebb generáció egy még sikeresebb évért: a három országban is Gr1-győzelmet jegyző Benbatl tovább menetelhet ötévesen. A Gosden-nél állomásozó Lah Ti Dar tavaly majdnem réve ért, de végül második lett a St Leger-ben és harmadik a Bajnokok Napján, de a kancának még bőven van ideje „bebizonyítani”, hogy van helye a családban. A Gr2-győztes Old Persian pedig egy olyan lónak tűnik, aki még egy „mindenre kapható” nemzetközi lova lehet a Godolphin-nak.

A Dubawi vonat pedig nem áll le: a most hároméves utódoknál még 125 ezer fontért fedezett a papa, de a mostani kétévesekért már mélyebben a zsebekbe kellett nyúlni, hiszen 225 ezerre rúgott a termékenyítési díj. Ekkor 158 kancát fedezett, kiknek 60%-a maga is black-type győztes volt, és 22%-uk már adott black-type győztes utódot.

Az idei kétéveseknél pedig nem kisebb kancáktól láthatunk majd csikót kikentrézni a pályára: Dancing Rain, Estimate, Moonlight Cloud, The Fugue újra, Galikova (Goldikova féltestvére), Taghrooda, Treve és Zagora. Nem is beszélve Jack Hobbs, Kingman, Legatissimo és Ribchester féltestvéreiről.

Galileo jó évtizedes töretlen menetelése ebben az évben tényleg veszélyben lehet, ahogyan Dubawi az évek során egyre jobban belopta magát a tenyésztők bizalmába. Nos, hát volt is mivel…

Fotó: Twitter

süti beállítások módosítása