RACING PORTAL

Nemzetközi lóversenymagazin a turf legfénylőbb csillagaival

Az ausztrál First Lady
Minden bizonnyal felmerül kedves Olvasóinkban a következő hasábok olvasása során, hogy miért nem a Hall Of Fame rovatunkba került bele a Gai Waterhouse trénerasszonyt bemutató írás.

 Fotó: dailytelegraph.com.au

Nos, egészen pontosan azért, mert ő a galoppversenyzés nagyasszonya, egy nem mindennapi életúttal. Vele foglalkoznunk több, mint aktuális.

Erre születni kell, tartja a mondás… na de ennyi mindenre? Ugyanis, amibe ez a hölgy belefogott, abban bizony sikeres volt! Színésznő, modell, tréner, üzletasszony. Bárki a fél karját odaadná, ha csak az egyikben felérhetne a csúcsra a felsoroltak közül.

A lovak közelsége biztosított volt a Gabriel Marie Smith néven született kislány számára, hiszen az édesapja, Tommy J. Smith az ausztrál lóversenyzés egyik ikonikus alakja volt: hosszú, több mint 40 éves tréneri pályafutása alatt 279 Group 1 nyerőt vezethetett vissza, köztük 2 Melbourne Cup, 4 Caulfield Cup, 7 Cox Plate és 6 Golden Slipper győztest. A mesternek emléket állítva Randwick pályáján minden évben lefutják a róla elnevezett versenyt.

Mielőtt 1994-ben apjától átvette volna a Tulloch Lodge istálló lovainak trenírozását, Gai kalandos utat járt be. A New South Wales Egyetemen 1975-ben kapott művészeti diplomát, majd modellként és színésznőként szerzett hírnevet magának, többek között az ausztrál The Young Doctors nevű drámával, illetve Angliába való költözésekor a magyarul „Ki vagy, doki?” nevet viselő brit sci-fi sorozatban való szerepléssel. Ezután visszatért Ausztráliába, és megkezdte 15 évig tartó tréneri gyakornokságát apja irányítása alatt. Hivatalos idomári licencét 1992 januárjában kapta meg, és  még abban az évben elkönyvelhette első Gr 1 sikerét Te Akau Nicknek köszönhetően.

És jöttek a sikerek! Csak, hogy a mérföldköveket említsük: 1995, az első klasszikus futamgyőzelem (Victoria Derby-Nothin’ Leica Dane). Az 1996/97-es szezonban 10 Gr1 győzelem (rajta kívül ez csak 5 embernek sikerült). 2001-ben három idomítottja végzett a Golden Slipper első három helyén. A 2004/2005-ös versenyévben megdöntötte a saját rekordját 11 Gr1 nyerővel, majd 2006/2007-ben ugyanennyi Gr1 sikert produkált. 2007-ben beiktatták az ausztrál Hírességek Csarnokába. 2010-ben Descaradoval Caulfield Cupot nyert. 2013-ban a galoppversenyzés történetében második hölgyként (és első auszi nőként) a Melbourne Cup trófeáját is betehette a vitrinjébe Fiorente jóvoltából.

Gai és Fiorente. Fotó: Getty Images

Waterhouse zsenialitása a pályán kívül is megmutatkozik: nagyon jó szeme van a yearlingek kiválasztásához, ezt bizonyítja például a négyszeres Gr1 nyertes Juggler, a többszörös Gr nyertes Excellerator és a kétévesen az Év Lova és Triple Crown nyertes Dance Hero is.

Gai egy igazi jelenség, egy ausztrál ikon, akinek az eredményei jól példázzák, hogy a szemlélet, a tervezés, a nehéz munka és a szakértelem együtt mi mindenre képesek. Bőven van még ideje a nagy sikerekre a különc stílusú trénerasszonynak, aki túl a hatvanon is mindig extravagáns öltözetével hívja fel magára a figyelmet.

Fotó: maggiealdersonstylenotes.wordpress.com

Kiss Barbara

süti beállítások módosítása