RACING PORTAL

Nemzetközi lóversenymagazin a turf legfénylőbb csillagaival

Northern Dancer

Fuss, alkoss, örökíts!

Képtalálat a következőre: „northern dancer horse”

Northern Dancer eleget tett a fenti követelményeknek, nem véletlenül tartják a lóversennyel foglalkozó szakemberek a 20. század legnagyobb hatású apaménjének. Azon túlmenően, hogy jó versenyló volt – majdnem Hármas Koronát nyert az Amerikai Egyesült Államokban 1964-ben – a ménesben hatalmasat alkotott. Lássuk hát, hogyan kezdődött a sikertörténete.

1952 decemberében Edward P. Taylor kanadai üzletember, a Windfields Farm tulajdonosa, Newmarketbe utazott a telivér árverésre, ahol megvásárolta Lady Angelát, hősünk apai nagyanyját. Következő tavasszal a kancát a híres Federico Tesio csúcslovához, Nearcohoz párosították. Így született meg 1954-ben Nearctic, Northern Dancer apja, aki maga is nagyszerű ló volt, hiszen 1958-ban elnyerte az Év Lova címet. 1960-ban Nearctichoz osztották a Native Dancer apaságú Natalma nevű kancát, mely 1961. május 27-én egy apró pej méncsikót ellett. Ő lett Northern Dancer.

A Windfields Farm következő évi, 1962-es yearling-árverésén a pöttöm Northern Dancer egyetlen vevőnek sem keltette fel az érdeklődését 25 ezer dolláros kikiáltási áron, ezért a Farm tulajdonában maradt. Akkor még nem is sejthették, milyen jól jártak.

A kis pej mén kétévesen mindjárt egy győzelemmel kezdte pályafutását. Még abban az évben nyolcszor futott és hatszor nyert, többek között a kanadai Coronation Futurity Stakes és a Summer Stakes versenyekben, és a Remsen Stakes-ben New Yorkban. Ennek köszönhetően évjárata legjobbjának választották hazájában.

Háromévesen tovább menetelt, a Kentucky Derby (pályarekord, mígnem Secretariat megdönti 1973-ban) és a Preakness Stakes trófeája után meg sem állt az amerikai Triple Crown harmadik ágáig (Belmont Stakes), ahol csak (!) harmadik lett. Még ebben az évben megnyerte a kanadai Queen’s Plate futamát, majd visszavonulásra kényszerült a bal elülső lábában fennálló ínproblémák miatt. Az USA-ban a legjobb háromévesnek választották, Kanadában pedig elnyerte az Év Lova címet.

Gondoljunk bele abba, hogy ménesbe vonulva még ennél a parádés versenykarriernél (18 futásból 14 győzelem, sosem volt rosszabb harmadiknál) is nagyobbat alkotott!

1990-es kimúlásáig nagydíj nyerők egész sorát nemzette, kiváló leszármazottainak se szeri, se száma. Az 1980-as években a fedeztetési díja 1 millió dollár volt, ami négyszer-ötször magasabb, mint az akkori sztármének ára, és egészen 2009-ig nem is volt sehol a világon egy mén fedeztetési díja sem ilyen magas! Northern Dancer „vére” akkora hatást fejtett ki a világ angol telivér tenyésztésére, ami még ma is meghatározó. Több mint 120 fiát állították tenyésztésbe, a legkiemelkedőbbek közül néhány: Nijinsky II., Nureyev, Be My Guest, El Gran Senor, Lyphard, Danzig, Storm Bird, The Minstrel, Vice Regent, Sadler’s Wells. Ezek a mének maguk is erős méntörzseket alapítottak, és az ő legjobb fiaik és unokáik is ma már a tenyésztést szolgálják világszerte.

Néhány érdekesség még Northern Dancerrel kapcsolatban:

-Ő az ükapja a 2008-ban a Triple Crown első két ágában győztes Big Brownnak.
-A 2009-es Triple Crown versenyek nyerőinek származásában egyaránt fellelhető a neve mind apai, mind anyai oldalról (Mine That Bird – Kentucky Derby, Rachel Alexandra – Preakness Stakes, Summer Bird – Belmont Stakes).
-Napjaink két szupersztárjának, az éppen nemrég visszavonult Frankelnek és az ausztrálok gyöngyszemének, Black Caviarnak a pedigréjében is kétszer megtaláljuk a nagy örökítő nevét (egyszer apai, egyszer anyai oldalon), tehát ők is rokontenyésztettek Northern Dancerre.
-Overdose éppenséggel nem rokontenyésztett Northern Dancerre, de neki is az apai ükapja.
-A világban sok helyütt (Kanada, USA, India) emlékművek őrzik nevét, nagydíjakat neveztek el róla, hazájában 1999-ben még bélyegeken is szerepelt.
-2011-ben Kanadában nagyszabású ünnepséggel emlékeztek meg róla születésének 50. évfordulója alkalmából.

Kiss Barbara, Fotó: Summerhill Stud

süti beállítások módosítása