RACING PORTAL

Nemzetközi lóversenymagazin a turf legfénylőbb csillagaival

Josephine Gordon, a lovastanuló bajnok

Hayley Turner árnyékában újabb női lovaslegenda van születőben: Josephine Gordon lett az angol zsokétörténelem harmadik “apprentice” bajnoka. Hogyan jutott el idáig, és mit gondol erről ő maga? (A cikk exkluzív interjút tartalmaz!)

  Andrew Tinkler, a Stobart Group hivatali vezetője Josephine Gordon mellett a díjátadón. Fotó: thegaitpost.com 

Az elmúlt évben több, mint 100 tréner adott lovat az idei lovastanuló bajnok Josephine Gordon alá, ki ennek tudhatja be a bajnoki cím elnyerését is: mentora, Stan Moore lovai mellett Sir Michael Stoute, Hugo Palmer és Richard Hughes hátasai nyergébe pattanhatott a 23 éves bajnok. Tehetsége és kitartása ugyanis nagy magaslatokba juttatta: a bajnokság keretein belül 50 győzelmet aratva 5 nyertes lovaglással előzte meg a címvédő Tom Marquand-ot és emelhette magasba a trófeát az ascoti évzáró ünnepségen, mint az angol zsokétörténelem harmadik koronázott női lovasa Amy Ryan és Hayley Turner után. De hogy jutott el a pódiumig? A bajnoki címhez vezető útja ugyanis nem volt sima:

Pólyásbaba korában került először négylábú Jospehine Gordon alá, mikor anyja, Cheryl istállójában felültették egy pónira, majd 12 éves korában már elkötelezte magát, hogy zsoké válik belőle. Ez nem volt múló szeszély: 16 évesen elhagyta a családi fészket és Stratford-upon-Avon-ba költözött, három évre rá pedig jött is az első győzelem. Aztán semmi…

Josephine bajnoki címe azért is olyan rendkívüli, mert egy 18 hónapig tartó űr kárpótlását is jelenti. Ennyi idő telt ugyanis el két győztes lovaglása között. Közben többször is úgy érezte, feladja, de végül Stan Moore istállójában kötött ki, ahol a derbygyőztes John Reid útmutatásával kiegészülve meglett az eredmény: 2015. júniusában Shamrock Sheila (25-1) nyergében megszerezte második győzelmét. “A második győzelmem szinte jobban esett, mint az első, hiszen ez megkönnyebbülést hozott magával. Azt jelentette, hogy van egy kis fény az alagút végén, csak tovább kell rajta dolgoznom.” És az a kis fény nem is bizonyult olyan kicsinek…

Már csak hét győzelem választja el attól, hogy profivá váljon. Október 17-én pedig a Godolphin királykékét is magára ölthette, pár nappal azután, hogy John Berry tréner “megvádolta” a muszlim futtatókat, hogy előítéletesek a női zsokékkal szemben. Gordon jelenléte versenyben azonban nem csak jelképes volt, hisz Timekeeping-et győzelemre vezette.
gordon-champ1-800x445.jpg

Nagy örömünkre, Lenge Dóra segítségével Josephine Gordon is exkluzív interjút adott a Racing Portalnak.

Josephine! Szeretettel gratulálunk Magyarországról Önnek a bajnoki címhez.

RP: Négy év után van újra női apprentice bajnok Angliában, de ön 50 győzelmével még a Hayley Turner-t (2005) is túlszárnyalta. Hogyan sikerült mindez?

JG: Köszönöm. Kemény munkával. Rengeteg kapcsolatra tettem szert a télen, ami egy jó turf szezonhoz vezetett. Annyi embernek lovagolok, amennyinek csak tudok.

RP: Josephine! Pár évvel korábban talán azt lehetett gondolni, hogy a nők nagyobb térhódításra készülnek a világ galoppsportját tekintve, és éppen Ön nyilatkozta a BBC-nek, hogy a nők ma már olyan jók, mint a férfiak és hogy nő lesz 15 éven belül a bajnok a profik között, de mostanság, mintha megint kevesebb (legmagasabb szinteken is) sikeres hölgylovas lenne nem?
JG: Szerintem sokkal több lány lovagol most, mint ezelőtt pár évvel. Ez egy kemény ipar. Úgy érzem Hayley nagyon magasra tette a mércét a lányoknak. A felét szeretném elérni, mint ami neki sikerült, ő egy igazi inspiráció.

RP: Milyen érzés volt a Bajnokok Napján a kollégák sorfala között kivonulni és átvenni a díjat?
JG: Csodálatos érzés volt. Akkor még nem is tudatosult igazán bennem, hogy bajnok apprentice lettem. Eszméletlen érzés volt, ahogy az is, hogy a kollégáim is ott voltak. Mindannyian támogattak.

RP: Egészen elképesztő, hogy olyan trénereknek lovagolt vagy nyert versenyeket, mint pl. Hugo Palmer, Saeed bin Suroor vagy éppen az élő legenda, Sir Michale Stoute.
JG: Igen, álmomban sem mertem volna arra gondolni, hogy ilyen nagy trénereknek lovagoljak. Hugo óriási támasz volt, hatalmas lehetőségeket adott pár igen szép versenyben.

RP: Megkérdezhetjük, mi volt az oka, hogy megszakítani készült karrierjét és Ausztráliába vagy Amerikába szeretet volna költözni?

JG: Mindig is zsoké akartam lenni, de nem gondoltam, hogy rátermett voltam. De libabőrös leszek, ha csak galoppozni és dolgozni is megyek csak ki. Azt hittem Ausztrália ugyanezt az izgalmat adja majd, csak győzelem nélkül.

RP: Megtalálta számításait Stan Moore istállójában?
JG: Stan az első naptól fogva óriási támasz volt. Amint megszereztem nála a licenszemet, feltett az összes lovára, majd végigvette az összes lovaglásomat. Elmondta mit csináltam rosszul, hol tudok javítani. Sok időt és türelmet szentelt nekem – sok tréner nem fordított volna ennyi időt az apprentice lovasokra.

RP: Ön még csak 23 éves, de van terve meddig szeretne nyeregben maradni? Mi az, amitől a végleg a szögre akasztana a csizmát?
JG: Óh, remélem, addig még sok van hátra. Imádok zsoké lenni. Olyan, mint egy hullámvasút – egyszer fenn, egyszer lenn, de ez mind a része az egésznek. Magam is felülszeretnék írni pár rekordot. És szeretnék pár apprentice-t, akik felnéznek rám – nem csak lányokat, fiúkat is. 

RP: Nagyon köszönjük, hogy rendelkezésünkre állt, kellemes ünnepeket kívánunk és szeretettel gratulálunk a Racing Portal minden olvasója nevében.

JG: Én is köszönöm a megkeresést és üdvözlöm a Racing Portal olvasóit.

***

Only the third woman to win the Champion Apprentice title: Josephine Gordon. Photo: Sky Sports

As being apprentice jockey to Stan Moore Josephine also has represented 10-time champion trainer Sir Michael Stoute, Hugo Palmer and Richard Hughes early on her career. Earning 50 victories during the championship of 2016 she had beaten last year’s winner Tom Marquand by five. But her path to the title wasn’t easy: after a 18-months long lay-off, she got in touch with Stan Moore and began to work togehter with derby-winning jockey John Reid. Her hard work and stamina paid off: in June 2015 she finally won her second race.

“That second winner was probably better than my first because it was just like a sigh of relief. It meant there was a little bit of light at the end of the tunnel, and I should keep working at it.” 

She did so, and the winners came. Now only 7 victories are standing between her and being a professional jockey.

For our greatest pleasure and with the help of Dora Lenge, the new champion gave an exclusive interview for Racing Portal.

RP: After four years it’s a female champion apprentice again in England, but you with your 50 winners took over Hayley Turner’s record. How did you manage to achieve that?
JG: Thank You. Hard work. I’ve made a lot of connections in the winter which lead to have a good turf season. I ride out for as many people as I can.

RP: Josephine, everybody thought couple of years ago that women are going to get much more involved in the word of racing. Actually you spoke to BBC about the female jockeys nowadays are just as good as male jockeys, and in the next 15 years will be a female champion jockey. Lately maybe there are less successful female jockeys in the word. What do you think about that?
JG: I think there is a lot more girls riding now, then a few years ago. It is a tough industry. I think for me Hayley really set the bar for the girls. And I’d like to achieve half of what she has achieved, she’s an inspiration.

RP: How was it felt for you on that day when you walked out surrounded by your colleges and took the champion apprentice jockey trophies?
JG: It was amazing feeling. It hadn’t really sunk in that I was champion apprentice. It was a brilliant feeling and have my colleagues there was brilliant. They all supported me.

RP: Absolutely amazing that you rode for big trainers, many winners as well, like Hugo Palmer, Saed bin Suroor or the legendary Sir Michael Stoute. It must been a great achievement for you!

JG: Yes I never really imagined to be riding for such big trainers. Hugo has been a huge support and given me huge chances in some really nice races

RP: What was the reason behind your plans to move to America or Australia?
JG: I always wanted to be a jockey and I didn’t think I had it! But I get a buzz still just going up the gallops and working horses. I thought Australia would give me the same buzz just without riding winners.

RP: Did Stan Moore been a great support for you?
JG: Stan has been a brilliant support from day one. As soon as I got my lisence with him, he put me on all his horses. He goes through all the rides with me after. And would tell me what I did wrong and what I could do to improve. He had a lot of time a patience with me, a lot of trainers wouldn’t have that time for the apprentices. 

RP: You are only 23 years old . How long you planing to continue your racing career and what would make you hang up your boots? 
JG: Ah hopefully not a long time. I’m loving be it. It’s like a roller coaster. Up and down: but it’s all a part of it. I would like to break a few records myself. And have apprentices to look up at me, not just females but males also.

RP: Thank you very much to answer our questions and again a massive congratulations and happy Holidays for you from all the readers of the Hungarian Racing Portal!
JG: Thank you for having me and I greet all the readers of the Hungarian Racing Portal.

Lenge Dóra – Josephine Gordon – 2016. december – Minden Jog Fenntartva ©
süti beállítások módosítása