RACING PORTAL

Nemzetközi lóversenymagazin a turf legfénylőbb csillagaival

Melbourne Cup ikonok

usztrália legnagyobb versenyének minden győztese halhatatlan klasszissá avanzsál, de vannak, akik még a legjobbak közül is kiemelkednek.

melbourne-cup-800x445.jpg

A Melbourne Cup 1861 óta íródó történelmének számtalan dicső pillanata volt, és rengeteg ló, tréner, zsoké vagy futtató neve fűződött szorosan össze a futammal, amely megállít egy nemzetet, gondoljunk csak a valaha volt legkisebb osztalékkal induló Phar Lap-ra, a pályarekordot tartó Kingston Rule-ra, a futtatóként 35 év alatt ötszörös nyerő (ennyi idő telt el az első s az eddigi utolsó siker között) Lloyd Williams-re vagy a mai napig történelemnek tekintett duplázást begyűjtő Peter Pan-ra.

Vannak azonban, akik még náluk is nagyobb nevek az ötödik kontinens legendás hosszútávú erőpróbájának. Nézzük hát a Melbourne Cup legnagyobb ikonjait!

Archer

A ló, aki a leghamarabb halhatatlanná tette nevét a futamban, ugyanis a Melbourne Cup 1861-ben elstartoló első kiírását több egyéb siker után nyerte meg. Azt követő évben favoritként indult a duplázásért a Kupában, ami azonban ezután következett, arra nem sokan mertek volna fogadni: mai napig rekordnak számító, 8 hosszas előnnyel zsebelte be második trófeáját, ezzel a Melbourne Cup mérlege 2/2. Sikereit apaménként már nem tudta megismételni, végül 1872-ben pusztult el. 2017-ben beválasztották az Ausztrál Hírességek Csarnokába.

Makybe Diva

Az abszolút nagybetűs Legenda. A maga nemében rekorder, hiszen mindmáig az egyetlen telivér a Földön, aki háromszor is csúcsra ért az ausztrálok kultikus futamában a Melbourne Cup-ban. Ráadásul ezt a csodálatos triplát egymást követő három esztendőben (2003-2005 között) hozta össze. Tulajdonosa a tonhal kereskedelemben érdekelt, Tony Santic öt hölgy munkatársának keresztnevéből (Maureen, Kylie, Belinda, Diane, és Vanessa) “faragta ki” a kanca nevét. Nagy-Britanniában született, de yearling-ként Ausztráliába került, és szó szerint leigázta a kenguruk földjét. Kanca létére 2003-ban úgy nyert Flemingtonban, hogy előtte nem futott még 2500 méternél hosszabbra. Az sem viselte meg, hogy David Hall-t Lee Freedman váltotta trénerszerepben, ugyanis a következő két alkalommal is elhódította a futamot, melyből harmadik egyben karrierje méltó zárása lett. Jelenleg tenyészéveit tölti a Coolmore ausztrál farmján.

 

Rá se lehet más kifejezést használni, mint Makybe Diva-ra, ugyanis a trénerzseni valószínűleg a legnagyobb név a Melbourne Cup-nyerők között.

 

Máig hihetetlen, elképesztő rekordot tart, ugyanis pályafutása során 12 alkalommal vezette lovát a győztesek körébe.

 

Olyanok készültek a keze alatt, mint a verseny történetének mindössze 5 duplázójába tartozó Thing Big, a pályarekordot tartó Kingston Rule. Első Cup-bajnoka 1965-ben a fenomenális kanca, Light Fingers volt, utolsó pedig a rövid, de tartalmas karriert maga mögött tudó Viewed. Cummings karrierje során számtalan díjat és elismerést zsebelt be, bekerült a Hírességek Csarnokába, de 2015 nyarán elhunyt.

 

Bobby Lewis

 

Együttműködése James Scobie trénerrel fantasztikus sikereket hozott neki,

zsokéként senki nem nyert nála többször Victoria Derby-t, Victoria Oaks-ot, és többek között Melbourne Cup-ot sem,

ahol négyszer lovagolta aktuális telivérét győzelemre. Karrierje során több, mint 900 sikert aratott, majd 1938-ban 60 (!) éves korában visszavonult, végül 1947-ben elhunyt. 2002-ben beválasztották a Hírességek Csarnokába.

 

Harry White

Amíg Lewis első és utolsó Cup-sikere között 25 év telt el, addig White mind a négyet a ’70-es években aratta. 1974-ben és ’75-ben duplázott a Cummings által készített Think Big-gel, majd 1978-ban és ’79-ben is, ezúttal két különböző lóval, Arwon-nal és Hyperno-val. 1995-ös visszavonulásáig 2112 győzelmet, köztük 69 Gr-1 sikert számlál, 2003-ban pedig az Ausztrál Hírességek Csarnokának tagja lett. Jelenleg nyugdíjas éveit tölti egy gisborne-i farmon családja körében.

 

Michelle Payne

A fiatal lovashölgy győzelme egy friss élmény a lóversenyvilágnak, ugyanis 2015-ben az eddigi egyik legnagyobb meglepetést hozta a Melbourne Cup. A 100-szoros pénzt érő, szinte esélytelenek nyugalmával induló Prince of Penzance-t lovagolta, és a hosszútáv ellenére hihetetlenül szoros befutóban visszaverte a francia vendég, Max Dynamite támadását, ezzel Payne az első Cup-győztes női zsoké lett, Prince of Penzance pedig a valaha volt legnagyobb osztalékkal nyerő ló. A most 32 éves lovasnak és immár trénernekez eddigi legnagyobb sikere volt, a hókás pej mellett még Yosei-val aratott szép sikereket 2010-ben és 2011-ben.

Képek: P&O Cruises Australia,  Herald Sun, abc.net.au, Racing Victoria, racingbase.com, Business Insider
süti beállítások módosítása