RACING PORTAL

Nemzetközi lóversenymagazin a turf legfénylőbb csillagaival

Vasas Vendel (1913-1984)

Ismét egy kiváló szakemberre emlékezünk.

szakmajuk_muveszei_1.png

A híres-neves Pejacsevich lovasiskolából indult el az életútja. Nagy ígéret volt, de a vak véletlen folytán már a kezdet kezdetén meghiúsulni látszott a jövőjéhez fűzött reménység: egy súlyos bukás, amit nehéz műtét és hosszú pihenő árán úszott meg. Acélos szervezet és még acélosabb akarat kellett hozzá, hogy a balsorssal dacolva folytassa a mesterséget. Felépülése után mintha mi sem történt volna, bátran szállt nyeregbe és küzdött az érvényesüléséért.

vasas_vendel.jpg

1934-ben mint vendéglovas a Kozuch Ferenc idomítása alatt álló lovakkal került Bécsbe és már a következő versenynapon nyerőt lovagolt, a tehetségét, igyekezetét felismerő Martinkovics idomár lovával.

A bécsiek hamar felismerték, hogy a „Vendi” akkori testsúlyát meghaladóan erős fizikumú és ezen felül nyitott szemű lovas, aki tudja, mikor kell jönni és hol a cél... Innentől kezdve sikersorozata nyeregben, majd 1953 után az idomári hivatásban.

Vasas Vendel lélekben mindig magyar maradt, de hűséges polgára második hazájának, Ausztriának is. Teljes erejét latba vetve segített az osztrák galoppsport 1945 utáni újjáépítésében.

Versenylovasi tehetségét három Trial Stakes, két Kancadíj, két Austria-Díj, számos más nagyverseny fémjelzi, és Takt nyergében kivívott Derby győzelem koronázza.

Idomári eredményeiről annyit: a két évtized alatt négyszer volt első és hatszor második a legtöbbet nyert trénerek sorában. Gondozottjainak magyarországi sikereit Hírmondó, Piccolo, Cigány, Brillant,  Flynn, Rustan nagydíj győzelmeit és számos más verseny megnyerését úgy ünnepelte a közönség, amint azt a kiváló barát és kiváló szakember megérdemli. Sokat tett a magyar és az osztrák versenysport kapcsolatok fellendüléséért a magyar lovak és lovasok bátor propagálója volt mindenütt, ahol csak megfordult.

Horváth József

hirmondo-bocskai_p.jpg

Vas József szavai róla: "Lovasként kiemelkedő versenyeket tudott nyerni idehaza és Bécsben is, bár az osztrák eredményeit nem tudtam mindig követni akkoriban. Trénerként pl. Rustannal még Franciaországban is győzött. A tenyésztés is szivügye volt. Rustant is neki köszönhetjük, hiszen Rhapsodie-t ő fedeztette Imperiállal. Hogy mennyire korrekt, szerethető sportember volt, azt pedig mi sem bizonyítja jobban, hogy akárhányszor jött ide, immár osztrák trénerként a közönség mindig szeretettel fogadta. Később fia, szintén Vendel is tréner lett és én is dolgoztam nála, amikor Bécsben éltem. Az "öreghez" nem csengethetett be úgy senki, hogy ne segített volna rajta. Mondhatom, hogy a magyarok istápolója volt." - zárja szavait Vas József.

Éppen negyven esztendeje, 1984-ben hunyt el.

Vasas Vendel idomári nagydíjgyőzelmei Magyarországon:

1962 Millenniumi Díj - Hírmondó (Barna A.)
1965 (mai) Kozma F. ev – Cigány (K. Zivna)
1966 Kincsem Díj – Piccolo (K. Zivna)
1967 (mai) Kozma F. ev – Brillant (Németh F.)
1968 (mai) Kozma F. ev – Brillant (A. Haydn)
1970 St. Leger – Flynn (G. Martin)
1971 St. Leger – Rustan (E. Schweigert)
1973 Millenniumi Díj - Rustan (D. Buckle)

Osztrák Derbynyerő:

Lovasként: 1952 - Takt
Idomárként: 1959 - Spalato

süti beállítások módosítása