RACING PORTAL

Nemzetközi lóversenymagazin a turf legfénylőbb csillagaival

Galileo, az alapító

Míg az itáliai tudós megelőzte korát, a róla elnevezett telivér megalkotta sajátját.

galileo.jpg

Az 1998-as születésű Galileo sikere a pályán és a ménesben örömteli volt, de korántsem meglepetés. Az, hogy mekkora sikereket is ért el, már az. Prix de l’Arc de Triomphe győztes anyja, Urban Sea és korszakalkotó apja, Sadler’s Wells (a szintén tenyésztésben mérföldkövet jelentő Northern Dancer-től) közös csikója teljesen átformálta napjaink lóversenyzését.

A versenyéveiben is álomlóként jellemzett markáns pej nem érezte vereség ízét egészen utolsó előtti startjáig. Kétévesen már rendszeres köhögés halogatta színpadra lépését (mely 2008-ban életét is komolyan veszélyeztette), így egészen 2000. október végéig csak hírét hallották az aranyvérű méncsikónak. A késő őszi debütálásán favoritként bizonyított, hogy a pletykák róla nem alaptalanok és 14 hosszas előnnyel futott célba Michael Kinane, állandó zsokéja alatt.

A Derby útjára térve minden akadályt sikerrel vett, és az epsomi Derby-győzelméről még sokáig regéltek, mint a legelképesztőbb teljesítmény, amit az azt megelőző években csodálhattak. De nem is emiatt, vagy a Timeform 10 éve legjobb értékelése miatt nevezhető ez igazán mérföldkőnek, hanem hogy a Ballydoyle Galileo-val jutott újra csúcsra az epsomi lankákon Golden Fleece 1982-es győzelme óta!

 

Galileo már Ír Derby trófeával a neve mellett érkezett Ascot-ba. A 2001-es King George VI and Queen Elizabeth Stakes azóta is „kötelező olvasmány” mindenkinek, aki kicsit is érdekelt a királyok sportjában: hat Gr1-győztes sorakozott fel az ascoti gyepen, hogy aztán az idősekkel először szembeszálló Galileo küzdjön a győzelemért vállt-vállnak vetve Fantastic Light-tal a célegyenesben. (Sok szakíró és lóversenyrajongó ezt a futamot tekinti a lóversenyzés leg…leg…leg versenyének. – sa.) A törtető fiatal ideális távján végül legyőzte a többek között Hong Kong Cup-hőseként is ismert telivért – ki később az Irish Champion Stakes-ben vett libabőrös revansot 2000 méteren és fosztotta meg mindössze egy fejhosszal makulátlan mutatójától Galileo-t.

Igazi sikersztorija pedig csak ezután kezdődött…

Ménesbe vonulna, első ivadékai közül már kiemelkedett az Ír 1000 Guineas-bajnok Nighttime, vagy a St. Leger győztes Sixties Icon, kit féltestvérei követtek a célba. Az ott dobogós Red Rocks két hónapra rá már Amerikában terjesztette Galileo nevét, mikor elsőként futott be a Breeders’ Cup Turf-ben.

A Galileo-láz tehát korán kezdődött. Jim Bolger is első csodálói közé tartozott – elmondása szerint eleget kellett ellene versenyeznie, így látott mindent belőle. A jártatóban sétálva már előre kivételes tenyészménnek gondolta. Így vitette Affianced-et a Galileo elé, mely párosításból Ír Derby és Coronation Cup bajnok Soldier Of Fortune született; majd később a Kétéves Bajnok, Teofilo-t is neki köszönhette. Nála csattant a kalapács, mikor a későbbi Derby és Champion Stakes-győztes New Approach-ot vásárolta yearlingként a Goffs-ban.

De senkihez nem kötődnek olyan szoros szálak, mint maga Galileo tréneréhez, Aidan O’Brien-hez: a két korai zseni egymást emelte a csúcsra. Mind a versenypályán, mind a későbbi években, Galileo csikói által osztoznak a sikereken: Ballydoyle (és ezáltal a Coolmore) alapját képzik a kiváló csikók, kiket különleges bánásmódban részesítenek. O’Brien elmondása szerint míg a Montjeu csikókat (szintén Sadler’s Wells vonal) meg kellett óvni a bátortalanító helyzetektől, addig a Galileo-ivadékokat saját maguktól kell óvni.

„Ha túldolgoztatod őket, akkor sem állnak meg. Tehát ha fizikailag nem érettek még, kárt tesznek magukban. A legtöbb ló, ha azelőtt dolgoztatod őket, hogy elég erősek lennének, vagy bármiféle fájdalmat is éreznek, megállnak – és sosem fogják újra mindenüket beleadni a munkába. De a „Galileok” sosem kérdőjeleznek meg semmit, amire kéred őket.”

A siker titka nem csak az utódok odaadósága, hanem a versenytávokban mutatott széles optimumuk is. A Danehill-en alapuló tenyésztési elvet, miszerint sprinter csikót kapsz egy sprinter kancától, és hosszútávút egy hosszútávútól, ki is dobhatjuk az ablakon. A tenyésztő ellenben kapni fog egy jó lovat, és sokuknál teljesen mindegy is, mit kérsz tőlük – Minding erre egy tökéletes példa. Az pedig, hogy meséljünk minden említésre méltó csikójáról, 100 oldalon sem férne el: a mai napig 68 olyan telivért nemzett, ki legalább egyszer győzedelmeskedett a legfelsőbb szinten, és sokuk trófeahalmozó. A Coolmore folyamatosan bővülő listáján jelenleg 54 oldalból lehet tanulmányozni a legnevesebb utódokat. A 2016-ban még bevehetetlennek vélt Prix de l’Arc de Triomphe is az évben Galileo-dobogót hozott, így évről évre írják tovább ivadékai apjuk sikertörténetét.

 

Galileo és Kinane Jacqueline Stanhope festményén.

 A tavaly az Ír Galoppsport Hírességek Csarnokába (ITBA) is beiktatott telivér mindössze a második ló a történelemben, ki helyet kapott az előkelő listán. Az első az apja volt. A már évek óta privát áron fedező Galileo 19. életévét tapossa, és nyolcadik alkalommal választották apamén-champion-nak. Ha így folytatja, ebben is beállítja (vagy felülmúlja) apja egyedülálló rekordját: Sadler’s Wells tizennégyszeresen kitüntetett fedezőmén, amit 27 évesen bekövetkező halálakor megközelíthetetlennek véltek a szakmabeliek. Majd jött Galileo…

Csak győzzék majd megtalálni neki is az utódját.

A nyitóképen: Derby-dicsőségben úszva. Fotó: Horse & Hound

süti beállítások módosítása