RACING PORTAL

Nemzetközi lóversenymagazin a turf legfénylőbb csillagaival

A Trénerzseni

Pep Guardiola, Jose Mourinho, Sir Alex Ferguson, Kemény Dénes, Szécsi Tamás, Mocsai Lajos. Ismerősek ezek a nevek? Edzőzsenik.

_methode_sundaytimes_prod_web_bin_59a1c2c4-8490-11e9-9c90-e3a0a98b2f12.jpg

Nos, mint előző írásomban ecseteltem, a galoppsportnak is megvannak a maguk sztársportolói. Mint ahogy megvannak a sztártrénerei is.

Mert nem mindegy, hogyan készítik fel a lovakat a versenyre, hogyan menedzselik, sőt még az sem mindegy, hogyan lovasítják őket. Komoly, felelősségteljes munka ez, hisz itt is nagy pénzekről, nagy – sokszor milliós – értékű lovakról van szó. És ebben a sportban is igaz az a tézis, miszerint komoly versenyeredményeket felmutató sportolóból az esetek kilencvenöt százalékában nem lesz jó edző, és a jó edzők döntő többsége nem volt kimagasló sportoló. Jó zsoké ritkán lesz jó tréner.

Így van ezzel az 1969-ben az írországi County Wexfordban született Aidan O’Brien is, akit a jelen korszak trénerfenoménjának tartanak. Nem véletlenül. Parádés eredménylajstroma van.

Édesapja Denis O’Brien, ha nem is telivérekkel foglalkozott, de trenírozott, igaz farmerlovak és pónik gondozásával tartotta el feleségét és hat gyermekét. Apósa, Joe Crowley, sőt későbbi felesége Anne-Marie szintén lovak – ebben az esetben már versenylovak – képzésével foglalkozott.

Aidan a középiskola elvégzése után a PJ Finn Racing istállónál kezdte karrierjét, mint lovász, majd később amatőrzsoké lett belőle. 1993-ban meg is nyerte az amatőrsampionátust, de ennél többre nem vitte ebben a műfajban. Még ebben az évben feleségétől átvette a tréneri teendőket. Pályafutását úgy kezdte, hogy trénersége első napján iziben vissza is vezethette első nyerőjét. Három évre volt csupán szüksége, hogy elnyerje a championi címet, amellyel egyben ő lett minden idők legfiatalabb trénerchampionja Írországban. 1998 óta nem is mutat hajlandóságot arra, hogy a már-már bérelt első helyét átadja az évi ranglista élén bárki emberfiának. 2001-ben ő lett a legfiatalabb bajnok brit tréner. 

A ’93-tól ’96-ig terjedő időszak másra is elegendő volt neki. Ez alatt a három év ténykedés alatt figyelt fel rá a Ballydoyle istálló és szerződtették is első trénernek. Csak, hogy érzékeltessem mekkora nagy szó ez: képzeljenek el egy fiatal, huszonéves focistát a szigetországban, aki tudásával nem túlzottan kápráztatja el a közönséget, így gondol egyet és friss edzői licenszével leszerződik egy kisebb város, alacsonyabb osztályban vitézkedő csapatához, mint edző. Röpke három szezon alatt olyan eredményeket mutat fel, hogy azonnal lecsap rá a Manchester United az épp távozó Ferguson helyére. És még a hasonlat nem is nagyon sántít. Aidant ugyanis az istálló egy legenda, Vincent O’Brien (csak névrokona hősünknek) helyére szerződtette. Egy olyan távozó legenda helyére, akinek tiszteletére azóta versenyt neveztek el.

Aidan meg is hálálta a bizalmat gazdagon. Ez idáig Anglia, Írország, Franciaország, USA, Kanada, Dubai, és Olaszország versenyterein nem kevesebb, mint 215 Group 1-es versenyt nyert. Ezek közül nem egy olyan, amelyben rekordot tart győzelmek számában. Csak Derby trófeából 15 díszeleg vitrinjeiben négy különböző országból.

A trénerek a világon mindenhol nemcsak lovakat, lovasokat is nevelnek. O’Brien úrnak nem kellett messze mennie, hogy tehetséges fiatal zsokét találjon, elég volt körülnéznie saját fészekaljában. Négy gyermeke közül fia Joseph lóra termett legénykének mutatkozott már elég zsenge korban. 2009 májusában, nem sokkal tizenhatodik szülinapja után nyeri első versenyét apja istállójában. Rá kicsivel több, mint egy évre megvan első Group sikere is, majd 2012-ben 19 évesen megnyeri a világ leghíresebb versenyét az Epsom Derbyt Camelot nyergében (igaz pár hónappal később ugyanezzel a lóval fatálisat hibázik), így ők az első apa- fiú, tréner zsoké páros a világtörténelemben, akik ilyen kombóban nyerik ezt a versenyt. Sokszor sokan bírálták már mindkettőjüket. A fiút azért, mondván az apja lovai nélkül nem lenne ilyen sikeres, az apát meg azért, miért ültet fel egy ilyen sihedert a lovakra. Higgyék el, tudja mit csinál. Nem ültetné fel a gyereket milliós értékű lovakra óriási presztízsű versenyekben, amelyekben ráadásul ország-világ láthatja ténykedését, ha az a kölök nem tudná megkülönböztetni az állat elejét a hátuljától. 

2013- nak ismét nagy és értékes lottal vág neki és azt hiszem, nem sok kockázat van abban, ha esetleg most fogadnék következő ír championi címére. Mert hát ez mégiscsak lóverseny, nem igaz?

Talabér Zoltán – www.racingportal.hu, nyitókép: thetimes.co.uk

süti beállítások módosítása