RACING PORTAL

Nemzetközi lóversenymagazin a turf legfénylőbb csillagaival

Remek nap The Spa-ban

...avagy kiválóra vizsgázott és méltó házigazda volt Saratoga.

puca.jpg

Remek döntés volt New York nyári pályájára, "A Spa-ba" vinni a Belmont napját.

Nem csak a négyszázzal rövidített táv okozott rég nem látott izgalmakat a főfutamban, de a fogadási forgalom 7,5 millió dollárral magasabb volt, mint egy esztendővel korábban.

bs_w.png

A legemlékezetesebb talán a Robert Clay vezette Grandview Equine-nak lett a költözés, akik a 2023-as derbynyerő, Mage teljes testvérével (Good Magic – Puca) értek ismét a csúcsra.

Ezzel - a nyitóképen látható - Puca az első tenyészkanca a Better Than Honor óta, amely két amerikai klasszikus győztest produkált.

Az első ilyen Maggie B.B. volt, az 1879-es Preakness-győztes Harold és az 1884-es Belmont-győztes Panique anyja.

A többiek: Cinderella (1896 Belmont Hastings, 1898 Derby Plaudit; Lady Margaret (1896 Preakness Margrave, 1902 Belmont Masterman); Ignite (1900 Preakness Hindus, 1906 Derby Sir Huon); Leisure (1908 Preakness Royal Tourist, 1914 Preakness Holiday) és Prudery (1927 Derby Whiskery,1928 Preakness Victorian). Majd Puca előtt utolsóként Better Then Honor (2006 Belmont Jazil, 2007 Belmont Rags To Riches)

Clay, a Three Chimneys Farm alapítója (1972) 2018-ban álmodta meg a Grandview-t pár partnerével, miután három részvényt vásároltak Good Magicben – a 2017-es bajnok kétéves ménben – majd úgy döntöttek, hogy vesznek három kancát, hogy ezzel támogassák a részvényvásárlásukat. Az egyik közülük Puca, a kétszeres klasszikus győztes Big Brown Grade 2-őt nyerő lánya volt.

Dornoch a második amerikai klasszikus győztese Good Magicnek, Curlin fiának, aki 125 000 dollárért áll a Hill 'n' Dale-nél.

„Mage és Dornoch semmiben sem hasonlítanak egymásra” – mondta Clay. "Mage nem volt nagy, nehéz ló, Dornoch pedig egy nagyon szép, kiegyensúlyozott ló, megint nem nagy, de erős.”

Puca-t versenykarrierje vége óta háromszor adták el, a 2017-es Keeneland November Breeding Stock Sale-en 275 000 dollárért ment el, mielőtt a Grandview Equine megvásárolta volna. Tavaly viszont ők is eladták.  2,9 millió dollárért került a John Stewart's Resolute Racinghez a Keeneland novemberi árverésén.

Clay szerint keserédes, hogy eladták a kancát, de megjegyezte, hogy ez az üzlet része.

A Manhattan Stakesben elért Godolphin siker, Measured Time révén tovább öregbítette Frankel hírnevét, hiszen az Európában vezető apamén az USÁ-ban értelemszerűen nem tartozik az elitbe. Ez ugyan európai győzelemnek számít, hiszen Charlie Appleby Newmarketben készíti, de igencsak törnünk kellett a fejünket, hogy találjunk egy felsőkategóriás amerikai Frankel győzelmet.  Elsőként McKulick ugrott be, aki 2022-ben a Belmont Oaksot és a Jockey Club Oaks-ot nyerte.

Nyitókép: @avatarsound X

tamogatoi_banner.png

süti beállítások módosítása