RACING PORTAL

Nemzetközi lóversenymagazin a turf legfénylőbb csillagaival

Melbourne hercegnője

Többször feszegettük mostanság a nők lóversenyvilágban elfoglalt helyének kényes témáját, erre tessék: Michelle Payne – tovább erősítve a kérdéskör aktualitását – jött, látott és győzött! És történelmet írt. Nem akármilyet!

r320_480_2251_1926_w2572_h1926_fmax.jpg

 A történelmi győzelem pillanata. Fotó: www.mandurahmail.com.au

Szinte mindenki tudhatja, hogy miről is van szó: a 30 éves zsokéhölgy nem kisebb kaliberű futam első díját orozta el a legnagyobbak (és férfiak) elől, mint az ausztrál Melbourne Cup-ét! Ezerszer mondtuk már, hogy ez a nagydíj mit jelent ennek a nációnak, de nem lehet eleget sulykolni: a verseny, amely megállít egy nemzetet. Igen kérem, az auszik november első keddjén már 155 éve nem mennek dolgozni, mindenkit csak a világ egyik legjelentősebb futamává lett 3200 méteres hendikep érdekel ilyenkor.

Ezt nyerte meg Michelle Payne Prince of Penzance nyergében, ráadásul akkora outsiderként, amire ritkán van példa! 70 volt az 1-hez a nyerésük esélye. Önmagában ez is történelmi pillanat, hogy ennyire esélytelen ló győzzön, de hogy még egy nő is vitte ezt véghez! Ez végképp mindenkinél kicsapta a biztosítékot… pedig Michelle nem árult zsákbamacskát. Már idejekorán, hétévesen megmondta: ő ugyan még egyszer Melbourne Cup-ot fog nyerni. Van még kérdés az iránt, hogy érdemes-e az álmokért keményen dolgozni?

Pedig keményen bánt vele a sors, de ő mégsem adta fel. Mindjárt ott kezdődtek a nehézségek, hogy az édesanyja az ő születése után nem sokkal autóbalesetben életét vesztette. Az édesapa tehát egyedül nevelte fel őt és testvéreit. Később, már a lovasképzése idején Michelle egy baleset során koponyatörést szenvedett, így kérdéses volt, egyáltalán lehet-e belőle egy nap hivatásos zsoké? Szerencséjére maradéktalanul meggyógyult. Két évvel később viszont az egyik testvére szintén lovasbaleset áldozata lett, aki azonban nem élte túl a szerencsétlenséget.

Michelle ilyen körülmények mellett is ment tovább az álmai útján, és az idő őt igazolta. Akaratereje és kitartása nem is lehet túl meglepő, ha jobban megnézzük, valójában honnan jött ez a pöttöm lány. A vérében van a “lovazás”, ugyanis az egész családja nagy lóbolond hírében áll. A 10 testvérből 8 versenylovasnak tanult náluk, a kilencedik is lovas foglalkozást tudhat magáénak, csupán a Down-szindrómája miatt lóra ülni nem képes. Igen, ő Stevie, akit a MC során Prince of Penzance felvezetőjeként láthattunk. És láthattuk azt is, mennyire megható volt a két testvér öröme a díjátadás során.

Stevie-vel. Fotó: edition.cnn.com

Michelle így nyilatkozott a történelmi győzelmét követően: “Mi nők bármire képesek vagyunk!” Tény, hogy az egyébként is “elnőiesedett” Ausztráliában (itt a legnagyobb a lósportban dolgozó nők aránya a világon – szerk.) most egy hatalmas példakép is ott lesz ezentúl a galoppversenyek irányába kacsingató lányok előtt. “Ez egy valóra vált álom. Minden ausztrál zsokénak az vágyai netovábbja, hogy ebben a futamban megdicsőülhessen. Ráadásul ebben a soviniszta sportban sokan azt gondolják, hogy mi nők egyszerűen nem vagyunk elég jók. Még Prince of Penzance tulajdonosa is szívesebben látott volna egy férfit a lova nyergében.” Annyi szent, hogy most jól “beintett” mindazoknak, akik ezt gondolják. A nők igenis megállják a helyüket a galoppsportban is. Ő rá a két lábon járó bizonyíték.

Kedves Olvasók! Új példakép született, ugye egyetértenek?

Kiss Barbara

süti beállítások módosítása