RACING PORTAL

Nemzetközi lóversenymagazin a turf legfénylőbb csillagaival

Kincsem

Ha a filmes csapat elképzelései megvalósulnak, akkor a Losonczi Gábor vezette gárda olyan alkotást tesz le az utókor asztalára, ami méltó lesz a veretlen csodakancához.

kincsem_film-6253.jpg

 

A film nemzetközi sajtótájékoztatóját ma délelőtt tartották a festői Grand Hotel Corinthiában, ahol lapunk is képviseltette magát.

Az eseményt Losonczi Gábor nyitotta meg, akinek az egész ötlet kipattant a fejéből hat évvel ezelőtt, és éppen nekünk nyilatkozott először ebbéli terveiről, 2009-ben. Mármint, hogy Kincsem mesés élete filmszalagra kívánkozik. Sorban bemutatta a megjelenteket, akik pár szóval elmondták, mi a szerepük a filmben és mit is gondolnak a már elolvasott forgatókönyvről. A teljesség igénye nélkül megjelent a mai sajtótájékoztatón: Szőcs Géza (dramaturg, vagy ahogy ő fogalmazott, kultúr(a)politikus), Andrew Loveday (producer), Roger Christian (rendező) és nagy-nagy örömünkre, a világ legjobb operatőrei közé sorolt Ragályi Elemér is.

A film Oroszország-Magyarország-Ausztria és az Egyesült Királyság együttműködésében készül, de Losonczi szerint elvitathatatlan, hogy magyar film lesz, és a történet nagy részét is hazánkban forgatják majd. A producer elmondta, hogy a mamut-költségvetésű filmhez (aminek a teljes büdzséje előzetes becslések szerint 12 milliárd forint alatt marad) egyetlen forint állami támogatást sem kértek, így a teljes összeg más forrásból kerül felhasználásra. Hogy Kincsem neve még ma is milyen érték, azt mi sem példázza jobban, hogy pl. az orosz kultuszminiszter és az orosz filmalap is támogatja a készülő produkciót. Számunkra meglepetésként hatott, hogy a filmes szakemberek is tisztában vannak vele, hogy a mai napig a világ több pályáján futnak Kincsemről elnevezett futamokat, és hogy pl. Németországban több Kincsem szobor áll(t), mint az akkori német császárról. ‘Orosz részről” Jevgenyij Geraszimov elmondta, hogy ma már kevesebbet foglalkozik a filmezéssel, hiszen politikai pályára lépett, de ebben a filmben mégis minden vágya szerepelni, hiszen a film bemutatja (majd) a hűséget, a kitartást, a tiszteletet és a szeretet győzelmét.

A legnagyobb figyelem talán az Oscar-díjas rendező, Roger Christian szavait követte, aki azt mondta: egyszerűen nem tudta letenni a forgatókönyvet. Egy olyan magyar filmet szeretne készíteni, amit a világnak ismernie kell.

 
A rendező nyilatkozik a sajtótájékoztató után

A Kincsem egy kalandfilm, melynek középpontjában a csodaló és gazdája, báró Blaskovich, valamint az őket körülvevő drámai események állnak. Doktor Zsivágóhoz hasonlóan egy nagyszabású drámai filmnek képzelem el, ahol ősi paloták és helyszínek uralják a képernyőt. A lóversenyek világának vonzereje teszi a filmet egyedivé, a nyers erő, a lovak versenye, híres versenypályákon, különböző országokban, a ménesek közötti versengés és a tulajdonosok, akik bármire hajlandóak a győzelem érdekében. A középpontban Kincsem, a csodaló és gazdája áll. Minden versenyen nyernek, amin elindulnak, Blaskovich túllép az előítéleteken, alacsony termetének és Kincsem nem túl klasszikus versenyló kinézetének ellenére. Ez az, ami abszolút nyertessé teszi őket a végén. Célom, hogy a film jeleneteiben érződjön a nyers erő és a nézők olyan, soha nem látott verseny közbeni akcióban részesüljenek, melyeket drótokra szerelt kamerákkal és lovakhoz erősített GoPro kamerákkal valósítunk meg. A filmben megjelennek olyan vizuális érdekességek, mint a hatalmas paloták és a korhű öltözet. Két erős és rendkívül ellentmondásos nő a főszerepben: egyikük Margit, a szexuális ragadozó, aki hajlandó mindent kockáztatni egy férfiért és a hatalomért, valamint Karolina, aki az erőt képviseli Blaskovich mögött. Két csodálatosan különböző karakter jelenik meg a vásznon. Két férfi karakter harcol Kincsemért: az erős, állatias Trux; akit csak lovai érdekelnek és a lovakkal suttogó Hesp, aki teljes meggyőződéssel hisz abban, hogy álmai Kincsemben testesülnek meg, még ha ezt senki más nem is látja rajta kívül. A filmet szeretném hangulatossá tenni olyan zenei motívumokkal, mint amilyenné a balalajka tette Zsivágót. Úgy gondolom, ez segít a film egyediségének megvalósításában” – mondta a rendező.

A nagy lapok újságírói természetesen nem a “minket leginkább érdeklő” kérdéseket tették fel, de annyit megtudtunk, hogy 2 lovat választanak ki, akik Kincsem “szerepébe bújnak” majd, illetve egyikük csak a tartalék szerepet tölti be. Ez a két lovacska még nincs kiválasztva, ellenben Kincsem legnagyobb ellenfelét, azaz Prince Giles De First-öt egy a galoppon ma is aktív versenyló “személyesíti meg”. Hogy ki, azt (még) nem árulták el. Három versenyt mutatnak majd be a filmben, mégpedig egy budapestit, egy bécsit és egy Baden-badenit. A zsokék személyéről sem esett szó, és az egyik producer arról beszélt, hogy a szereplőkről sem nyilatkozhatnak (a nemzetközi jog függvényében), míg nincs aláírt szerződésük. A sajtóanyagból viszont megtudhatjuk, hogy Martin Freeman alakítja majd Blaskovich Ernőt, Ed Harris Hesp Róbertet, Yuliya Snigir Zichy Margit grófnőt, Kamarás Iván Festetics Taszilót és Jean-Paul Belmondo Jean-Pierre Baltazzi-t. A film forgatása 2014 októberében kezdődik, és vélhetően 2015 karácsonya előtt kerülhet a mozikba világszerte. Természetesen a Racing Portal kiemelt figyelemmel fogja majd követni a film és annak készítésének “útját”.

Moldvai Dorottya & Sereg András, kép: MTI
süti beállítások módosítása