RACING PORTAL

Nemzetközi lóversenymagazin a turf legfénylőbb csillagaival

Gosden: két lábbal Európa csúcsán

John Gosden amióta kiváltotta tréner licenszét 1979-ben, folyamatosan az élmezőnyben van – ma azonban magasan a csúcson. Lássuk hát Európa jelenlegi két legjobb lovának a trénerét!

gosden-800x445.jpg

A telivérekkel való bánásmód John Gosden vérében van: apja, John „Towser” Gosden szintén tréner volt, bár a második világháború gyorsan félbeszakította idomári pályafutását. Az ifjabbik John gazdaságtant tanult és jogász feleséget vett el Rachel Hood személyében, de a versenylovaktól így sem szabadult. Rövidesen két legenda alatt sürgött-forgott: Vincent O’Brien és Sir Noel Murless alapozta meg Gosden világraszóló karrierjét.

Bár az Egyesült Államokban kezdte meg munkásságát, ahol nem maradt visszhang nélkül sokadig Grade 1-es sikere, 1989-ben hazaköltözött brit földre és egy kisebb kitérővel azóta is Newmarket-ben él és dolgozik. Ő maga vallja, hogy a ’90-es évek végén úgy érezte, karrierje már nem halad semerre, és erősen elgondolkodott azon, hogy Hongkongba teszi át székhelyét. A férfi, aki Amerika egyik top trénereként vonult be Newmarket-be, küszködött, hogy ambíciójával lépést tartson – pedig folyamatosan ért el sikereket a legmagasabb szinten. Csak nem olyanokat… Két évtizeddel és két Champion Tréner címmel a neve mellett azonban mondhatni: ez már csak történelem. Megérkeztek istállójába ugyanis a bajnokai…

Bár az elmúlt évtizedek során Breeders’ Cup-tól kezdve Epsom Derby-ig, mindenhol találkozhattunk John Gosden-idomította nyertessel, a modern kori áttörést Golden Horn jelentette: az első alkalom a közelmúltban, hogy Gosden lova magasan túlszárnyalta minden honfitársát és mutatta sorra képessége legjavát külföldön. Mert olyan gigantikus játékosok idejében, mint Aidan O’Brien, Gosden olyan, mint a lovai: egy elnyomott Nathaniel Frankel diadalmenetében. Ő azonban ezt élvezi:

„Ez az arany fokozat, igazán. Azok (Ballydoyle csapat) gyönyörű lovak, gyönyörűen kitenyésztve, mindez évek óta tudatosan felépítve. Mikor velük veszed fel a versenyt, a legjobbakkal veszed fel a versenyt. Neked 100%-osan a legjobbadat kell nyújtanod a játékban, különben kivágnak.

A szakma két óriása. Fotó: The Irish Field
 
Óriási tiszteletem az övé (Aidan O’Brien). Idegesítő módon egyre jobb és jobb lesz. Mindig, mikor ellene kerülök szembe, a csúcsot próbálom megmászni, és én ezt magával ragadónak érzem.

És még hogy megmássza azt a csúcsot! Egy-egy indulóval „tör borsot” a Coolmore csoportos delegáltjainak orra alá Gosden, és a siker sem ritka: ő tudta egyedül megállítani O’Brien-t, hogy az összes angol-ír klasszikust megnyerje. És Enable…

Enable a múlt heti Cartier Díjkiosztón került megkoronázásra az Év Hároméves Kancája és Év Lovacímekkel, amit öt Gr1-győzelemmel és egy tökéletes szezonzáró Prix de l’Arc de Triomphe-diadallal érdemelt ki. Míg az istálló másik szupersztárja, Cracksman esetében Gosden félrenézett az Arc-tól és inkább Ascot-ba küldte lovát a Champion Stakes színpadára, ahol Frankel fia felejthetetlen produkciót adott. A héthosszas győzelme Év Hároméves Ménje címet hozott neki a Cartier gálán. John Gosden így zárta le az elit angol síkszezont: a kontinens két legmagasabbra értékelt telivérét takarózgatva télen, miközben a lehetőségekkel teli jövő szezont tervezgetheti.

Enable oldalán. Fotó: Sporting Life

„Enable egy fantasztikus kanca – szerencsések vagyunk, hogy nálunk lehet, szerencsések vagyunk, hogy Frankie (Dettori) lovagolja, és szerencsések vagyunk, hogy még az Év Hároméves Ménje is itt áll mellette. Egy nap majd talán találkoznak az Arc-ban, vagy még előtte, nem tudom – de arról álmodozunk, hogy boldogan és egészségesen tartjuk őket a jövő évre.”

Úgy látszik, készülőben egy első összevetés, két régi rivális utódjai között: avagy Frankel vs. Nathaniel 2.0…
Jóban rosszban és óriási sikerekben osztozó társa Gosden-nek Frankie Dettori zsoké: ki abban az irigyelt helyzetben van, hogy Gosden mindhárom modern klasszisát ő hajthatta a célba. Dettori-t sem lepte meg Enable díjbesöprése a Cartier-en:

„Ez bámulatos. Természetesen tudtam, hogy Enable-nek minden esélye megvan az Év Lova címre, de igazi bónusz volt Cracksman Év Hároméves Ménje kinevezése. Örülök, hogy van még 11 hónapom (a 2018-as Arc-ig) és nem most kell döntenem, melyiket lovagoljam. Olyan sok vár ránk 2018-ban, szorítunk érte és élvezzük ki!”

Mikor Gosden és Dettori Írországból repültek haza a curraghi Oaks után, megegyeztek abban, milyen szerencsések is ők, hogy Golden Horn után ilyen gyorsan találtak még egy klasszis lovat Enable személyében.

És hónapokkal később már választani se tudnak, melyik lovuk a jobb…

Nyitókép: Ami Baffert-nek a napszemüveg, az Gosden-nek a kalap. Fotó: Sporting Life
süti beállítások módosítása