RACING PORTAL

Nemzetközi lóversenymagazin a turf legfénylőbb csillagaival

Christophe-Patrice Lemaire

A zsoké, aki két éve kegyvesztve távozott Franciaországból…

Makahiki-vel úton az Arc de Triomphe startjához

… majd októberben immár japán szupersztárként visszatérve szerette volna megszerezni újdonsült hazája első Arc de Triomphe-győzelmét. Habár 2014-ben a reménytelenül mondott búcsút hazájának, idén alig szabadult az interjúk áradatából az előbb említett klasszikus előtt. Órákon át nyilatkozott, váltogatva a japánt, a franciát és az angolt. Két rövid kitérőt tett ugyanis Európába a fantasztikus Deep Impact fiával, Makahiki-vel, aki a Prix Niel megnyerése után ott is jó esélyekkel állt startjoz.

Szinte már közhelyes, mennyire szeretnék megnyerni a japánok az Arc-ot, hiszen évről-évre hatalmas pénzeket hagynak ott fogadással, valamint sorra a legjobb lovaik végeznek “csak” második helyen a neves versenyben, így például a 2012-ben és 13-ban is ezüstérmet begyűjtő Orfevre. Idén sem sikerült megtörni az átkot,  Makahiki csak 14. a 16 lovas mezőnyből, pedig mekkora sztori lett volna Japán első Arc-győzelme egy francia zsoké lovaglásában! 

Na de nézzük is, mi vezetett a cseppet sem hétköznapi eseményhez.

Lemaire európai karrierje 2013 végén vett rossz fordulatot, amikor a világhírű futtató, Aga Khan nem hosszabbította meg vele négy év után lejárt szerződését. 2014-ben még lovagolt különböző trénereknek, nem is kis neveknek, de szerződés nem volt kilátásban. Miután az általa győzelemre lovagolt Spiritjim-et diszkvalifikálták a Grand Prix de Saint-Cloud-ból, végleg elvesztette a reményt, és Japánban próbált meg új életet kezdeni.

Ezután fordulópont következett: az olasz Mirco Demuro-val együtt lehetőséget kapott a Japán Lóverseny Szövetségtől egy “rendes” (azaz nem ideiglenes) zsokéengedély megszerzésére, ami 2015 februárjában meg is történt. Több “csúcstulajnak” is lovagolt, és már abban az évben negyedik lett a zsokék bajnokságában 112 nyerő lovaglással annak ellenére, hogy egy teljes hónapot kihagyott egy egészen banális eltiltás miatt. Mindannyiunk előtt ismert az a szigorú neveltetés ami a japán embereket jellemzi, de Christophe eltiltása, európai szemmel nem csak, hogy túlzónak tűnik, hanem felháborítónak is. A több száz oldalas – viselkedési normákat tartalmazó – brosúrában, amit minden zsoké megkap az is szerepel, hogy a másnapi verseny előtti este 21 óra után semmilyen bejegyzést nem postolhatnak a  közösségi médiába. Christophe vélhetően nem olvasta el ezt, és egy tweetje miatt egy hónapos eltiltást kapott.
Idén folytatta sikersorozatát, jelenleg második helyen áll 161 győzelemmel, és pár napja számoltunk be nyolcas győzelmi sorozatáról. Komoly esélye van elnyerni a  legrangosabb zsokékitüntetést, az arany ostort.

“A versenyzés hatalmas figyelmet kap a TV-ben és a médiában egész évben. Ilyen Franciaországban nincs. – Hasonlítja össze Lemaire a két ország lóversenyét. – Ez támogatja a férfiakat és a nőket egyaránt, hogy szenvedéllyel viszonyuljanak a sporthoz.”

Állítása nem alaptalan, idén több ezer rajongó ült repülőre, hogy láthassák Makahiki futását, 30 millióan követték élőben a versenyt, és maga az Arc 5,3 eurós forgalmat generált a japánok részéről.

Egy hete a Queen Elizabeth II Cup céljában. Szinte biztosnak tűnt Sing with Joy győzelme, Queens Ring (Mirco Demuro) azonban elkapta.

 

A 37 éves lovasnak még bőven van ideje sikereket elérni, mielőtt nyugdíjba menne. “Nem biztos, hogy visszamennék Európába. Attól függ, milyen lehetőségek állnak majd előttem. Igazából egyedüli elképzelésem az, hogy a lóversenysport népszerűsítésében akarok részt venni, de ez bármely országban lehetséges.”

Az itt leírtak forrása a Thoroughbred Racing cikke. Képek: pbs.twimg.com, Thoroughbred Racing 
süti beállítások módosítása