RACING PORTAL

Nemzetközi lóversenymagazin a turf legfénylőbb csillagaival

Dubawi világuralomra tör

Személyes észrevételeink helyett mai cikkünkben a statisztika kerül főszerepbe – és egy valami egészen újat jósol.

maxresdefault-800x445.jpg

A Thoroughbred Racing újságírója, James Willoughby nemrégiben kizárólag a számadatokra támaszkodva elemezte a toplista állását apamének terén, az eredmény pedig trónfosztásra enged következtetni.

Év elején Galileo biztosan vezette a TRC globális ménlistáját (1088 pont), a második helyen pedig szokás szerint Dubawi tanyázott (1067), de a dologhoz hozzátartozik, hogy a pontrendszer kizárólag a győzelem vagy vereség elvén működik, figyelmen kívül hagyva a “csak” helyezésekig és jó pillanatokig jutó lovakban rejlő potenciált.

A Thoroughbred Racing ezt felismervén alkotta meg egyedi algoritmusát, amely csaknem egy évtized adatait dolgozza fel, hogy pontosabb képet nyújtson az erőviszonyokról és hatékonyabban jósolja meg az esetleges “helycseréket”.

 

 

Itt Galileo ugyan még mindig vezet győzelmeket (25) és egyéb helyezéseket (43) illetően egyaránt, de azon túl, hogy már e tekintetben is jelentősen csökkent a különbség (Dubawi csikói 24, illetve 32 alkalmat hoztak össze), arányokat nézve már egyértelműen a Godolphin sztárménje áll az élen 20,5%-os (!) nyerési és 48%-os helyezési rátával Galileo 16-, valamint 43,6%-ával szemben.

A listát illetően külön érdekesség (amit Sereg András főszerkesztőnknek különösen ajánlok) a 75. percentilis, azaz a Group-nyerők között 75%-nál tanyázó – vagyis nem a legkiemelkedőbb, egy átlaghoz közelebbi – ivadék formaszámát tekintve Galileo 110-et ér el, és mindössze ketten szerepelnek e fölött: Dubawi 112-vel, a prímet pedig Sea The Stars viszi 114,5-tel.

Ebből már látni, hogy Dubawi ugyan mennyiségileg alulmúlta az évszázad apaménjét, hatékonyságban azonban máris kiemelkedik versenytársai közül (Sea The Stars jelentősen kevesebb csikója révén egyelőre hiába vezet magasan a százalékokat nézve, még ezen a listán is csak 9. helyre fért fel, így a legnagyobbakkal még nem vehetjük egy lapon), a teljesség kedvéért azonban végezetül nem mehetünk el szó nélkül a TRC rangsor jelenlegi állása mellett sem.

Úgy tűnik ugyanis, hogy a jóslatok már most kezdenek valóra válni: Galileo nyerők tekintetében ugyan még mindig toronymagasan vezet, a pontversenyben azonban komoly versenytársa akadt, hiszen 1074 pontra esett vissza, miközben Dubawi már 1075-nél jár, ami elhanyagolható különbség, de mégiscsak egyértelmű a változás. (Harmadik a főként Justify révén hasító Scat Daddy 1054-gyel.)

A trónfosztást mindent figyelembe véve ugyan még korai lenne kimondani, de Galileo hegemóniája egyre inkább megdőlni látszik.

Az itt leírtak forrása a Thoroughbred Racing cikke.

Nyitókép: Godolphin

süti beállítások módosítása