RACING PORTAL

Nemzetközi lóversenymagazin a turf legfénylőbb csillagaival

Kovács Mihály (1934-2011)

90 esztendeje, ezen a napon született az első magántenyésztő, aki derbyt nyert hazánkban. 

pict0013_aperianov_kovacs_mihaly_lopez_alfonz.JPG

Dömsödön Kovács Mihály portáján mindig is voltak lovak, nem csoda, hogy az apjából kulák osztályidegent, a fiúból pedig a továbbtanulásra érdemtelent kreáltak az ötvenes években.

Hogy 1952-ben nem folytathatta a tanulást, az Rákosi bűne - idézi fel fiatalságát Kovács Mihály. Egy állami gazdaság méneséhez került, egy másik osztályidegen, Újházy Béla volt méneskari őrnagy társaságában. A sors kegyes volt hozzá, hiszen itt életre szóló szakmai tudást, tapasztalatot és emberi tartást kapott.

Ebben az időben versenyszerűen lovagolt ugróversenyeken. Kovács Mihály 1988-tól tenyészt angol telivér lovat. Ekkor két német tenyészkancát vásárolt, amelyek a sikereinek az alapját képezték. A két kanca, Anerbin és Die Schön a Töki Vadaskerti ménes két kiváló ménjével Odenat-tal és Arszlánnal lett fedeztetve.

A rendszerváltozás után egyre többen kezdtek lovakat tenyészteni és futtatni, és ebben a dömsödi ménes az élen járt. A tenyészanyag kis létszámú, de kitűnő származású és versenyeredményekkel rendelkező lovakból áll.

A tudatos tenyésztés egyik gyöngyszeme volt a saját tenyésztésű Alfonz (Odenat-Anerbin), amellyel 1992-ben megnyerte a Magyar Derbyt. Ez akkor szenzációnak számított, mert a versenyüzem államosítása óta olyan ló nem nyert Derbyt, amelyet tulajdonosa saját kezűleg segített a világra és a felkészítésében tevőlegesen is részt vett. A derby utáni pillanatok a nyitóképen.

Alfonz később Kovács Mihály saját kancáinak a pasája lett, itt is igen szép eredményeket ért el ivadékai révén. Sajnos mire a többi tenyésztő észbekapott, hogy Alfonz milyen jól örökít, a mén elpusztult. Három kiváló ivadéka: Póker, Jupiter és Lady Sophie a nagyversenyek egész sorát nyerték meg.

Póker (Tavaszi Díj, MTC díja, Hesp Róbert ev., LFB díja, 2x Batthyány-Hunyady Díj, Köztársasági Díj, Székkutasi Díj, Orosházi Díj), Jupiter (Szent László Díj, Kozma Ferenc ev., MTC díja, Budapesti Díj, Sütvényi Díj), Lady Sophie (Magyar Kancadíj, Kincsem Díj).

kovacs_m_varga_z.jpg

"Egy olyan ember volt, aki nem csak a lovait imádta, de barátait is nagyra tartotta. Állandóan hívott dömsödi otthonába és gyakran meg is látogattuk őket. Emlékszem a derby előtt is birkapörköltre invitált bennünket. 35-40 vendég biztosan jelen volt, de ő is, és felesége Marika is mindig kiváló vendéglátónak bizonyultak. Sok olyan emberre lenne szüksége a lóversenysportnak, mint amilyen ő volt. A derby előtt a férjem azt mondta neki: Misikém ne aggódj, csak le kell hajolnunk a tiszteletdíjért. Máig felfoghatatlan és feldolgozhatatlan a halála." - emlékezik rá Aperianov Pannika.

A szerkesztő megjegyzése: mivel magam Ráckevén élek, Misi bácsi pedig Dömsödön lakott, mindig már messziről köszönt: "Jó napot, szomszéd úrfi!"  Nem csak szálfaegyenes termetével és zengő, érces hangjával tűnt ki a tömegből, hanem eleganciájával is. Ami jellemezte őt kívül-belül. Ég Önnel, szomszéd! - Sereg András.

Kovács Mihály 2011. október ötödikén hunyt el.

Szöveg és nyitókép: Horváth József

süti beállítások módosítása