RACING PORTAL

Nemzetközi lóversenymagazin a turf legfénylőbb csillagaival

Kincsem köztünk él

Mindig rossz érzéssel fogadja egy (sportszerető) ember azokat a híreket, amely egy korábbi nagy bajnok meg nem becsüléséről szólnak.

0730_kincsem_-szabo-adrienn-5-680x445.jpg

Több példa is ide citálható lenne, de most éppen az ellenkezőjéről szeretnék írni.

A legyőzhetetlen csodakanca, Kincsem ugyanis 140 év távlatából is köztünk él. És nem csak azért mert szülőhelyén, Tápiószentmártonban lovaspark, míg Budapesten a lóversenypálya viseli nevét. Ennél sokkal többről van szó. Azt mondják, mi magyarok nagyon ki vagyunk éhezve a sikerre, és nagyon tudjuk ajnározni azokat, akik az áhított diadalt szállították nekünk.  Nos, Kincsemnél sikeresebb versenyzőt aligha találunk az egyetemes magyar sporttörténelemben, ide számolva, legendás vívóbajnokainkat, az öttusázókat, világklasszis úszóinkat vagy bárki más nagy tettet végrehajtót. Van olyan e sorok olvasói között, aki ne tudná: Blaskovich Ernő csodakancája 54x futott és éppen ennyi győzelmet aratott.

Az új évezredben a legyőzhetetlen csodakanca, jobban él a köztudatban, mint bármely más nagy (ló vagy ember) riválisa. Az természetes, hogy egy ilyen kaliberű telivérről írások (könyvek) tucatjai jelentek meg az évtizedek folyamán, és az is, hogy Fehér Tanár Úr már negyedik könyvét publikálja a verhetetlenről.  Mostanság azonban tovább folyik a „Kincsem-kultusz” terjesztése.  2009-óta a Magyar Mezőgazdasági Múzeum egy igen tetszetős tárlattal mutatja be Kincsem és Imperiál életének minden fontos állomását. A megnyitón még Németh Ferenc, Imperiál lovasa is jelen volt, aki éppen egy évvel a premier után hunyt el.

Tavaly, április 4-én mutatta be a Thália Színház a „Kincsem – Legenda két felvonásban” című darabját Bereményi Géza rendezésében.  A Magyar Lovas Színház pedig három hónappal később, július 19-én debütált a „Kincsem” című rockoperájával Márkos Attila szövegével és Derzsi György zenéjével. A magyar csodaló történetét Kincsem 140 éves születésének emléknek tisztelegve állították színpadra.

Ezzel azonban még nincs vége a történetnek, hiszen Losonczi Gábor filmproducer már 2009-ben is dédelgette egy Kincsem film ötletét, és éppen lapunknak nyilatkozott elsőként ezzel kapcsolatos terveiről. Ha nem is készült el a produkció 2013-ra, a forgatás talán már megkezdődött a tavalyi esztendőben, hiszen ezen nagyszabású, nemzetközi koprodukció nemzetközi sajtótájékoztatóján mi is jelen voltunk.

A készülő alkotás komoly „riválist” kaphat, hiszen a Valami Amerikát rendező Herendi Gábor szintén egy Kincsem filmen töri a fejét. Hegedűs Bálint jegyzi a forgatókönyvet, de ez az alkotás már be is előzte a riválist, hiszen ennek forgatásán mi is ott jártunk.

Ha eddig eljutottál kedves olvasó és nem hagytad abba e cikk olvasását már korábban, akkor bizony Te is láthatod, hogy a Kincsem kultusz talán jelentősebben él, mint valaha.  Hála istennek! A világ telivértenyésztésének csodája egyszerűen nem kophat ki a köztudatból. És nem is fog soha. A lóversenyzés valaha élt egyik legnagyobb lovának emléket állító futamokban máig versenyeznek az utódok világszerte.  Itthon pedig a kultúra szereplői gondoskodnak róla, hogy a legyőzhetetlen csodakanca neve soha ne merülhessen feledésbe. Ha úgy gondolod, hogy továbbra is figyelemmel kísérnéd a “Hungarian Wonder” – ről szóló híreket kövess minket a facebook-on, ahol hamarosan Fehér Tanár Úr Kincsem könyveiből fogunk sorsolni. Kincsem ma is köztünk él.

A cikket 2015 augusztusában aktualizáltuk.

süti beállítások módosítása