RACING PORTAL

Nemzetközi lóversenymagazin a turf legfénylőbb csillagaival

A Head család, Franciaország élén

Egy ménesalapító apuka, egy mára trénerré váló sztárzsoké, valamint a francia lóversenyzés legismertebb trénerasszonya. Bemutatjuk önöknek a Head családot!

A család: Alec, Ghislaine és gyerekeik, Martine, Freddy és Christaine. Kép: lepoint.france 

Az évszázados történet első főhőse William Head zsoké, tréner és futtató volt, aki a 20. század első felében síkon és gáton egyaránt sok sikert ért el. Nem meglepő módon fia, az 1924-ben született Alec élete is szorosan összefonódott a lósporttal.

Alec Head fiatalon trénerként tevékenykedett, és már korán apa lett, ugyanis megszületett első lánya, Martine, 1947-ben fia, Freddy, 1948-ban pedig második lánya, Christiane “Criquette”. Ekkor azonban még nem sejtettük, mekkora nyomot hagy majd maga után nemcsak hazájában, de az egész európai lóversenyzésben.

A nagy fordulat 1958-ban következett be, amikor is megszerezte a leépült Haras du Quesnay tulajdonjogát. Feleségével, Ghislaine-nel hamarosan az élvonalba emelték a Deauville meletti ménest, köszönhetően a minőségi import méneknek. Gyerekei között az évek során felosztódott a lóversenyipar: Martine lett a ménesvezető, míg Freddy zsokéként, “Criquette” pedig trénerként kezdett világraszóló karriert.

Freddy Head 1966-ban a Prix de l’Arc de Triomphe megnyerésével robbant be az élvonalba. Ezt a futamot további három alkalommal is győzelemmel abszolválta, ráadásul 1976-ban apjának, 1979-ben pedig húgának is elhozta a legnagyobb európai versenyt. Ez az év a testvérek is egyik legjobbja volt: Criquette először örülhetett saját Gr1-sikernek, ráadásul háromszor is, egytől egyik a hároméves pej kancacsikónak, Three Troikas-nak, Ghislaine-nek, aki a ló tulajdonosa volt és Freddy-nek köszönhetően.

Freddy zsokéként hazájában 104 Gr besorolású győzelmet és hat bajnoki címet tudhat magáénak, de Angliában is vannak Gr1-sikerei, valamint 1987-ben és 88-ban egymás után kétszer a Breeders’ Cup-on is diadalmaskodni tudott, ugyanis Miesque-kel duplázott a Mile-ban. 1997-ben kezdett trénerkedni, első ilyen Gr1-győzelmének ideje azonban csak 2006-ban jött el, Marchand d’Or révén. A szürke herélt közel 5 évig szerepelt az élvonalban, nekünk, magyaroknak legemlékezetesebb futása kétség kívül a 2008-as Prix de l’Abbaye, aminek első, érvénytelenített lefutását Overdose nyerte meg. Rajta kívül Freddy olyan világsztárokat készített még, mint GoldikovaMoonlight Cloud vagy Solow, csak hogy pár nevet említsünk.

Goldikova háromszor nyert a Breeders’ Cup-on, ami máig rekord. Fotó: rp-assets.com

Criquette Head-Maarek trénerkarrierje előtt megfordult Angliában és Spanyolországban is, valamint 1974-ben még egy brókercégnek dolgozott, végül  azonban visszatért hazájába és 1978-ban megszerezte trénerengedélyét. Első élvonalbeli éve a fentebb már említett 1979-es szezon volt, onnantól pedig nem lehetett megállás, és a világ egyik, ha nem A legfőbb női trénere lett.

Tréve első Arc-győzelme után. Fotó: cdn.cnn.com 

Sok remek klasszis készült a kezei alatt, kiemelkedett azonban mind közül a 2010-es születésű kanca, Tréve. 2013 év lova Thierry Jarnet-tel duplázott az Arc de Triomphe-ban, valamint további 4 csúcsfutamban is győzelmet aratott, az előbb említett versenyben ráadásul kis híján történelmet írt. Criquette eddig 99-szer nyert kiemelt versenyt Franciaországban, de 14-szer győzött Angliában, sőt, Németországban, Kanadában, az Egyesült Államokban és Szingapúrban is van 1-1 komoly sikere. Tréve visszavonulása óta kissé lecsúszott a toplistákon, de a családot ismerve bármikor felbukkanhat a következő világsztár telivér.

Kétség kívül Franciaország lóversenyzésének legnagyobb családi vállalkozása a mára már világszínvonalat képviselő Haras du Quesnay, a Head família pedig mindörökké kitörölhetetlen nyomott hagyott az európai lóversenyiparban.
süti beállítások módosítása