RACING PORTAL

Nemzetközi lóversenymagazin a turf legfénylőbb csillagaival

Isten veled Rachel

A világ valaha élt egyik legsikeresebb versenylova visszavonul. Rachel Alexandra befejezi pályafutását.

rachel_alexandra_33.jpg

Egy nappal azután, hogy Rachel Alexandra szenzációs 4 furlongot repesztett Saratogában, Jess Jackson többségi tulajdonos bejelentette: az Év Lova visszavonul.
“Mint tudják, a megfelelő képzés ellenére, Rachel Alexandra nem tért vissza a 2009-es formájában. Azt hiszem itt az ideje, hogy nyugdíjba vonuljon, és megjutalmazzuk őt egy kevésbé stresszes élettel. Nagy örömünkre szolgál, hogy ő teljesen egészséges, és mi boldogok vagyunk, hogy egy gyönyörű farmon (Stonestreet Farm) fog állni Kentuckyban. Rachel nem tartozik nekünk semmivel. 3 éves korában többször is történelmet írt, és gyanítom, ezen eredményeit még jó ideig senki nem fogja túlszárnyalni. A rajongói nagy izgalommal várták minden egyes versenyét, de minket akkor is lenyűgözött puszta szépsége, bátorsága, ügyessége, ha éppen kikapott” – mondta a könnyeivel küszködő Jackson.

Rachel Alexandra a Kentucky Oaks 20 hosszas megnyerésével lett világhírű és azt már mindenki természetesnek könyvelte el, hogy 19 hosszal nyerte a Mother Goose Stakes-t. Onnantól Rachel Alexandra nem csak egy ló volt többé, hanem nemzeti szimbólum, akinek közreműködésével dollármilliókat sikerült gyűjteni jótékony célokra.

„Nagyon boldog vagyok, hogy a történelem részese lehettem Rachel révén”- kezdte mondandóját, Steven Asmussen, Rachel trénere. „Szerencsésnek érzem magam, de ez mindannyiunkról elmondható. Csodálatos volt ebben a sikertörténetben részt venni, csodálatos volt átérezni a rajongók szeretetét nap, mint nap. Ő volt a legkecsesebb, leggyönyörűbb ló akit valaha láttam.”

Ezt követően Jess Jackson megköszönte az egész Asmussen Teamnek és természetesen Calvin Borelnek az elvégzett munkát. „Most azon gondolkodunk, hogy Rachelt Curlin “elé” vezessük. Gondolják el, milyen lehetőség két ilyen szuper lovat “párosítani”.

Rachel Alexandra 19 versenye során, 13-szor győzött (11 stakesben), ötször második volt és 3.506.730 $ nyeremény került a neve mellé. Idén, január 18-án annak ellenére ő lett az Év Lova, hogy a legnagyobb riválisa, Zenyatta a mai napig veretlen. 229 szavazatból 130-at gyűjtött be, Medaglia D´Oro lánya. Fair Grounds gyorsan reagált és bejelentette, hogy a korábbi Silverbulletday Stakes-t (G3) hajlandó lenne átnevezni az Év Lova tiszteletére.  A visszavonulás azt jelenti, hogy természetesen nem következhet be az Évszázad Futama, azaz Rachel és Zenyatta páros versenye.

A több évszázados telivértenyésztés és versenyzés egyik legjobb „produktuma” azaz lova vonul most vissza kedves olvasóink. Rachel Alexandra (és Zenyatta) megjelenésével, Amerikában egy újabb célközönség jelent meg a lóversenypályákon. A két csodakancának több százezer tagot számláló (főként hölgyekből álló) rajongótábora, sőt Fan Clubja is van az egész világon. A két percig sem tartó versenyek során, az amerikai pályákon olyan hangulat volt tapasztalható, mint mondjuk a Beatles amerikai koncertjein a hatvanas években. A lelátókon megjelentek a transzparensek (legtöbbjükön Girl Power felirat) és a 2 csodakanca olyan szerves része lett az amerikai közéletnek, a mindennapoknak, mint a legnagyobb filmsztárok, sportolók vagy művészek. A versenyszervezők vetélkedtek azért, hogy a csodakancák az ő pályájukon fussák újabb és újabb versenyüket. Sajnos, Rachel Alexandra öt idei versenye során 3 alkalommal is kikapott, így már jó ideje olvashatóak voltak olyan rajongói vélemények, hogy a kancát nyugdíjazni kellene. Most ez bekövetkezett és az egész világon ez a vezető hír. Nyugodtan le merem írni, a XXI. század egyik legnagyobb hatású lova búcsúzik a versenypályáktól, aki Barbarohoz hasonlóan már nagyon régen, nem EGY VERSENYLÓ volt Amerikában.

Sosem feledünk Alexandra királynő. 

Még egy rossz hír Amerikából. Egy karámban bekövetkező baleset következtében elhunyt, az 1998-as Kentucky Derby nyerője,  Real Quiet. Őt 12 évvel ezelőtt orrhossz választotta el a Triple Crown győzelemtől, ugyanis a Belmont Stakesben ennyivel szorult a második helyre.
süti beállítások módosítása