RACING PORTAL

Nemzetközi lóversenymagazin a turf legfénylőbb csillagaival

Lenge Dóra & Alan McCabe exkluzív
Mai interjúnk igazi kuriózumnak számít. Az orosházi Lenge Dóra ugyanis amatőr lovasként már Anglia legpatinásabb pályáin is nyeregbe pattant, így igazán testközelből van rálátása a szigetországi lóversenyzésre.

RP: Dóra! Kezdjük a személyes adataiddal. Hol és mikor születtél?
LD: Orosházán, 1986. szeptember 26-án.

RP: Volt a családban bármiféle lovas kötődés, mert Orosházán ez nem lenne éppenséggel meglepő?
LD: Nem, nem volt. A városközpontban a tizedik emeleten laktunk. A mai napig senki nem érti, hogy honnan jött a lovak iránti érdeklődésem.

RP: Mikor szálltál először nyeregbe?
LD: 10 éves koromban. 12 évesen kezdtem Orosházán a galopp versenyekben is lovagolni, majd később díjugrató versenyekben is indultam Békés megyében.

RP: Készülve erre az interjúra utánanéztem, hogy pár versenyben indultál a „nagygaloppon” is, méghozzá az alagi években. Hogy kerültél Alagra?
LD: Esch Sanyi bácsi lovait lovagoltam Alagon. Gimnáziumba jártam, így csak egy-egy hétvégét tudtam azokban az időkben Alagon tölteni.

RP: Itthon kitől tanultad a legtöbbet, kit nevezel mesterednek?
LD: Sokan segítettek otthon, de Esch Sanyi bácsit mindenképpen ki emelnem. Rengeteget tanultam tőle, és nagyon sokat segített nekem. Még mindig előfordul, ha valamelyik lovammal nem boldogulok, legszívesebben felhívnám, hogy tanácsot kérjek tőle.

RP: Mikor fogant meg a fejedben a gondolat, hogy Te Angliában szeretnél dolgozni?
LD: Rögtön az érettségi után. Sajnos az egyetemre nem sikerült bejutnom abban az évben, így azt terveztem hogy kijövök nyelvet tanulni egy évre…nem így alakult.

RP: Segített valaki a kijutásban, hiszen meglehetősen fiatalon vágtál bele a nagy kalandba?
LD: Persze, ismerősök által sikerült kijutni, sokan segítettek.

RP: Első angliai munkahelyed a nem éppen sztártrénernek nevezhető Jim Old istállójában volt. Hogy kerültél hozzá?
LD: Valóban ez volt az első munkahelyem. Neki korábban számos nagy sikere volt trénerként. 1996-ban pl. Collier Bay nyerte a Champion Hurdlet és az Irish Champion Hurdlet. Sokat tanultam tőle, a tudása a lovakról hihetetlen.

RP: Két évet dolgoztál nála. Miért álltál tovább?
LD: Mert ez egy gát-akadály istálló volt én pedig mindenképpen a síkversenyzésben szerettem volna kipróbálni magam.

RP: Vicky Haigh következett a pályafutásodban. Először dolgoztál női trénerrel gondolom…
LD: Így van.

524196_10151537266985244_749062773_n.jpgRP: Feltételezem kedves volt ez a hely számodra, hiszen nála kezdtél versenyezni.
LD: Ő kérte ki a licencemet es támogatott a versenyzésben. Mint külföldi női zsoké, nem volt egyszerű dolgom.

RP: Melyik lóval, melyik pályán versenyeztél először Angliában?
LD: Ruud Revenge volt a lovam Southwellben akivel nyertem is.

RP: Tehát életed első versenyét rögtön meg is nyerted a szigetországban?
LD: Igen. Így történt.

RP: Hihetetlen.…és azóta melyik pályákon lovagoltál már?
LD: Air, Beverley, Carlisle, Catterick, Doncaster, Goodwood, Haydock Park, Leicester, Lingfield, Pontefract, Redcar, Southwell, Thirsk, Wolverhampton, York.

RP: Nem akármilyen lista. Melyik számodra a legkedvesebb ezek közül és melyiken szeretsz leginkább versenyezni?
LD: Doncaster mindig kedves volt számomra, az atmoszféra a pályán elkepesztő, viszont Yorkban ezrek előtt versenyezni felejthetetlen élmény volt.

RP: Vicky Haigh-tól is tovább álltál azonban. Miért?
LD: Nagyon szerettem vele dolgozni, de a tulajdonos eladta az istállót. Négy fantasztikus évet töltöttem ott. Az ő irányításával nyertem meg első angliai versenyemet Southwellben, Ruud Revenge nevű lóval, akiről már beszéltem.

RP: Jelen pillanatban Alan McCabe-nél dolgozol. Hozzá hogy vezetett az utad?
LD: Októberben munkát ajánlott. Most nála dolgozom, mint amatőr és munkalovas. Négy versenyben vittem már az ő színeit és már az ő istállójában is tudtam nyerni.

RP: Mondhatjuk, hogy a friss német 2000 Guineas nyerő Caspar Netscher az istálló húzólova pillanatnyilag?
LD: Igen, Ő az istálló legjobb lova jelenleg.

caspar-netscher_1.jpg

RP: Te is ott voltál Kölnben?
LD: Sajnos nem.

RP: Az angol szabályok szerint Te milyen versenyben lovagolhatsz?
LD: Amatőr versenyekben. Itt amatőr es profi versenyek külön vannak. Amatőr zsokék nem lovagolnak csak amatőr versenyekben. Véleményem szerint ez így van jól.

RP: Mintha egyre több lenne a sikeres zsoké hölgy. Véleményed szerint a jövőben még nagyobb teret nyernek majd a női lovasok?
LD: Ez is nagy előrelépés, hogy már ennyi női zsoké van. Sikereik bizonyítják, hogy képesek felvenni a versenyt a férfiakkal.

RP: A férfiaknál kit tartasz a legjobb zsokénak?
LD: Frankie Dettori es Kieren Fallon mindenképpen mestere a lóversenyzésnek, viszont Silvestre De Sousa nagyon tehetséges fiatal zsoké. Szerintem érdemes figyelemmel kísérni a továbbiakban a pályafutását.

RP: Nyolc éve élsz Angliában. Megszoktad már az angol életformát és főként az időjárást?
LD: Hozzászoktam már az angol életformához, de az időjáráshoz 800 év sem lenne elég.

RP: Talán olvastad interjúnkat Budinszki Barbival. A te napjaid is hasonlóan telnek, mint az övé, azaz te is nagyjából 3 lovat lovagolsz le naponta?
LD: Ez teljesen változó. Van, hogy 3 lovat lovagolok, de olyan is előfordul, hogy tízet, nem is ritkán.

RP: Nem titok, hogy a boldogság is rád talált, hiszen öt évvel ezelőtt férjhez mentél McCabe úr brazil trénerasszisztenséhez. Mindez azt jelenti, hogy végleges angliai berendezkedést tervezel?
LD: Ivannal meg Jim Old-nál házasodtunk össze. Az elmúlt 5 év eredménye nem sikerült volna nélküle. Azt, hogy hol fogunk véglegesen letelepedni, még nem tudjuk. Pillanatnyilag Angliában vannak a legjobb lehetőségek, de nem tudni mit hoz a jövő. (Most a Nottingham közeli Newark-ban laknak – a szerk.)

RP: A babaprojekt nincs még műsoron?
LD: Terveink szerint ez meg egy jó ideig várat magára.

RP: Nagyon szépen köszönjük, hogy rendelkezésünkre álltál. Sok boldogságot és eredményes karriert kívánunk.
LD: Köszönöm szépen. Számomra a megtiszteltetés.

Dóra segítségével mesterének Alan McCabe-nek is feltehettünk néhány kérdést.

RP: McCabe Úr! Először is gratulálunk a kölni győzelemhez.
AM: Köszönöm. Nagy nap volt ez a csapatnak.

RP: Azt hiszem, mondhatjuk, hogy ez volt idomári pályafutása legnagyobb győzelme…
AM: Mindenképpen. Nem akármilyen dolog egy ilyen versenyt nyerni.

RP: Mi a Racing Portalon elég sokat foglalkozunk a brit lóversenyzéssel, de régóta igazán érdekel, hogy miért futtat valaki Angliából Németországban? Alacsonyabb a versenyek színvonala, de a pénz is kevesebb, és az odautazás sem lehet éppen olcsó. Akkor?
AM: Az angol 2000 Guineasben nem úgy futott a ló ahogy szerettük volna, a verseny nem alakult szerencsésen számunkra. Viszont azt tudtuk, hogy a ló top formában van, és nyerni tud Kölnben. Őszintén szólva a 75 ezer fontos nyeremény nem rossz egy napra.

RP: Mi lehet Caspar Netscher következő feladata?
AM: Nevezve van Ascotba, de erősen gondolkozunk azon, hogy a francia Prix Jean Prat Group 1-es versenyben futtatjuk meg legközelebb.

RP: Láthatjuk az istálló valamelyik lovát idén jelentősebb versenyben akár Angliában, akár másutt?
AM: Fratellino nyert Listed versenyt az idén. Őt láthatjuk a hétvégén Haydockban futni, ismét egy Listed versenyben. (Éppen ma este 9-kor –a szerk.)

RP: Önnek nagyszerű honlapja van, amelyen örömmel fedeztük fel Dóra nevét is. Nagyon megmaradt az emlékezetemben a záró gondolat, hogy mennyire figyelnek a lovakra, hiszen minden ló más és más és emiatt külön törődést igényelnek. Ez nagyon tetszett. Ha jól számoltam össze 46 lovat treníroz, Magyarországon szinte felfoghatatlan, nagyszerű körülmények között. Mik a főbb célkitűzések az idény hátralévő részére?
AM: 55 ló áll jelenleg tréningben, 60 box van az istállómban. A cél mindig minél eredményesebbnek lenni, versenyeket nyerni, legyenek azok akár Group1-esek vagy akár hatodosztályú hendikepek, de mindenekelőtt a tulajdonosokat szeretném mindig elégedettnek látni.

RP: Pár hete interjút készítettünk egy magyar lánnyal, aki ma annál a David Elsworth-nél dolgozik, akinél Ön 13 évet töltött. Hogyan emlékszik vissza ezekre az évekre? Talán őt tekinti mentorának?
AM: Örömmel emlékszem vissza az ott eltöltött évekre, rengeteget tanultam tőle. Ő egy igazi zseni.

RP: Dubaiban is dolgozott. Ön szerint mi az oka annak, hogy a Dubai Carnivalon szereplő lovak többsége az európai idényben árnyéka önmagának?
AM: Nehéz erre válaszolni. Sokféle magyarázat lehet erre. Az utazás, a klímaváltozás, vagy csak a megerőltetés, bármi közre játszhat.

RP: Tavaly ősszel rengeteg foglalkoztunk portálunkon az ostorszabályokkal. Ön gyakorló trénerként, hogy látja ezt a kérdést? Túl szigorúak a mai szabályok vagy éppen most megfelelőek?
AM: Véleményem szerint nem kellett volna egyáltalán változtatni a szabályokon. A mostani szabályok túl szigorúak. Ostorra mindig szükség volt és szükség is lesz. Ezek az új, úgymond párnázott ostorok egyébként sem okoznak fájdalmat a lovaknak. Én mindig azt mondom, hogy meg lehet nézni milyen körülmények között, tartjuk a lovainkat. Szerintem senki sem gondolhatja, hogy ezek az állatok nincsenek a maximumig ellátva.

RP: Pár nappal a Derby előtt nem kérdezhetünk mást: ki nyer idén Epsomban?
AM: Camelot. Ő a legjobb ló a mezőnyben.

RP: Angliában a lóversenybarátok Frankel és Black Caviar lázban égnek. Mi az ön véleménye, idén megszakad valamelyikük veretlenségi sorozata?
AM: Remélem, hogy nem. Bár már így is fantasztikus eredményt értek el.

RP: Elégedett Dóra munkájával? Amennyiben lenne szabad hely önnél alkalmazna más magyar munkalovasokat is?
AM: Persze. Dóra keményen dolgozik nap, mint nap. Négy versenyből kétszer volt 3., és egyszer már győzni is tudott az én színeimben. Teljesen elégedett vagyok vele.

RP: Köszönjük szépen, hogy rendelkezésünkre állt és üdvözletünket küldjük Magyarországról.
AM: Én köszönöm az érdeklődést.

Lenge Dóra-Alan McCabe-Sereg András – 2012. május 31.

Képek: theownerbreeder.com
süti beállítások módosítása