RACING PORTAL

Nemzetközi lóversenymagazin a turf legfénylőbb csillagaival

Justify és a belmonti koronázás

Scat Daddy veretlen fia lett az USA 13. Hármas Korona bajnoka a szombati Belmont Stakes győzelme után.

dfswpd_wkaa-srd-800x445.jpg

Három állam három versenypályája, három különböző távon – a Hármas Korona minden országban megizzasztja az eziránt ácsingózókat, és többségük el is bukik valahol. Rendszerint az utolsó felvonáson. Sokszor taglaltuk már, mennyire nehéz mindhárom klasszikust megnyerni, legyen az amerikai vagy más országok sajátja. Ezt azonban pont nem az idei kiadással kell alátámasztani.

Justify ugyanis játszva szelte át az Egyesült Államokat, a háromévesek korai versenyeiben egyszerűen hódított. Nem egyesével, hármasával lépi a lépcsőfokokat, ki tudja hova. Bob Baffert idomítottja négy hónapja kezdett csak versenyezni, és máris fejére került a Hármas Korona. Ha ezt Justify előtt valaki mondja nekünk, csak nevetnénk, hogy ilyen nem létezik.

És mégis: több mint 90 ezer ember üvöltött torkaszakadtából a rajtnál az izgalomtól, ami 2400 méterrel később örömmámorba fordult. A sárga mén egyből az élre állt Mike Smith alatt és magának alakította a versenyt. Egyszerűen senki nem ért mellé. A „fekete ló”, Gronkowski olyat hajrázott az utolsó helyről, hogy a kommentátor szavai cseppnyi kétséget sugalltak a karnyújtásnyira lévő Koronától, de a Kentucky Derby és Preakness Stakes győztese túl erős volt neki: Justify start-cél győzelmet aratott a 150. Belmont Stakes-ben és lett Bob Baffert „második American Pharoah-ja”.

Baffert így rekord mennyiségű 15 Hármas Korona futamokkal a tarsolyában elfoglalta képzeletbeli helyét „Sunny Jim” Fitzsimmons mellett, mint azon amerikai trénerek, kik két koronázott lovat tudhattak istállójukban. Jusfity-t pedig Seattle Slew mellett emlegethetjük, mint amolyan Hármas Korona bajnokot, kik nem ismerték meg a vereség ízét mindeddig.

Mike Smith-t is a fellegekbe juttatta, hiszen az 52 éves zsokénak is hiányzott ez a neve mellől – ő oly sokáig várt rá, hogy az amerikai történelem legidősebb Hármas Korona bajnok lovasává vált.

 

„Ő egyszerűen mindenre figyel, amit mondok neki. Ha azt akarom, hogy visszavegyen, csak leteszem a kezem, és már lassul is. És ha azt akarom, hogy gyorsítson, már ugrik is… Addig akartam várni ameddig csak tudtam, mielőtt lenyomom a padlógázt. Rögtön újított, és éreztem: bárki is jön, mindenkit visszaverünk.” – áradozott Smith.

Bob Baffert, ki 37 éve fenn álló kihagyás szüntetett meg 2015-ben a Hármas Korona bajnokok sorában, majd egy hónapja a 132 éves „Apollo-átkot” törte meg idomítottjával, most végleg piedesztálra került:

„Én csak annyit akartam, hogy az a ló maga, és a neve felkerüljön a nagyszerűek közé. Ha valakiben tényleg megvan a klasszisság, az megnyeri a Hármas Koronát. Csak a legnagyszerűbbek tehetik ezt meg.”

Justify pedig megtette.

Hogy mi történt még a versenynap során, és miért örülhetett még együtt az friss Hármas Korona bajnok tréner-zsoké-tulajdonos társasága, az holnap kiderül!

Fotók: At The Races; Adam Moosh Twitter 
süti beállítások módosítása