RACING PORTAL

Nemzetközi lóversenymagazin a turf legfénylőbb csillagaival

Szebényi Dániel-Exkluzív interjú II. rész

A tegnap megkezdett interjút folytatjuk. Következzen a második rész!

dani04-1-700x445.jpg

RP: Ha jól tudom, nem csak kommentálsz, hanem Te magad is versenyzel, valamit bíróként is tevékenykedsz díjugratásban. Melyiket érzed hivatásodnak?
SZD: Igazából nem tudok különbséget tenni. A kommentálás természetesen elöl áll, de én igazából a Jóistenen kívül mindent a lovaknak köszönhetek. A családomat, a munkámat, az egész életemet. Nagyon jó érzés, ha az ember vissza tud ebből adni egy kicsit a lovaknak. Ha az ember tud erről úgy beszélni, hogy érdekes legyen, hogy szeressék a lovakat és a lovassportot, annál többet nem lehet tenni. Ezt csak hivatásként lehet művelni. A lovak a legfontosabbak.

RP: Hogyan éled meg a saját versenyeidet amellett, hogy folyton a “NAGYOKAT” látod magad előtt? Nem vágysz oda?
SZD: Én egy másik utat kaptam. Szerintem mindenkinek törekedni kell arra, hogy ha van valamihez tehetsége, akkor azt a lehető legjobban használja ki! Nekem fontos az, hogy versenyzek, mert elsősorban a lovakat szeretem és szeretek lovagolni. De megkönnyebbülés, hogy nem a versenyzésből kell élnem, hiszen ez egy nagyon nehéz dolog. Ha sikerül a magam szintjén egy jó pályát mennem, és ott is azt mondják, hogy ez nem volt rossz, akkor az öröm és nagyon jó érzés. Emellett fontos, hogy tudja az ember, miről beszél. Viszont az a szint számomra teljesen elképzelhetetlen és nehéz. Ezért kritikát sem szoktam megfogalmazni ezen a szinten.

RP: Mit gondolsz, hogyan lehetne még több emberhez eljuttatni a lovassportot? Hogyan látod, a hazai versenyek idén (2015) nagyobb szerepet kapnak a médiában?
SZD: Már ma nagyobb szerepet kapnak. Az, hogy magyar nyelven van több száz óra közvetítés, köztük a legnagyobb versenyek, nagyon sokat számít. A magyar TV-ben a kiemelt eseményeket sikerült közelebb vinni az emberekhez. Ugye internetes élő közvetítés is van a magyar versenyekről, ez is egy jó dolog. Azt gondolom, Magyarországon nagyon-nagyon tehetséges lovasok vannak, akik külföldi viszonylatban is megállják a helyüket. Természetesen rengeteg dolog van még, amit meg kell tanulnunk, és ugye az anyagi faktor szintén nem elhanyagolható. Ettől függetlenül időről-időre felbukkannak olyan lovak is, akik Magyarországon kezdtek el versenyezni, itt képezték ki őket, és közvetítem őket az Eurosporton. Remélem, hogy el fog jönni az az idő, amikor magyar lovast is láthatunk ezen a csatornán. Legutoljára Turi Józsefet közvetítettem.

RP: A televíziózás mellett teljesen felhagytál a rádiózással? Ma Magyarországon nem tud (anyagilag) megélni egy lovas rádióműsor? 
SZD: Igen, azzal fel. Egyébként nem tartom magam televíziós embernek. Az egész média átalakult az elektronikus sajtó irányába. Az az érzésem, hogy sajnos ma nem tudna megélni egy ilyen műsor, főként financiális okok miatt.

RP: 10 éves a Pegazus! Egy évtizedes jubileum! Igazán sikeres évet zártatok 2014-ben. Hogyan értékelnéd mindezt?
SZD: Az újság egy ideje már nem a miénk, hanem a Magyar Lovassport Szövetség vette át, aminek én nagyon örültem. Jó dolog, hogy így megmaradt ez a lap. A Magyar Mezőgazdaság Kiadó pedig kiváló hátteret biztosít ennek. Nagyon örülök, hogy sikerült maradandó dolgot alkotni!

RP: Hogy állsz most a versenyló futtatással, hiszen sok éven át volt lovad a galoppon?
SZD: Nekem a galopp a szívem csücske, a lovassporttal abszolút egy szinten áll bennem. A telivér a kedvenc lovam. Van is egy, ha minden igaz, idén fog futni.

RP: Többször is látni téged a szezon során a Kincsem Parkban. Még mindig ennyire magával ragadnak a versenyek? 
SZD: Természetesen, abszolút!

RP: Az Eurosporton nem esett még róla szó, hogy helyszínről (vagy legalább élőben) közvetítenétek, mondjuk egy ARC-napot vagy újra egy Dubai Világkupát?
SZD: Nem tudok róla. Az Eurosport több figyelmet fordít arra, hogy minél több ló legyen benne. Már az idei évben is rengeteg közvetítés volt. Szerintem nincs kizárva.

RP: Van valamilyen esemény amit a többinél is jobban vársz az idei évben?
SZD: Az Európa Bajnokságot, Aachenből.

RP: Még mindig minden napodat a Racing Portallal kezded? 
SZD: Persze! Minden nap nézem és figyelem. Szuper dolognak tartom, sokszor fel is tudom használni egy-egy munkám során.

RP: Köszönjük a beszélgetést és még egyszer gratulálunk!
SZD: Köszönöm szépen.

Szebényi Dániel – Kovács Flóra – Kerekes Gréta – 2015 – Minden jog fenntartva 
süti beállítások módosítása